Internațional

Cei mai sănătoşi oameni din lume trăiesc în Japonia

Ziarul de Vrancea
19 dec 2012 696 vizualizări
într-un clasament realizat pe criterii precum rata mortalităţii şi incidenţa îmbolnăvirilor, Spania, Elveţia şi Italia sunt cel mai bine situate dintre ţările europene

Japonia conduce într-un clasament al ţărilor cu populaţia cea mai sănătoasă din lume, conform rezultatelor unui amplu studiu internaţional asupra sănătăţii şi îmbolnăvirilor, care a inclus 187 state de pe mapamond, conform publicaţiei medicale The Lancet, care evidenţiază că efectuarea studiului a beneficiat de suportul financiar al Fundaţiei Bill&Melinda Gates.
Autorii studiului au luat în considerare rata mortalităţii, incidenţa îmbolnăvirilor pentru fiecare categorie de vârstă, evaluând separat bărbaţii şi femeile. Japonia s-a situat pe primul loc în ambele diviziuni, atât în ceea ce priveşte sănătatea bărbaţilor, cât şi cea a femeilor.
Astfel, la categoria sănătate masculină, în primele zece ţări au intrat Japonia (1), Singapore (2), Elveţia (3), Spania (4), Italia (5), Australia (6), Canada (7), Andora (8), Israel (9) şi Coreea de Sud (10).
La sănătate feminină, top zece arată în felul următor: Japonia (1), Coreea de Sud (2), Spania (3), Singapore (4), Taiwan (5), Elveţia (6), Andora (7), Italia (8), Australia (9) şi Franţa (10).

Ţara cu cele mai mari fonduri de sănătate lipseşte din Top 10

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Japonia deţine recordul celei mai lungi speranţe de viaţă - aproape 90 de ani. Ţara Soarelui Răsare are, de asemenea, una dintre cele mai mici rate a mortalităţii infantile. "Pentru fiecare 1.000 de copii de ambele sexe născuţi în Japonia, 996 vor trece cu bine de varsta de cinci ani - un indicator cheie al sănătăţii unei națiuni", arată statisticile OMS. Comparativ, mortalitatea infantilă este, de asemenea, destul de scăzută în majoritatea ţărilor europene.
Pe de altă parte, în Statele Unite ale Americii - absente din top 10,  rata mortalităţii infantile nu este scăzută şi nici speranţa de viaţă nu este printre cele mai lungi, în ciuda faptului că ţara "alocă cele mai mari fonduri pe persoană pentru sănătate - 6.719 dolari".

Moartea prematură, o problemă tot mai mică în comparaţie cu populaţia cu handicap

Una dintre tendinţele majore ale zilelor noastre indentificată de experţi este creşterea speranţei de viaţă a persoanelor cu boli grave. Printre principalele handicapuri prevalează afecţiunile mintale şi devierile de comportament, boli ale sistemului musculo-scheletic şi boli endocrine, mai ales diabetul.
După cum a declarat unul din autorii studiului, profesorul Christopher Murray, de la Universitatea din Washington, "trecem într-o lume în care problema dominantă, spre deosebire de moartea prematură, devine populaţia cu handicap".
Potrivit aceluiaşi studiu, speranţa de viaţă în ultimii 40 de ani a crescut în toate regiunile lumii, inclusiv în cele mai sărace, adică unde se înregistrează cea mai ridicată incidenţă de HIV, TBC şi malarie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.