Internațional

Cafeaua de acasă, mai sănătoasă decât cea din cafenea

Ziarul de Vrancea
7 feb 2013 2060 vizualizări
Doza fatală de cofeină: zece grame

O cafea mare vândută în cafenele conţine trei sferturi din cantitatea de cofeină considerată "sigură" pentru o persoană, se arată într-un raport al agenţiei pentru sănătate din Canada, citat de dailymail.co.uk. În cazul femeilor însărcinate, aceeaşi cafea conţine o doză dublă de cofeină faţă de cea recomandată. În ceea ce priveşte cafeaua obişnuită, preparată acasă, la filtru, aceasta este contraindicată numai copiilor cu vârste mai mici de 10 ani. Realizatorii raportului subliniază însă că datele pot varia de la o persoană la alta, în funcţie de factori precum sexul, moştenirea genetică şi nivelul de toleranţă la cafeină. De altfel, toleranţa poate fi afectată şi de utilizarea anumitor medicamente, dar şi a pilulelor contraceptive, care au şi rolul de a diminua efectele cafelei. La polul opus, cafeaua este mai eficientă la fumători decât la nefumători, mai spun specialiştii.
Acelaşi studiu, realizat de Agenţia de Sănătate Publică din Canada, subliniază că o persoană de vârstă medie poate consuma, fără a resimţi efecte adverse precum anxietate sau probleme cardiace, aproximativ 400 miligrame de cofeină pe zi. De asemenea, cantitatea medie de cofeină permisă unei femei însărcinate este de 200 de miligrame, iar pentru un copil de cel puţin 10 ani sunt permise numai 75 de miligrame.
Cercetările arată că doza fatală de cofeină este de 10 grame - echivalentul a 75 de ceşti de cafea sau 120 de doze de energizant consumate în doar câteva ore.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
dan, acum 4094 zile, 19 ore, 31 minute, 12 secunde
Vand masute ca cele din imagine.
geo, acum 4094 zile, 20 ore, 28 minute, 51 secunde
dar cred ca si duduia din poza ,,e sanatoasa,,!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.