Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL:

Ziarul de Vrancea
20 sep 2012 763 vizualizări
90 la sută din elevii europeni studiază engleza în şcoală n a doua limbă preferată este franceza n mai mult de trei sferturi dintre copii încep să înveţe limbi străine încă din clasele primare

Copiii din Europa încep studiul limbilor străine la vârste din ce în ce mai fragede, cei mai mulţi între şase şi nouă ani, iar engleza este de departe cea mai predată limbă străină în aproape toate ţările, informează un raport dat publicităţii ieri de Comisia Europeană. Raportul, intitulat "Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2012" (Date de referinţă privind predarea limbilor în şcolile din Europa 2012), notează că în ultimii 15 ani majoritatea ţărilor au redus vârsta de începere a studiului obligatoriu al limbilor străine, iar unele au inclus limbile străine în programa preşcolară, un exemplu în acest sens fiind comunitatea germanofonă din Belgia, care oferă copiilor lecţii de limbi străine de la vârsta de 3 ani.
Studiul confirmă faptul că engleza este categoric cea mai predată limbă străină în aproape toate ţările europene, urmată de franceză, spaniolă, germană şi rusă. "Învăţarea limbilor facilitează comunicarea între ţări şi popoare şi încurajează mobilitatea transfrontalieră şi integrarea migranţilor. Mă bucur să constat că până şi cei mai tineri dintre cetăţenii noştri au parte de bucuria de a descoperi limbile străine. Îi încurajez, de asemenea, pe cei interesaţi să nu se limiteze la cele mai vorbite limbi străine, pentru a putea aprecia cu adevărat incredibila diversitate lingvistică a Europei", a declarat Androulla Vassiliou, comisarul pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret.

Engleza rămane favorită

Raportul subliniază că un număr tot mai mare de elevi studiază acum două limbi timp de cel puţin un an în cadrul învăţământului obligatoriu. În medie, în anul şcolar 2009-2010, 60,8% dintre elevii de gimnaziu învăţau două sau mai multe limbi străine, ceea ce înseamnă o creştere de 14,1% faţă de anul şcolar 2004-2005. În aceeaşi perioadă, proporţia elevilor de şcoală primară care nu învăţau o limbă străină a scăzut de la 32,5%, la 21,8%.
Engleza este cea mai predată limbă străină în aproape toate cele 32 de ţări incluse în studiu - respectiv cele 27 de state membre UE, Croaţia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia - tendinţă care s-a accentuat considerabil din 2004-2005. În gimnaziu şi în cadrul învăţământului liceal general, procentajul celor care învaţă engleza depăşeşte 90%. Doar o mică parte dintre elevi (0-5%, în funcţie de fiecare ţară) studiază alte limbi decât engleza, franceza, spaniola, germana şi rusa.

Doar jumătate dintre profesori au mers în ţara unde se vorbeşte limba pe care o predau

Raportul confirmă, între altele, o constatare destul de surprinzătoare, şi anume că puţine sunt ţările care le impun profesorilor de limbi străine, în perioada de stagiu, să petreacă o perioadă de timp în străinătate pentru imersiune lingvistică. Numai 53,8% dintre profesorii de limbi străine care au participat la studiul european recent publicat cu privire la competenţele lingvistice afirmă că au studiat mai mult de o lună într-o ţară în care se vorbeşte limba pe care o predau. Această cifră medie ascunde însă o mare varietate de situaţii: în timp ce 79,7% dintre profesorii spanioli au studiat mai mult de o lună limba aleasă într-o ţară în care aceasta se vorbeşte, numai 11% dintre profesorii din Estonia au avut o experienţă similară. Pornind de la aceste constatări, se pune întrebarea dacă expunerea viitorilor profesori la limba pe care o predau în ţara unde aceasta se vorbeşte ar trebui să fie considerată un criteriu al calităţii în formarea profesorilor, observă raportul CE, preluat de Agerpres.
Studiul "Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2012" oferă date ample care pot sta la baza elaborării de politici şi pot contribui la îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei în învăţarea limbilor străine. Publicat o dată la 3-4 ani, raportul reuneşte diverse surse de date şi oferă o imagine de ansamblu asupra predării limbilor în cele 32 de ţări participante. "Key Data on Teaching Languages at School in Europe 2012" este o publicaţie produsă în comun de Eurydice/Eurostat în strânsă colaborare cu Comisia Europeană.

S-a dus la război, dar a născut în timpul misiunii

O echipă de medici a fost trimisă în Afganistan după ce o femeie-soldat britanică a născut un băiat, marţi, la Camp Bastion, în provincia Helmand, fără să ştie că este însărcinată, relatează BBC News Online. "Mama şi copilul sunt în stare stabilă", a declarat Ministerul Apărării. Femeia, membră a detaşamentului de artilerie, a aflat că este pe cale să nască după ce a avut dureri de stomac. Copilul a fost conceput înainte ca aceasta să ajungă în Afganistan, în martie. "Nu este politica armatei să le permită femeilor să participe la operaţiuni dacă sunt însărcinate. În acest caz, MoD (Ministerul Apărării) nu a ştiut despre sarcina ei", se arată într-un comunicat al ministerului. Corespondentul BBC susţine că aceasta este pentru prima dată când o femeie-soldat britanică dă naştere unui copil pe linia de front, deşi 200 de femei au fost trimise acasă din 2003 din Irak şi Afganistan după ce s-a descoperit că sunt însărcinate. Femeile şi bărbaţii din armată sunt supuşi unor controale medicale, înainte de a fi mobilizaţi, în funcţie de rolul pe care urmează să îl îndeplinească, dar femeilor nu li se administrează de rutină teste de sarcină.

Modelul irlandez, în soluţionarea conflictului moldo-transnistrean

Tehnica paşilor mici este cheia succesului în soluţionarea conflictului transnistrean, afirmă reprezentantul OSCE Lucinda Creighton, care este şi ministrul de Externe al Irlandei. "Este important să dăm un impuls în procesul de negocieri. Este important ca întâlnirile la nivel înalt să fie organizate mai des. Trebuie să se ia în considerare şi experienţa irlandeză, care, prin tehnica paşilor mici, a soluţionat un conflict similar. Cred că cheia succesului în rezolvarea conflictului transnistrean este tot această tehnică", a precizat Lucinda Creighton. Ea apreciază că soluţionarea conflictului transnistrean depinde nu doar de Irlanda, ci şi de ambele părţi. "Implicarea trebuie să vină de la ambele părţi. Atât Chişinăul, cât şi Tiraspolul trebuie să-şi dorească acest lucru", a spus reprezentantul OSCE. La rândul său, ministrul de Externe al Republicii Moldova, Iurie Leancă, a apreciat că schimbarea Administraţiei de la Tiraspol a dus la relaţii mult mai bune între cele două părţi. Lucinda Creighton va merge şi la Tiraspol, unde va avea o întrevedere cu negociatorul principal din partea Transnistriei Nina Stanski.

Un suspect în cazul atentatului de la Burgas a fost arestat în Bulgaria

Un bărbat suspectat de complicitate la comiterea atentatului de la Burgas a fost arestat de poliţia de frontieră bulgară. Informaţia a fost dezvăluită de site-ul bulgar Bessove.bg, citând surse din cadrul poliţiei de frontieră. Atentatul comis pe 18 iulie s-a soldat cu moartea a cinci turişti israelieni şi a unui şofer de autocar bulgar. Bărbatul suspectat de complicitate a fost arestat în satul Zvezdeţ, unde se pare că se ascundea de mult.

Ce au făcut 50 de chinezi agitaţi stranşi în jurul maşinii ambasadorului SUA

Autorităţile chineze investighează un incident în care zeci de protestatari furioşi au înconjurat maşina ambasadorului american Gary Locke pe o stradă din Beijing, unii dintre ei aruncând cu diverse obiecte în vehicul înainte ca forţele de securitate să intervină pentru a-l proteja, relatează CNN. Statele Unite şi-au exprimat îngrijorarea faţă de China în legătură cu incidentul neobişnuit care a avut loc marţi, într-o perioadă sensibilă pentru diplomaţii americani după moartea ambasadorului Christopher Stevens într-un atac în Libia, săptămâna trecută. Incidentul s-a produs în timp ce manifestanţi antijaponezi au protestat în numeroase oraşe chineze pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări asiatice din cauza unui arhipelag, cunoscut sub numele de Senkaku în Japonia şi Diaoyu în China. O înregistrare video a incidentului a fost publicată miercuri pe contul de YouTube al artistului disident Ai WeiWei şi înfăţişează aproximativ 50 de protestatari, dintre care unii poartă steagul chinez, înconjurând maşina ambasadorului care încerca să intre în ambasadă. Câţiva demonstranţi aruncă diverse obiecte în vehicul înainte ca ofiţerii de securitate să înconjoare maşina, permiţându-i şoferului să se depărteze şi să intre în ambasadă printr-o altă poartă.

Bilanţul războiului civil din Siria se apropie de 30.000 de victime

Peste 29.000 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în violenţele din Siria de la începerea revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad la mijlocul lunii martie 2011, a informat ieri Observatorul sirian pentru Drepturile Omului (OSDH). "Până miercuri (19 septembrie), cel puţin 20.755 de civili, 1.148 dezertori şi 7.095 de soldaţi au fost ucişi în Siria de la izbucnirea revoltei", a precizat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH cu sediul în Marea Britanie, organizaţie care se bazează pe informaţii oferite de o reţea de militanţi, avocaţi şi medici de pe teritoriul Siriei.

Se va interzice total fumatul în Elveţia?

Elveţienii se vor pronunţa duminică prin vot asupra interzicerii totale a fumatului la locurile de muncă închise, precum restaurantele, şi în locurile publice, precum spitalele, relatează AFP. Deloc surprinzător, principalele argumente invocate ale iniţiativei sunt cele legate de sănătate. În ciuda acestor puternice motive, rezultatele unui sondaj publicat la 12 septembrie arată că 52% din cei intervievaţi se opun iniţiativei, 41% se declară în favoarea sa, iar 7% sunt indecişi.

Kate şi William au primit un stick cu pozele care au făcut înconjurul lumii


Gestul pare a fi mai degrabă simbolic, pentru că nimeni nu le garantează că n-ar mai existe pe undeva cópii ale fotografiilor în care ducesa de Cambridge apare cu sanii goi

Revista Closer a restituit miercuri prinţului William şi soţiei sale suporturile numerice care conţin fotografiile tinerei femei cu sânii goi, luate în timpul vacanţei cuplului sub soarele din Provence, informează AFP, citând o sursă apropiată dosarului. Sesizată în regim de urgenţă de ducele şi ducesa de Cambridge, instanţa juridică din Nanterre a interzis difuzarea fotografiilor şi a cerut grupului Mondadori, editorul revistei Closer, să remită aceste suporturi numerice integral, în 24 de ore de la semnarea deciziei, sub ameninţarea amendării cu 10.000 de euro pentru fiecare zi de întârziere.
Este însă dificil să se asigure cineva că nu a fost păstrată o copie, afirmă altă sursă apropiată dosarului. Cu atât mai mult cu cât Closer contestă că ar fi proprietara imaginilor şi a explicat că nu a cumpărat decât exclusivitatea lor. Potrivit specialiştilor, revista va putea încerca să se prevaleze de principiul de protejare a surselor pentru a refuza să dezvăluie identitatea fotografului.
O revistă populară daneză, Se og Hoer, a anunţat de altfel miercuri că va publica fotografiile dnei Kate Middleton cu sânii goi, la o săptămână după Closer. Site-ul acestei reviste (seoghoer.dk) nu lăsa ieri să se întrevadă nici un semn că s-a ţinut de cuvant, dar alte publicaţii străine au confirmat că ediţia tipărită conţine mai multe fotografii decat şi-au permis celelalte trei magazine. Se og Hoer ar fi a patra publicaţie care difuzează aceste fotografii controversate, după Closer vineri, cotidianul irlandez Daily Star sâmbătă, şi revista italiană Chi luni.

Filmul care i-a enervat pe musulmani ajunge în instanţă

O actriţă l-a reclamat pe regizorul ascuns de autorităţi că şi-a bătut joc de toţi cei care au jucat în acest film

O actriţă din filmul islamofob "Inocenţa musulmanilor", care îi descrie pe musulmani drept imorali şi violenţi provocând proteste violente în lumea musulmană, a depus o plângere împotriva producătorului afirmând că a fost înşelată în legătură cu intenţiile peliculei. Cindy Lee Garcia este singurul actor care şi-a făcut cunoscută participarea la respectivul film, care a declanşat o veritabilă explozie de violenţă la 11 septembrie 2012, provocând peste 30 de morţi, între care ambasadorul SUA în Libia. Ea l-a acuzat pe producător de violarea vieţii sale private, fraudă, calomnie şi de rele intenţii.
Plângerea depusă pe lângă tribunalul din Los Angeles îl vizează pe Nakoula Basseley Nakoula, un copt (creştin egiptean) de 55 de ani, care a recunoscut că a contribuit la producerea filmului şi care a stat 21 de luni după gratii, după ce în 2010 a fost condamnat pentru fraudă bancară.
Potrivit mass-media americane, Nakoula s-a folosit de pseudonimul Sam Bacile.
Garcia a reclamat totodată Google şi site-ul YouTube, care a postat filmul islamofob. Actriţa afirmă că actorii filmului, realizat de un amator într-o manieră grosolană, au fost înşelaţi şi au participat la turnare fără a fi informaţi în legătură cu adevărata intenţie a realizatorului.
"Bacile a afirmat că «Inocenţa Musulmanilor» este un film de aventuri privind Egiptul antic", afirmă în respectiva plângere Cindy Lee Garcia. Ea a cerut retragerea definitivă a înregistrării pe YouTube, insistând că a descoperit ulterior că a fost înşelată în legătură cu intenţiile filmului iar acum viaţa sa este în pericol.
Nakoula, care a fost recent audiat de către poliţie, se află împreună cu familia sa într-un loc secret.


Cu ce-şi plombau dinţii oamenii preistorici

Oamenii de ştiinţă se gandesc deja să experimenteze "tratamentul" pentru a determina cat de eficientă este substanţa folosită

Un dinte spart datând de aproximativ 6500 de ani, plombat cu ceară de albine, ar putea reprezenta cea mai veche dovadă de tratament stomatologic, conform oamenilor de ştiinţă, transmite LiveScience.com. Acest dinte, caninul din partea stângă, face parte dintr-o mandibulă umană descoperită în urmă cu 100 de ani într-o peşteră, în apropiere de Trieste, Italia.
Dovezile clare ale tratamentelor stomatologice din vechime sunt foarte rare. Cele mai vechi exemple de posibile astfel de tratamente datează de 7500 până la 9500 de ani şi este vorba de nişte molari descoperiţi în Pakistan care aveau nişte găuri cu formă regulată date cu nişte unelte asemănătoare unui burghiu sau şurub. Printre alte dovezi arheologice, la fel de chestionabile însă, se numără şi un dinte artificial vechi de 5500 de ani, descoperit în Egipt.
Mandibula din care face parte acest dinte a aparţinut unui bărbat cu vârsta între 24 şi 30 de ani. Dintele prezintă o crăpătură verticală care trece de smalţ, ajungând până la straturile mai moi, de dentină. Uzura severă a acestui dinte avea probabil drept cauză faptul că în acea perioadă oamenii îşi foloseau dinţii şi pentru alte activităţi, în afară de hrană - spre exemplu, oamenii din acele vremuri puteau să-şi folosească dinţii pentru a înmuia pielea pentru a o putea prelucra. Pornind de la ipoteza că această plombă din ceară reprezintă o formă de tratament stomatologic, oamenii de ştiinţă au anunţat că doresc să realizeze nişte experimente stomatologice folosind ceara de albine, pentru a determina cât de eficientă este aceasta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.