Internațional

MOZAIC STIRI INTERNATIONALE: Planeta fără stea

Ziarul de Vrancea
14 nov 2012 768 vizualizări
Astrul care "rătăceşte" liber prin spaţiu a fost descoperit de astronomi, care au profitat de absenţa unei stele pentru a studia atmosfera şi suprafaţa planetei singuratice.

O planetă "rătăcitoare", care nu se află pe orbita niciunei stele şi pluteşte liberă prin spaţiul interstelar, a fost descoperită de astronomii europeni şi canadieni, care au reuşit să îi determine vârsta, masa şi temperatura. "Acest tip de planetă, atât de rece şi atât de tânără, deşi este cunoscută de teoreticieni, nu a fost niciodată observată până azi" şi este "planeta cea mai apropiată de sistemul nostru solar descoperită vreodată", a declarat într-un comunicat Etienne Artigau, astrofizician la Universitatea din Montreal (UdeM). Astrul se află totuşi la o distanţă de 100 de ani-lumină de Soare. Specialiştii de la Centrul de cercetări astrofizice din Québec (CRAQ) şi de la UdeM au descoperit această planetă în colaborare cu astronomii francezi, coordonaţi de Philippe Delorme, profesor la Laboratorul de astrofizică al Observatorului din Grenoble.
Planeta rătăcitoare, denumită CFBDSIR2149, pare să facă parte dintr-un grup de stele foarte tinere, cunoscute sub numele de "tânăra asociaţie AB Doradus". AB Doradus este "grupul stelar în mişcare" cel mai apropiat de Sistemul Solar. Stelele sale se deplasează în spaţiu în acelaşi timp şi se presupune că s-au format în aceeaşi perioadă. Planeta "orfană" are o vârstă cuprinsă între 50 milioane de ani şi 120 milioane de ani, o temperatură de aproximativ 400 °C şi o masă de 4-7 ori mai mare decât cea a planetei Jupiter, fiind deci considerabil mai mică decât "piticele brune", acele "stele ratate", care nu au o masă suficientă pentru a declanşa acele reacţii nucleare ce dau strălucire stelelor. În comparaţie cu planeta "rătăcitoare", Pămantul era o sferă de lavă la începuturile sale.

UE caută patru tineri pentru ceremonia de înmânare a Premiului Nobel

Concursul lansat ieri este adresat tinerilor europeni, care vor putea participa în acest fel la ceremonia oficială de înmânare a prestigiosului premiu la Oslo, pe 10 decembrie.

UE a lansat ieri un concurs de desenat şi în scris care se adresează tinerilor cu vârste cuprinse între opt şi 24 de ani, ai cărui patru învingători vor fi invitaţi să participe la ceremonia înmânării Premiului Nobel pentru Pace din 2012, la Oslo. Concursul este organizat în parteneriat cu European Youth Forum (EYF). Cei patru învingători vor fi invitaţi de către preşedinţii Consiliului European, CE şi Parlamentului European (PE) să facă parte din delegaţia oficială a UE care va efectua o vizită la Oslo pentru a primi premiul.
"Premiul Nobel pentru Pace din 2012 nu este doar o recunoaştere a realizărilor trecute ale UE, el priveşte totodată viitorul. Sarcina noastră este să inspirăm mereu următoarea generaţie de europeni. De aceea, dorim ca tineretul european, care moşteneşte un continent de pace şi care va fi responsabil de viitorul Europei, să vină cu noi la Oslo", au declarat preşedinţii Van Rompuy, Barroso şi Schultz, citaţi în comunicat.

Probe de concurs: un desen sau un text mai scurt decat un sms

"Pace, Europa, Viitor: Ce înseamnă pacea în Europa pentru tine?" este întrebarea la care sunt invitaţi să răspundă tinerii din UE. Tinerii cu vârste cuprinse între 8 şi 12 ani sunt invitaţi să răspundă la întrebare printr-un desen, iar cei cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani sunt invitaţi să răspundă în scris, într-un text de maximum 120 de caractere, în oricare dintre cele 23 de limbi oficiale ale UE.
Concursul se va încheia pe 25 noiembrie, la miezul nopţii. EYF va preselecta 16 cele mai bune răspunsuri pentru fiecare dintre cele trei categorii de vârstă (8-12, 13-17 şi 18-24 de ani). Un juriu va selecta trei dintre învingătorii finali - câte unul din fiecare grupă de vârstă - care vor câştiga o excursie la Oslo.
Cele 16 candidaturi preselectate la categoria de vârstă 18-24 de ani vor fi postate pe Facebook, în vederea unui vot din partea publicului. Candidatul care va obţine cele mai multe voturi va fi invitat la Oslo. Acest învingător va fi invitat şi la Strasbourg, la un eveniment special dedicat Premiului Nobel pentru Pace, pe 12 decembrie, alături de următorii cei mai bine plasaţi nouă candidaţi.
Numele câştigătorilor urmează să fie anunţate în săptămâna dinaintea datei de 3 decembrie, se mai precizează în comunicat. Ei vor participa la ceremonia oficială de la 10 decembrie, dar şi la concertul de la 11 decembrie. Înscrierile în concurs, dar şi propuneri, se pot face pe pagina www.peaceuropefuture.eu.

Unde vor ajunge banii daţi ca premiu

Comisia Europeană a anunţat că va dona suma aferentă premiului Nobel pentru pace, primit anul acesta, adică aproximativ 930.000 de euro, unor proiecte care sprijină copiii afectaţi de războaie şi conflicte din toată lumea, potrivit europa.eu. În săptămânile următoare, Comisia va decide cu privire la detaliile proiectelor, inclusiv procesul de selecţionare a beneficiarilor şi aspectele juridice şi bugetare.

De unde va spiona armata SUA lansările de rachete din Asia
Un radar şi un telescop spaţial vor supraveghea "lucrurile care ies sau intră în atmosferă, în toată Asia", precizează secretarul american al Apărării

Armata americană va instala pe teritoriul australian un radar puternic şi un telescop spaţial, potrivit unui acord încheiat ieri între cele două ţări. Instalarea unui radar în bandă C (frecvenţă de la 300 de megahertzi până la 1 gigahertz) "va contribui considerabil la supravegherea deşeurilor spaţiale în partea noastră de lume", a declarat ministrul australian al Apărării, Stephen Smith, în cadrul unei conferinţe de presă la Perth (vest). Secretarul american al Apărării Leon Panetta, aflat în vizită în Australia, a calificat această măsură drept un "progres major în cooperarea bilaterală" şi drept o "nouă frontieră importantă în reechilibrarea Statelor Unite către regiunea Asia-Pacific".
Este primul radar de acest fel al forţelor aeriene ale Statelor Unite amplasat în emisfera sudică. El va permite americanilor să supravegheze îndeaproape deşeurile spaţiale şi lansările de rachete din China, a precizat un oficial american sub acoperirea anonimatului. "Acest lucru ne va oferi vizibilitate asupra lucrurilor care ies sau intră în atmosferă, în toată Asia", a adăugat el.
Teritoriul australian va găzdui, de asemenea, un nou telescop de supraveghere conceput pentru a urmări obiectele mici "la altitudini spaţiale profunde", respectiv până la 35.000 de kilometri distanţă, potrivit oficialilor americani. Armata Statelor Unite supraveghează mişcările deşeurilor spaţiale şi vrea de multă vreme să îşi consolideze reţeaua de radare în emisfera sudică.COLOANA
Români condamnaţi la închisoare pe viaţă în Italia

Doi imigranţi români au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, iar altul la 16 ani de închisoare pentru uciderea unui pensionar, în Italia, în 2011, informează site-ul publicaţiei Il Gazzettino. Decizia a fost luată de judecătorul Mariella Fino, de la Tribunalul din Padova, unde s-a judecat procesul privind uciderea pensionarului italian Alessandro Malvestio, în vârstă de 72 de ani, găsit mort pe 20 ianuarie 2011 în locuinţa sa din Massanzago (provincia Padova, nord-est). Românii Georgel Frumuzache zis "Boxerul", în vârstă de 45 de ani, şi Iulian Cătălin Sava zis "Ţiganul", 33 de ani, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru omor calificat. Ei au fost găsiţi vinovaţi de uciderea pensionarului, după ce îl bătuseră şi îl legaseră la gură pentru a-i fura obiecte şi bani din locuinţă, respectiv 150 de euro, un telefon mobil şi un ceas marca Omega din aur. Un alt român, Florin Petru Costandache, a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru complicitate la crimă, el rămânând în faţa locuinţei pe parcursul delictelor.

Scandalul sexual din America: şi poliţistul care a primit reclamaţia este anchetat

Poliţistul căruia Jill Kelley i-a cerut ajutor, după ce a primit numeroase mesaje de ameninţare de la amanta fostului director CIA, face şi el obiectul unei anchete interne. Potrivit Wall Street Journal, superiorii agentului (neidentificat, încă) au început să-şi pună întrebări după ce au văzut că anchetatorul a devenit complet "obsedat" de acest dosar. Ei au descoperit apoi e-mailuri ce conţineau fotografii cu el la bustul gol, pe care agentul i le-a trimis chiar reclamantei, adică lui Jill Kelley. Kelley este femeia bănuită de amanta lui David Petraeus (care a demisionat vineri de la şefia Agenţiei Centrale de Informaţii) că "se dă" la acesta. Totuşi, e-mailurile primite de ea cu pozele poliţistului sunt mai vechi decat plangerea depusă în urma ameninţărilor.

Zece morţi în urma prăbuşirii unui elicopter care transporta răniţi într-un accident rutier

Zece persoane au murit, ieri, într-un teribil accident de elicopter produs în nord-estul Iranului. Aparatul transporta mai multe persoane rănite într-un accident rutier, în momentul în care s-a lovit de liniile de înaltă tensiune din cauza unei lipse de vizibilitate determinate de ceaţă. "Opt persoane au fost ucise pe loc şi alte două, rănite, au decedat la spital", a declarat Reza Vafainejad, directorul serviciului de urgenţă din Mashhad. Elicopterul fusese trimis la locul accidentului pentru a aduce cinci răniţi la Mashhad. La bordul elicopterului se aflau, de asemenea, patru membri ai echipajului şi un angajat al serviciului de urgenţă. Elicopterul, ce aparţinea forţelor aeriene, era închiriat de serviciul de urgenţă din Mashhad. Iranul este supus unor sancţiuni foarte dure din partea ţărilor occidentale, care refuză să îi livreze piese pentru flota sa aeriană militară şi civilă.

Ce poţi vedea la televiziunea chineză: un crainic care citeşte sute de nume

Televizunea chineză de stat CCTV a difuzat lectura integrală a unei liste pe care se aflau numele a 205 membri ai noului Comitet Central al Partidului Comunist Chinez (PCC), dovedind din nou că nu se teme că ar putea să îşi plictisească telespectatorii. Jurnalul televizat de seară a difuzat integral lista celor 171 de membri supleanţi ai Comitetului Central al PCC, dar şi lista celor 130 de membri ai Comisiei Centrale pentru Disciplină, poliţia partidului. Un total de 506 nume şi prenume au fost rostite timp de aproximativ 20 de minute. Congresul PCC s-a încheiat ieri prin alegerea unui Comitet Central care urmează să îl consacre încă de astăzi pe vicepreşedintele Xi Jinping ca numărul unu al regimului, dar şi pe noii membri ai conducerii supreme. Televiziunea oficială chineză, unul dintre pilonii de propagandă ai regimului comunist, este celebră pentru modul extrem de auster de prezentare a actualităţilor şi al formatului reportajelor sale. În schimb, spaţiul acordat liderilor, în ordinea protocolară, abia mai încape în program.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.