Internațional

Veşti proaste pentru sfarşitul de an şi pentru 2013 Zona euro intră în recesiune

Ziarul de Vrancea
25 sep 2012 806 vizualizări
O agenţie de rating americană prognozează o contracţie serioasă în acest an, evoluţie confirmată de Banca Centrală Europeană

Standard & Poor's Ratings Services a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei zonei euro în 2012 şi 2013 şi a avertizat că recesiunea se adânceşte în Italia şi Spania, transmite CNBC. Agenţia de evaluare financiară se aşteaptă la o contractare a economiei zonei euro de 0,8% în 2012 şi o creştere zero în 2013, după ce în iulie estima un declin de 0,7% în acest an şi un avans de 0,3% anul viitor.
Cea mai afectată va fi Spania, care ar putea înregistra o scădere economică de 1,4% anul viitor, faţă de 0,6% cât estima S&P în iulie. "Indicatorii economici recenţi continuă să arate o imagine sumbră pentru Europa. Datele confirmă opinia noastră că regiunea intră într-o nouă perioadă de recesiune, după trei trimestre de declin sau creştere zero, începând cu ultimul trimestru lui 2010. Dar perspectivele continuă să difere de la ţară la ţară", a explicat Jean-Michel Six, economistul şef al S&P pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa. El a adăugat că "în 2013 ne aşteptăm la un alt an de creştere foarte slabă în Franţa şi Marea Britanie şi la un declin suplimentar în Italia şi Spania" şi că "noua recesiune din zona euro este confirmată".
Totuşi, conform estimării Standard & Poor's, va exista creştere în economiile europene mai mici, cum ar fi Elveţia, Suedia şi Belgia, care arată mobilitate şi rezistenţă la efectele crizei. Pe de altă parte, se adânceşte recesiunea în Italia şi Spania.
Pe ansamblu, perspectiva economiei Europei rămâne în general dominată de procesul de dezintermediere care are loc în acelaşi timp în sectorul public, privat şi financiar. În plus, încetinirea de pe pieţele emergente pare acum mai adâncă decât a anticipat iniţial S&P.
Şi Banca Centrală Europeană a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei zonei euro în acest an, care ar urma să înregistreze un declin între 0,6 şi 0,2%, a anunţat în 6 septembrie preşedintele BCE, Mario Draghi. În urmă cu trei luni se prognoza că în 2012 Produsul Intern Brut al celor 17 state din zona euro va înregistra o evoluţie cuprinsă între minus 0,5% şi 0,3%. Pentru 2013 BCE se aşteaptă la o creştere de 0,5%, faţă de 1% cât estima în iunie. Draghi a afirmat că economia zonei euro se confruntă cu numeroase riscuri, în special din cauza crizei datoriilor şi a tensiunilor provocate de criză în anumite state.

În ce condiţii au devenit membrii unei familii, pe rand, milionari la loto

Week-end-ul trecut, Tord Oksnes a devenit milionar la varsta de 19 ani, caştigand 12,2 milioane de coroane (peste 1,6 milioane de euro) la loto, scrie tabloidul Verdens Gang (VG). Prin aceasta, el se înscrie în ceea ce pare o frumoasă tradiţie de familie, în condiţiile în care sora sa, în varstă de 26 de ani, Hege Jeanette, a caştigat 8,2 milioane de coroane în 2010, iar tatăl lor, Leif, 58 de ani, a caştigat şi el 4,1 milioane coroane în 2006, jucand la loto. Toate caştigurile au avut loc în momente în care Hege Jeanette era însărcinată sau urma să nască, adaugă ziarul norvegian.

Corupţia în Bulgaria, de 2-3 ori mai amplă decat în Europa

Corupţia în Bulgaria, cu 150.000 de infracţiuni pe lună, depăşeşte de două sau trei ori media europeană şi constituie "o problemă endemică", a reclamat Centrul pentru studiul democraţiei (CSD) de la Sofia. În urma unei anchete în rândul populaţiei bulgare, reiese că persoanele chestionate consideră corupţia de două ori mai des practicată, comparativ cu media europeană, în serviciile publice vamale, de justiţie, poliţie, sănătate şi educaţie, potrivit unui raport al CSD. Conform unui index de calcul european, corupţia în Bulgaria atinge 25 de puncte, în timp ce media europeană se situează la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt România (31), Lituania (27) şi Slovacia (27). "Din cauza nepedepsirii corupţiei la nivelurile înalte ale puterii (...) Bulgaria este una dintre puţinele - dacă nu singura - ţară din Europa fără corupţie politică dovedită" de tribunale, arată CSD în acest studiu finanţat de fundaţia germană Friedrich Ebert. Bulgaria, ca şi România, este supusă unui mecanism de supraveghere de către Comisia Europeană care critică cu regularitate ineficienţa justiţiei în faţa corupţiei.

Austeritate la sarbi

Parlamentul Serbiei a adoptat ieri o rectificare bugetară, însoţită de măsuri de austeritate, printre care majorarea TVA de la 18 la 20%, începând cu data de 1 octombrie. Scopul măsurilor este reducerea cu 1 miliard de euro a deficitului bugetar, care aproape s-a dublat faţă de prognozele iniţiale ale bugetului pe anul în curs. Deputaţii au aprobat şi creşterea cu 10 eurocenţi a accizei la ţigări şi cu 5 eurocenţi a celei la anumite produse petroliere, printre care motorina. Bugetul pe 2012 rectificat prevede un deficit de 6,2% din PIB, faţă de 7,1% cât este în prezent, o inflaţie de 9,1% - aproape dublă faţă de proiecţia iniţială de 5,5% - şi o contracţie a economiei de 0,5%. La sfârşitul anului, datoria publică ar putea atinge 60% din PIB, a declarat premierul Ivica Dacic. Fondul Monetar Internaţional a îngheţat în februarie acordarea unui împrumut de rezervă de 1 miliard de euro pentru o perioadă de 18 luni, din cauza nerespectării de către guvernul sârb a unor condiţii, în special menţinerea deficitului bugetar la maximum 4,25% din PIB şi a datoriei publice la cel mult 45% din PIB.


NASA îşi face bază pe faţa nevăzută a Lunii


Mai întai însă, Agenţia Spaţială Americană îşi va organiza o "parcare" pentru vehiculele sale spaţiale

NASA intenţionează să construiască şi să amplaseze în spatele feţei nevăzute a Lunii o bază spaţială permanentă, care să fie folosită ca o pistă de lansare pentru viitoarele expediţii de explorare a planetei Marte, informează dailymail.co.uk. Agenţia spaţială americană se va folosi de câmpurile gravitaţionale din spatele Lunii, unde viitoarele nave spaţiale vor putea să fie "parcate" în spaţiu.
Noua bază spaţială permanentă se va afla la o distanţă de 445.788 de kilometri de Terra. Prin comparaţie, actuala Staţie Spaţială Internaţională (ISS) se află la o distanţă de circa 370 de kilometri de Terra.
Noua bază spaţială va contribui la lărgirea orizonturilor omenirii în privinţa explorării spaţiale, dar, pentru a fi construită, cercetătorii şi inginerii de la NASA trebuie să rezolve o serie de probleme, precum protejarea astronauţilor de radiaţiile solare şi reaprovizionarea bazei.
Publicaţia Orlando Sentinel afirmă că NASA va folosi probabil echipamente rămase de la construirea actualei ISS şi va utiliza rachete din gama Space Launch System pentru a lansa viitoarele vehicule spaţiale. Proiectul sistemului de lansare se află în faza de execuţie, are un cost estimat la 3 miliarde de dolari pe an şi va fi finalizat în 2017. NASA plănuieşte să înceapă construirea viitoarei baze lunare la doi ani după aceea.


Discipline interzise studentelor din Iran


Printre materiile care "nu corespund naturii feminine" se numără fizica nucleară, informatica şi literatura engleză n nu toate universităţile au adoptat aceste restricţii

Noul an universitar în Iran, care a început la 23 septembrie, a adus o serie de surprize neplăcute femeilor iraniene. Astfel, cele circa 30 de universităţi din ţară au pus la index 80 de discipline ca materie de studiu pentru femei, pe motiv că nu ar "corespunde naturii feminine", între acestea numărându-se fizica nucleară, informatica, ingineria chimică şi literatura engleză, conform thefeministwire.com.
Autorităţile au explicat, de asemenea, această interdicţie prin rata natalităţii în scădere, având în vedere că majoritatea studenţilor de la universităţile din Iran este constituită din tinere studioase care, în loc să se mărite şi să facă copii, stau în laboratoare şi studiază fizica nucleară, ori în biblioteci consacrându-se studiului literaturii engleze.
După cum sublinia cu ceva timp în urmă laureata premiului Nobel Shirin Ebadi, "deşi revoluţia din 1979 în Iran este numită adeseori revoluţie islamică, în realitate a fost o revoluţie a bărbaţilor împotriva femeilor.(...) Ne-au aruncat cu 1400 de ani în urmă" bărboşii islamişti, spunea ea.
Cu toate acestea, în domeniul educaţiei, remarcă unii observatori, femeile iraniene au cules din plin roadele revoluţiei din 1979, cel puţin până recent. Numărul tinerelor studente a crescut de la an la an, ca să ajungă în prezent la 60% din totalul studenţilor. Experţi occidentali întrevăd un subtext politic al deciziei, relevând că tinerele de la instituţiile de învăţământ superior din Iran au o poziţie socială foarte activă în ultimul timp. În protestele din 2009, cel mai activ segment al manifestanţilor a fost constituit din tinere studente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.