Internațional

Scandalul de corupţie din PE: austriacul condamnat, Severin încă anchetat

Ziarul de Vrancea
14 ian 2013 600 vizualizări
Fostul eurodeputat Ernst Strasser a primit patru ani de detenţie cu executare, fiind găsit vinovat de corupţie.Adrian Severin se află în continuare în atenţia DNA, pentru luare de mită şi trafic de influenţă


Fostul ministru şi eurodeputat austriac Ernst Strasser, judecat pentru acte de corupţie, a fost condamnat la patru ani de închisoare. Strasser a fost nevoit să demisioneze din Parlamentul European în martie 2011, după ce a fost înregistrat cu camera ascunsă, alături de alţi doi eurodeputaţi, între care Adrian Severin, de jurnalişti de la cotidianul britanic Sunday Times, care s-au prezentat drept membri ai unor grupuri de lobby. Filmaţi cu camera ascunsă, cei trei eurodeputaţi acceptaseră să prezinte amendamente dedicate unui grup de lobby în schimbul unor sume de până la 100.000 de euro pe an.

În capcana întinsă de jurnaliştii de la Sunday Times au mai căzut doi eurodeputaţi, slovenul Zoran Thaler şi românul Adrian Severin, pe atunci membru al PSD. Acesta din urmă a refuzat să-şi dea demisia din Parlamentul European, aşa cum au făcut ceilalţi doi.
Pe parcursul celor 15 luni cat a durat ancheta,

Ernst Strasser a negat acuzaţiile de corupţie, avocatul său Thomas Kralik insistând că eurodeputatul "nu a comis niciun delict". Avocatul a argumentat că acesta a avut de la bun început suspiciuni asupra interlocutorilor săi, considerând că "puteau face parte din serviciile secrete", după ce Strasser mai fusese ţinta unor astfel de operaţiuni pe vremea când era ministru de Interne (2000-2004). Conform acestei teorii, Strasser ar fi intrat în joc pentru a descoperi cine se afla în spatele tentativei de corupere şi a informa apoi autorităţile.
"Această afirmaţie este una dintre cele mai aventuroase pe care le-am auzit în cei 20 de ani de experienţă. Niciun tribunal din Austria nu ar crede aşa ceva", a răspuns judecătorul Georg Olschak.
Investigaţiile care au dus la condamnarea lui Ernst Strasser au fost derulate de Parlamentul European în colaborare cu agenţia Eurojust. O anchetă în acest caz a fost deschisă şi în Romania. În 18 iulie 2011, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de Adrian Severin, în continuare membru al Parlamentului European, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
relu, acum 4119 zile, 1 ora, 36 minute, 39 secunde
Cata nesimtire pe galbejitul de Severin.Sa accepti sa stai izolat,intr-un colt in parlamentul european,si sa stii ca toti te privesc cu scarba,e peste orice judecata.De ce limbricul cu ochelari tace citeste integral
ttt, acum 4119 zile, 7 ore, 55 minute, 17 secunde
cum sa-l condamne, doar e roman si mai cu seama hot pesedist.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.