Internațional

Mii de cutremure extrem de puternice urmează să se producă în Asia

Ziarul de Vrancea
27 sep 2012 584 vizualizări
Previziunea, făcută de cercetători de la două universităţi din SUA, se bazează pe descoperirea unui spectaculos fenomen geologic care se petrece în regiune: ruperea scoarţei terestre în două n ei atenţionează că fiecare asemenea seism amplifică temporar numărul cutremurelor pe planetă

Cutremurele extrem de puternice care au avut loc în Oceanul Indian, în largul Indoneziei, sunt provocate de spargerea progresivă a plăcii tectonice indo-australiene, care se rupe, la propriu, în două în largul Insulei Sumatra. Cutremurele "gemene" care au afectat nord-estul Oceanului Indian la 11 aprilie 2012 - primul cu o magnitudine de 8,6 şi al doilea cu o magnitudine de 8,2 - sunt excepţionale în mai multe privinţe.
Primul a fost cauzat de ruperea a cel puţin patru falii submarine în decurs de doar două minute şi 40 de secunde. El a fost urmat de ruperea unei a cincea falii, două ore mai târziu, lucru care a generat al doilea seism, explică Thorne Lay de la Universitatea California de la Santa Cruz şi colegii săi într-un studiu publicat de revista britanică Nature. Un eveniment extrem de rar, aceste cutremure au afectat nucleul plăcii indo-australiene, în apropiere de Insula indoneziană Sumatra, şi nu joncţiunea celor două plăci, aşa cum se întâmplă de obicei.

Munţii Himalaya arată dimensiunea forţelor din subteran

"Ceea ce suntem pe cale să observăm aici este că placa indo-australiană se fragmentează în două plăci distincte", rezumă Thorne Lay. "Acest proces geologic va necesita milioane de ani şi mii de alte cutremure la fel de puternice" pentru a reuşi să separe placa indiană de cea australiană, adaugă Keith Hoper de la Universitatea Utah, coautor al studiului.
Placa indo-australiană se deplasează către nord-est, însă mişcarea ei nu este uniformă. Pe de o parte, versantul indian al plăcii intră în coliziune cu Eurasia la nord-vest, împingând împotriva ei la nivelul lanţului muntos Himalaya de aproximativ opt milioane de ani. Pe de altă parte, versantul australian înaintează mai uşor, deoarece intră sub Insula Sumatra. În această "zonă de subducţie", în largul Insulei Sumatra, au avut loc cutremurele de la Aceh (cu magnitudinea de 9,3) la 26 decembrie 2004, şi de pe Insula Nias (cu magnitudinea 8,7) în 2005.
Spre deosebire de seismul de la Aceh, care a declanşat un tsunami devastator soldat cu aproximativ 220.000 de morţi sau dispăruţi în aproximativ zece ţări vecine, în primăvară au fost înregistrate doar nişte valuri. Într-adevăr, în aprilie 2012, faliile care s-au rupt culisau orizontal una împotriva celeilalte, fără o mişcare verticală suficient de importantă pentru ca să creeze un val de adâncime.

Replici pană dincolo de Pacific?

În schimb, cele două cutremure din aprilie 2012 au provocat un număr foarte important de cutremure în lume, conform altui studiu publicat în revista Nature. Potrivit lui Fred Pollitz de la US Geological Survey (USGS) şi colegilor săi, frecvenţa cutremurelor cu o magnitudine mai mare de 5,5 s-a multiplicat de cinci ori în primele şase zile de după aceste "cutremure gemene". Unele dintre ele au atins o magnitudine de 7, până în Mexic. Este vorba despre o putere şi o distanţă despre care cercetătorii americani afirmă că este exclus să poată caracteriza replicile clasice.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.