Internațional

Salvat de analiza ADN după 15 ani petrecuţi în anticamera morţii

Ziarul de Vrancea
30 sep 2012 456 vizualizări
Deţinut condamnat la pedeapsa capitală în 1997 a fost declarat nevinovat în urma testelor ADN

Un condamnat la moarte din statul Louisiana a ieşit din închisoare, după ce testele ADN au arătat că nu este vinovat de violarea şi uciderea unei verişoare, la capătul a 15 ani petrecuţi în "culoarul morţii", au anunţat autorităţile penitenciare, citate de Agerpres. Damon Thibodeaux, în vârstă de 38 de ani, a fost "eliberat din penitenciarul statului Louisiana, vineri după-amiază, la ora locală 12.25" (17.25 GMT), a declarat Pam Laborde, directoare de comunicare a serviciilor penitenciare din Louisiana.
Este cel de-al 18-lea condamnat la moarte din SUA declarat nevinovat în urma testelor ADN, potrivit Centrului de informaţii privind pedeapsa cu moartea (DPIC). Primul a fost Kirk Bloodsworth, eliberat în 1993 după ce fusese condamnat pe nedrept pentru viol şi uciderea unei fetiţe de 9 ani. Totodată, este cel de-al 300-lea deţinut, indiferent de pedeapsă, găsit nevinovat de testele ADN, potrivit organizaţiei Innocence Project care militează pentru extinderea acestui tip de analize.
"Aceasta demonstrează pericolul pe care-l reprezintă să trimiţi nevinovaţi în culoarul morţii, când rezolvarea unui astfel de caz durează", a afirmat Richard Dieter, directorul DPIC. "Dacă execuţiile sunt pripite şi în grabă, putem trece pe lângă astfel de cazuri", a avertizat el.
Thibodeaux a intrat în culoarul morţii la 24 octombrie 1997, pentru violarea şi uciderea, cu un an înainte, a verişoarei sale în vârstă de 14 ani. Însă nu a fost fixată nicio dată pentru execuţie, a adăugat Pam Laborde. El a fost condamnat numai pe baza mărturisirilor sale, obţinute după nouă ore de interogatoriu, pe care testele ADN şi anchetele desfăşurate de comun acord de procurori şi avocaţi le-au infirmat, determinând anularea actului de acuzare, a făcut cunoscut, într-un comunicat, Uniunea americană pentru libertăţi civile (ACLU), care l-a apărat cu începere din 1998.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.