Internațional

Nobelul pentru Literatură ajunge la un chinez cenzurat din alte motive decat politice

Ziarul de Vrancea
11 oct 2012 668 vizualizări
Una din cărţile sale a fost retrasă din cauza conţinutului său sexual n laureatul prestigiosului premiu susţine că nu îl deranjează cenzura, ba chiar o vede ca pe un avantaj pentru autor

Câştigătorul premiului Nobel pentru Literatură la ediţia din acest an, scriitorul chinez Mo Yan, are numele real de Guan Moye, iar pseudonimul său înseamnă "nu vorbi". El explică alegerea acestui pseudonim prin faptul că era cunoscut pentru modul său direct de a vorbi şi dorea astfel să-şi atragă singur atenţia că nu e bine să vorbească prea mult, relatează Agerpres. În lucrările scrise s-a ataşat de teritoriul ţării sale. Mo, în varstă de 57 de ani, a optat să recreeze lumea rurală, cum este cea din Gaomi, localitatea din provincia Shangdong unde s-a născut, ancorată în timp şi presărată cu realismul magic inspirat de columbianul Gabriel Garcia Marquez, cu umanismul americanului William Faulkner sau cu satira lui Lu Xun (părintele literaturii chineze moderne), acestea fiind unele din influenţele majore remarcate în opera sa. Atunci când descrie în cărţile sale o scenă de sex sau de tortură, distrugerile provocate de război sau de o beţie, Mo Yan o face în mod pitoresc, în stilul francezului Francois Rablais.
A fost criticat pentru că nu a apărat alţi scriitori şi intelectuali chinezi care au fost persecutaţi, dar este foarte apreciat în ţara sa, fiind unul dintre scriitorii chinezi cei mai cunoscuţi şi mai traduşi, deşi uneori operele sale au fost cenzurate. Astfel, romanul "Sâni mari şi şolduri late" (Fengun feitun), scris în anul 1995, a provocat o polemică în China din cauza conţinutului său sexual, armata chineză obligându-l să scrie o autocritică şi în final a trebuit să-l retragă, deşi el însuşi îl consideră cea mai reuşită operă a sa.
Laureatul premiul Nobel afirmă că nu l-a preocupat niciodată cenzura atunci când s-a decis asupra conţinutului romanelor. "În orice ţară există anumite restricţii pentru scris", spunea el în anul 2010 revistei Time, admiţând că aceste limite ar putea fi şi un avantaj pentru că îl obligă pe autor "să respecte estetica literaturii".
Versatil şi prolific, a scris romanul "Oboseală de viaţă, oboseală de moarte" (Shensi pilao) în numai 43 de zile. Acesta va fi lansat în România chiar luna viitoare, de către Humanitas. Romanul istorico-romantic "Sorgul Roşu", scris în anul 1987, este cel care i-a adus celebritatea.
Născut în anul 1955 într-o familie de agricultori, Mo Yan şi-a abandonat studiile în clasa cincea din cauza Revoluţiei Culturale, perioadă în care elanul intelectual era privit cu suspiciune. În timpul adolescenţei şi al primei sale tinereţi a muncit în agricultură şi într-o fabrică. În anul 1976 s-a înrolat în armata chineză. A început să scrie în anul 1981, iar în anul 1984 a intrat la Academia de Arte a Armatei. În anul 1997 a renunţat la cariera militară şi s-a angajat ca editor la un ziar, dar continuă să scrie cărţi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.