Internațional

Pacea de la miezul nopţii

Ziarul de Vrancea
19 nov 2012 535 vizualizări
Preşedintele egiptean Mohamed Morsi, principalul negociator în conflictul din Orientul Mijlociu, a anunţat ieri că "agresiunea" israeliană împotriva Fâşiei Gaza încetează. Anunţul urma să fie făcut aseară la ora 9, în capitala Egiptului, pentru a intra în vigoare la miezul nopţii

Preşedintele egiptean Mohamed Morsi declara ieri pe un ton vădit ostil că agresiunea israeliană împotriva Fâşiei Gaza urma să înceteze în cursul zilei. "Agresiunea grotescă israeliană va înceta astăzi, marţi, iar eforturile pentru a se ajunge la încetarea focului între palestinieni şi israelieni ar trebui să aibă rezultate pozitive în următoarele ore", a declarat preşedintele egiptean. Preşedintele SUA, Barack Obama, i-a mulţumit omologului său egiptean pentru eforturile în vederea diminuării tensiunilor în Orientul Mijlociu. La randul său, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că Israelul "le întinde o mână vecinilor care vor pacea", dar "are o sabie pentru cei care doresc distrugerea" statului evreu.

Egiptul se află în centrul eforturilor internaţionale pentru a menţine ordinea în enclava controlată de Hamas, ca urmare a ofensivei israeliene "Pilon de Apărare", desfăşurată împotriva grupărilor militare palestiniene. De la începutul ofensivei de miercuri, 116 palestinieni au fost ucişi în Gaza, iar alţi 920 au fost răniţi, potrivit unor surse medicale. Cel puţin patru israelieni şi-au pierdut viaţa în urma acestui conflict.

Israelul a amânat temporar ofensiva terestră, arătându-se dispus să ofere o şansă eforturilor diplomatice, ca urmare a întâlnirii din noaptea de luni spre marţi a forumului celor nouă principali miniştri ai Guvernului lui Benjamin Netanyahu. Potrivit mass-mediei israeliene, Israelul vrea un armistiţiu de 24 până 48 de ore, pentru ca părţile să poată lucra la o încetare a focului de durată. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon le-a cerut, în cursul unei vizite la Cairo, tuturor părţilor "să înceteze focul imediat". "Orice nouă escaladare a conflictului pune întreaga regiune în pericol", a apreciat acesta.

Totuşi, aviaţia israeliană a lansat ieri pliante în mai multe cartiere din oraşul Gaza, cerându-le locuitorilor să evacueze "imediat" zona. "Pentru propria voastră siguranţă, vă cerem să evacuaţi imediat locuinţele şi să vă îndreptaţi spre centrul oraşului", se poate citi pe pliantele lansate în metropola palestiniană, care indică rutele de urmat printr-un desen care însoţeşte textul în limba arabă. În pliante nu se precizează care ar fi motivele evacuării, dar se garantează securitatea celor care vor părăsi zona. "La final, toată lumea poate reveni acasă. Dacă vor respecta regulile armatei israeliene, civilii vor sta departe de orice incident", precizează pliantele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.