Internațional

Opt arestări într-un nou scandal de spionaj ruso-american scandal

Ziarul de Vrancea
4 oct 2012 721 vizualizări
De data aceasta, imigranţi ruşi în Statele Unite au exportat fără nici o jenă componente din domeniul microelectronicii în Rusia. Pentru toate acestea era necesară licenţă de export, dar mărfurile trimise direct serviciilor de informaţii de la Moscova au ocolit acest obstacol

Autorităţile americane au arestat opt din cei 11 imigranţi ruşi acuzaţi de export ilegal al unor componente din domeniul microelectronicii (componente electronice semiconductoare de ordin micrometric) din SUA în Rusia pentru nevoile armatei şi serviciilor de informaţii, transmit Reuters şi The New York Times. Biroul procurorului din Brooklyn a pus sub acuzare miercuri 11 presupuşi spioni ruşi, suspectaţi de export ilegal de tehnologie militară către Rusia, se menţionează pe site-ul FBI.

Principala figură dintre cei arestaţi este omul de afaceri Aleksandr Fişcenko (46 de ani), proprietarul şi directorul executiv al unor companii americane şi ruseşti implicate în această afacere cu iz de spionaj. Acesta este originar din Rusia şi deţine din 2003 cetăţenia americană. Trei persoane din această reţea nu au putut fi arestate pentru că la ora actuală se află pe teritoriul Federaţiei Ruse.
În 1998, Fişcenko, care trăia de ceva vreme în Statele Unite, a înfiinţat compania Arc Electronics Inc., cu sediul în Texas, specializată în exportul de tehnologii şi componente din domeniul microelectronicii în Rusia. Din 2002 şi până în prezent, valoarea totală a mărfurilor exportate s-a ridicat la aproximativ 50 de milioane de dolari.

Pe lângă Arc Electronics Inc., Fişcenko mai deţine firma Apex System, cu sediul la Moscova, certificată ca furnizor de echipamente militare pentru guvernul rus, de faptul pentru Ministerul rus al Apărării. Din octombrie 2008 şi până la ora actuală, conform datelor anchetei FBI, Fişcenko şi asistenţii săi au livrat prin intermediul celor două companii în Rusia "tehnologii avansate din domeniul microelectronicii", evitând licenţele necesare în SUA.
Furnizorilor săi americani, Fişcenko le spunea că se ocupă de fabricarea diferitelor articole de natură civilă. Pe site-ul Arc Electronics Inc. se menţionează că societatea se ocupă de producerea semafoarelor şi a unor echipamente de iluminat şi de securitate în trafic. În realitate, această firmă nu producea nimic, ci se ocupa doar de export.

MiG-uri cu microprocesoare americane

Printre componentele de electronică, presupuşii spioni ruşi au furnizat serviciilor de informaţii de la Moscova microprocesoare, microcontrolere, cip-uri SRAM (un tip de memorie semiconductoare) etc. Astfel de componente sunt folosite de armată, inclusiv la sistemele radar, precum şi la sistemele de direcţionare a rachetelor.

Rusia nu produce pe teritoriul său o mare parte din componentele furnizate de Fişcenko şi asociaţii său, menţionează FBI. De altfel, materialele anchetei conţin concluzii ale unor experţi, potrivit cărora rachetele antinavale ruseşti şi avioanele de vânătoare MiG-35 au încorporate cip-uri şi microprocesoare similare sau identice cu cele dezvoltate de SUA, relatează Agerpres.

Autorităţile ruse nu au făcut nicio declaraţie oficială cu privire la această afacere, iar diplomaţia rusă nu se grăbeşte să confirme cetăţenia rusă în cazul mai multor dintre cei 11 presupuşi agenţi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.