Internațional

Raport ONU: crima organizată controlează defrişările ilegale

Ziarul de Vrancea
27 sep 2012 1342 vizualizări
Tăierile de copaci mai ales în zonele tropicale cresc în intensitate, în ciuda luptei anti-despădurire - avertizează raportul ONU-Interpol

Defrişările ilegale, practici care prosperă şi reprezintă până la 90% din comerţul cu lemn în ţările tropicale, riscă să zădărnicească eforturile desfăşurate pentru salvarea pădurilor, acest instrument crucial de reglementare a climei, avertizează ONU şi Interpol într-un raport făcut public ieri. Mai mult, această activitate, de care se face responsabilă în proporţie de până la 90% "crima organizată", devine din ce în ce mai sofisticată.
"Dacă defrişările ilegale nu pot fi controlate, inevitabil, eforturile comunităţii internaţionale de a reduce şi compensa emisiile de dioxid de carbon vor fi anulate", subliniază Programul Naţiunilor Unite pentru mediu (PNUE) şi organizaţia internaţională de poliţie. Lupta împotriva deforestării constituie un instrument-cheie al luptei împotriva schimbării climatice: pădurile, în primul rând cele tropicale, sunt veritabile rezervoare de CO2. Tăierea pădurilor se află la originea a circa 17% din emisiile globale de gaz cu efect de seră.
În prezent, în lume mai există doar a zecea parte din pădurile virgine. În acelaşi timp, lemnul tăiat ilegal reprezintă între 10% şi 30% din volumul total comercializat pe plan mondial, proporţie care ajunge la 50% până la 90% în cazul principalelor ţări tropicale - bazinul amazonian, bazinul fluviului Congo şi Asia de Sud-est.
Comunitatea internaţională încearcă să limiteze defrişările prin intermediul mecanismului REDDplus (Reducerea emisiilor legate de defrişare şi degradarea pădurilor), menit să asigure sprijin financiar ţărilor care aleg să nu facă defrişări. Dar, "pentru ca REDDplus să funcţioneze, banii daţi comunităţilor pentru eforturile de conservare a pădurilor trebuie să fie reprezinte o sumă mai mare decât cea pierdută în urma deteriorării acestui mediu. Tăierea ilegală a copacilor ameninţă sistemul dacă veniturile rezultate din această activitate sunt superioare celor vărsaţi în cadrul REDDplus", explică autorii raportului. În plus, comunităţile sunt frecvent supuse ameninţărilor şi actelor de violenţă.
Raportul insistă că în ultimii cinci ani defrişările ilegale au devenit din ce în ce mai sofisticate şi că, în proporţie de până la 90%, această activitate - care aduce între 30 şi 100 de miliarde de dolari pe an - este practicată de "crima organizată". Dat fiind că cererea de lemn se află în creştere pe piaţa mondială - se prevede chiar o creştere de 70% până în 2020 -, în mare parte datorită puterilor emergente cum este China, practica defrişărilor ilegale pare să aibă un viitor luminos înainte.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Cetatean, acum 4227 zile, 21 ore, 46 minute, 16 secunde
De defrisarile din Vrancea nu spune nimeni?Un exemplu de toporator din padurile oamenilor care nu se gandeste ca are 2 fetite care pe viitor vor manca doar banii produsi de tatal lor este asistentul citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.