Internațional

Slovacia naţionalizează "asiguratorii privaţi de sănătate care fac profit din bani publici"

Ziarul de Vrancea
31 oct 2012 517 vizualizări
Şeful Guvernului de la Bratislava a anunţat că ţara sa va reveni la un singur sistem de asigurări de sănătate, controlat de stat, şi va naţionaliza cele două companii private din domeniu, chiar împotriva voinţei lor dacă va fi necesar.

 

Guvernul de centru-stânga intenţionează să abroge o decizie din 1993, adoptată în momentul în care fostul stat comunist şi-a câştigat independenţa, de a deschide piaţa asigurărilor de sănătate către sectorul privat. Intenţia executivului de a naţionaliza sistemul privat sanitar este văzută de unii slovaci ca un pas înapoi.

"Guvernul pe care îl conduc respinge noţiunea de asiguratori privaţi de sănătate care fac profit din bani publici şi care folosesc apoi acest profit pentru a-şi pune în practică ideile privind un stil de viaţă luxos", a declarat Fico presei, adăugând că noul sistem unic de asigurări va fi pus în aplicare din 2014. "Considerăm că va fi mai eficient (un singur asigurator de sănătate) deoarece nu vor mai ajunge bani în cuferele private ale proprietarilor companiilor private de asigurări", a adăugat el. O răscumpărare forţată ar fi fără precedent în Slovacia, iar Fico a spus că guvernul ar prefera să negocieze condiţii acceptabile cu acţionarii până la sfârşitul lui 2013.

Fico: Mai bine vindem acţiuni ale statului decat să afectăm bugetul pe 2013

Asociaţia slovacă a asiguratorilor de sănătate a precizat în iulie că operatorii privaţi nu sunt interesaţi de a se retrage de pe piaţă şi că revenirea la un singur asigurator de sănătate nu este cea mai bună opţiune. Două companii private de asigurări de sănătate operează în Slovacia alături de sistemul de stat: Dovera, controlată de grupul privat de investiţii slovaco-ceh Penta Investments, şi Union, unitate a companiei olandeze de asigurări Achmea. Cele două acoperă circa 1,8 milioane de persoane dintr-o populaţie de 5,4 milioane.

Conform Constituţiei slovace, exproprierea este permisă numai dacă serveşte interesul public şi dacă sunt plătite compensaţii corespunzătoare. Fico nu a spus cât va plăti statul pentru cele două companii, explicând că va fi adusă o firmă internaţională de consultanţă dacă nu se va ajunge la un acord, iar guvernul va lua decizia de a expropria activele. Premierul a declarat că este pregătit mai degrabă să vândă acţiuni ale statului, nemenţionate încă, pentru a finanţa achiziţia decât să afecteze bugetul pe 2013. Opoziţia a sugerat că statul va fi nevoit să plătească sute de milioane de euro.

Slovacia, ţară membră a zonei euro, intenţionează să-şi reducă anul viitor deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB permisă de UE, de la nivelul de 4,6% estimat pentru acest an, iar guvernul majorează taxele pentru companii, bănci şi persoanele cu venituri mari pentru a putea face acest lucru.

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.