Internațional

O revistă franceză pune caricaturi pe atmosfera încinsă din lumea musulmană

Ziarul de Vrancea
19 sep 2012 623 vizualizări
Ministrul de Interne de la Paris apără decizia publicaţie franceze, invocand libertatea de expresie ca "drept fundamental" în Franţa şi avertizează împotriva oricăror manifestări violente

Libertatea de expresie, între care şi caricatura, reprezintă "un drept fundamental" recunoscut de lege, a afirmat ieri ministrul francez de Interne Manuel Valls după ce săptămânalul satiric Charlie Hebdo a publicat caricaturi, inclusiv cu profetul Mahomed, în legătură cu polemica generată de difuzarea unui film islamofob. "Fiecare trebuie să dea dovadă de responsabilitate, fiecare act individual, fiecare notă, fiecare desen, fiecare declaraţie, poate instiga, poate genera confruntări", a subliniat totodată ministrul de Interne.
Ministrul, care i-a primit pe liderii Consiliului francez al cultului musulman (CFCM), a refuzat orice repunere în discuţie a "dreptului de expresie, al celui de informare, de opinie, al caricaturii în cadrul legii", explicând că "tribunalele sunt aici pentru a fi sesizate de către cei care se consideră atacaţi, ofensaţi". Totodată, Valls a avertizat că "orice manifestaţie care vizează tulburarea ordinii publice, încingerea spiritelor, semănarea urei, nu va fi autorizată, va fi interzisă şi am dat ordin prefecţilor pentru ca aceste interdicţii să se aplice concret", a continuat ministrul. Totodată, Ministerul de Externe a anunţat că ambasadele, consulatele şi şcolile franceze vor fi închise în aproximativ 20 de ţări musulmane, vineri, în ziua marii rugăciuni, ca măsură de "precauţie" după publicarea caricaturilor. Şi Statele Unite au recurs la aceeaşi măsură preventivă.

Revista a fost deja atacată

Directorul publicaţiei satirice franceze Charlie Hebdo a anunţat ieri că site-ul de Internet al săptămânalului a fost "blocat deoarece a fost piratat" după anunţarea publicării caricaturilor cu profetul Mahomed. "Aparent, este un atac mai mare decât în 2011", când Charlie Hebdo a publicat caricaturile cu profetul Mahomed, a declarat caricaturistul Charb în faţa jurnaliştilor la sediul din Paris al săptămânalului.
Charlie Hebdo a devenit ţinta criticilor reprezentanţilor lumii religioase şi politicienilor, aşa cum s-a întamplat şi anul trecut, dar şi în 2005, odată cu publicarea primelor caricaturi cu profetul Mahomed, care au starnit violenţe îndreptate atunci mai ales împotriva reprezentanţelor diplomatice ale ţărilor nord-europene.
Charb l-a îndemnat pe premierul francez Jean-Marc Ayrault "să susţină mai degrabă libertatea presei şi a republicii, decât să fie impresionat de o bandă de clovni ridicoli care manifestă în faţa ambasadei Statelor Unite". El a făcut astfel aluzie la o manifestaţie care a avut loc sâmbătă în apropierea clădirii ambasadei SUA la Paris care s-a soldat cu violenţe şi aproximativ 150 de reţineri.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.