Internațional

Moscova nu îşi va schimba poziţia în privinţa Siriei

Ziarul de Vrancea
14 dec 2012 451 vizualizări
Precizarea vine după ce un oficial rus afirmase că regimul al-Assad a pierdul controlul ţării

Rusia nu şi-a schimbat şi nu îşi va schimba poziţia în privinţa Siriei, a anunţat vineri diplomaţia rusă, după ce un ministru adjunct a declarat joi că este posibilă o victorie a opoziţiei în acest conflict. "Nu ne-am schimbat şi nu ne vom schimba niciodată poziţia", a declarat Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, în cadrul unei întâlniri săptămânale cu presa. El a răspuns astfel unei reacţii americane faţă de declaraţiile lui Mihail Bogdanov, un adjunct al ministrului rus de Externe însărcinat cu dosarul sirian.

Bogdanov a declarat, potrivit unor agenţii ruse, că regimul sirian pierde "tot mai mult" controlul asupra ţării şi că nu este exclusă o eventuală victorie a opoziţiei în acest conflict. Este pentru prima dată când un oficial rus de rang înalt recunoaşte în termeni atât de expliciţi o posibilă victorie a opozanţilor împotriva regimului lui Bashar al-Assad, în contextul în care Moscova este unul dintre ultimii săi susţinători. Această declaraţie a fost comentată cu sarcasm de către diplomaţia americană. "Vrem să lăudăm Guvernul rus pentru că s-a trezit în sfârşit la realitate şi recunoaşte că zilele regimului sirian sunt numărate", a declarat ironic Victoria Nuland, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.

Circumstanţele în care Bogdanov - până în prezent puţin cunoscut pentru declaraţii senzaţionale - a făcut aceste declaraţii rămân ambigue. Nu este clar dacă diplomatul ştia că declaraţiile sale erau înregistrate de către agenţii ruse de presă.
Rusia este unul dintre ultimii susţinători ai regimului sirian al lui Bashar al-Assad, căruia îi vinde armament. Moscova a blocat până în prezent toate proiectele de rezoluţie ale Consiliului de Securitate al ONU privind condamnarea regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

SUA îşi întăreşte poziţiile la graniţa cu Siria

Statele Unite vor instala două baterii de rachete de tip Patriot şi aproximativ 400 de militari în Turcia, în cadrul NATO, cu scopul de a consolida apărarea aliatului turc, în contextul în care războiul civil din Siria vecină devine tot mai violent, a anunţat un oficial turc. Ordinul oficial în vederea acestei mobilizări a fost semnat de către secretarul american al Apărării Leon Panetta, înainte ca avionul la bordul căruia se afla să aterizeze vineri la baza de la Incirlik, în sudul Turciei. "Secretarul a semnat un ordin, în timp ce ne aflam în drum către Turcia, care priveşte instalarea a două baterii de rachete (de tip) Patriot şi a 400 de militari pentru a le susţine în Turcia", a subliniat purtătorul de cuvânt al secretarului Apărării. El a adăugat că operaţiunea va fi efectuată "în săptămânile următoare".




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.