Internațional

Olandezii au deschis o anchetă internaţională asupra traficului de organe

Ziarul de Vrancea
15 nov 2012 522 vizualizări
Investigaţiile vor fi coordonate de un spital universitar olandez, cu susţinerea poliţiei europene. La anchetă participă şi institute din România

Spitalul Universitar din Rotterdam, susţinut de EUROPOL, va conduce o anchetă internaţională, la care participă şi institute româneşti, asupra traficului cu organe, cu scopul de a stabili amploarea activităţii unor organizaţii criminale în acest sector, a anunţat ieri spitalul. "În cadrul acestei anchete, Spitalul Erasmus vrea să culeagă informaţii asupra acestei forme grave de criminalitate relativ noi, cu scopul de a o combate mai bine", a anunţat spitalul într-un comuncat. Institute române, suedeze, bulgare şi spaniole, dar şi ONU, vor participa la anchetă, finanţată de către Comisia Europeană (CE). Cu o durată de trei ani, ancheta se va concentra asupra procesului de prelevare ilegală de organe, cel mai frecvent rinichi, dar şi ficat.

"Din cauza unei cerei mari de organe, există tot mai multe indicii cu privire la existenţa unui turism (al traficului de) organe, (constând în) vizite ale unor pacienţi în străinătate, în vederea efectuării unor transplanturi de organe, posibil să fie cumpărate", a anunţat Spitalul Erasmus. "Donatorii sunt (...) adesea victime ale traficului de persoane", a adăugat instituţia. "Ştim puţine lucruri despre frecvenţa (acestor acte) şi despre modul în care procedează organizaţii criminale, medici şi alte persoane implicate", a subliniat spitalul.

Şapte persoane, majoritatea medici, sunt judecate în prezent în Kosovo de către magistraţi UE pentru transplanturi ilegale de organe într-o clinică de la Priştina. Traficul vizează transplanturi de organe şi donatori recrutaţi în Europa sau Asia Centrală, cărora li se promit sume de aproximativ 15.000 de euro. Primitorii de organe sunt pregătiţi să cheltuiască, fiecare, sume care ajung până la 100.000 de euro.

Potrivit raportului unui parlamentar elveţian adoptat în ianuarie 2011 de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Euroepi (APCE), acest caz ar putea să aibă legătură cu un presupus caz de trafic cu organe ale unor persoane luate prizonieri, în principal sârbi, în timpul Războiului din Kosovo (1998-1999), de care este acuzată gherila kosovară.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.