Internațional

Mozaic intenaţional :Nu vă duceţi în Grecia pe 26 septembrie!

Ziarul de Vrancea
13 sep 2012 687 vizualizări
Cele două mari confederaţii sindicale din Grecia au lansat un apel la grevă generală pentru miercuri, 26 septembrie, în semn de protest faţă de noul pachet de măsuri de austeritate pregătit de guvern.


Greva de 24 de ore va fi prima după intrarea în funcţie a guvernului de coaliţie condus de conservatorul Antonis Samaras. "Este vorba despre o grevă de avertisment pentru a ne exprima refuzul faţă de noile măsuri", a declarat Ilias Iliopoulos, secretarul general al ADEDY, confederaţia sindicatelor din sectorul public. ADEDY şi GSEE, confederaţia din sectorul privat, au în vedere noi acţiuni atunci când măsurile de austeritate, negociate în prezent de guvern cu troica UE-FMI-BCE şi care implică economii bugetare de 11,5 miliarde de euro, vor fi prezentate oficial sau supuse votului în parlament, a indicat Iliopoulos.

Belgia duce campania antifumat dincolo de panzele albe

Autorităţile belgiene au precizat ieri că interzicerea fumatului în baruri, restaurante şi cafenele vizează şi ţigările electronice, răspunzând astfel unei campanii publicitare care încurajează folosirea acestor produse "oriunde". "În spaţiile publice sunt interzise ţigările electronice", indiferent că este vorba de cele care conţin nicotină sau cele care emit numai vapori, afirmă un oficial din Ministerul belgian al Sănătăţii, după ce compania Smoketronic acredita ideea că ţigările sale electronice pot fi folosite chiar şi în locurile unde fumatul este interzis. El a mai menţionat că legislaţia belgiană vizează interzicerea în spaţiul public a acelor produse care incită la fumat, în această categorie fiind incluse şi ţigările electronice. Începând cu data de 1 iulie 2011, în Belgia a fost interzis fumatul în hoteluri, restaurante, cafenele, baruri şi discoteci, după ce într-o primă etapă interdicţia s-a aplicat numai în cazul localurilor unde se serveau alimente.

Prima condamnare în Franţa pentru descărcare ilegală de muzică

Un bărbat care a descărcat melodii ale Rihannei a devenit, ieri, primul francez condamnat pentru descărcare ilegală de muzică, potrivit tribunalului de poliţie din Belfort (estul Franţei). Internautul, care risca o amendă de 1.500 de euro, a fost condamnat la plata a 150 de euro după ce conexiunea sa de internet a fost folosită pentru a descărca două melodii ale cântăreţei Rihanna. Francezul primise deja mai multe avertismente de la Înalta autoritate pentru difuzarea operelor şi protejarea drepturilor pe internet (HADOPI). Potrivit HADOPI, acuzatul a recunoscut în cursul audierii că nu şi-a respectat obligaţia de a-şi securiza conexiunea la internet, precizând că soţia lui a fost cea care a descărcat melodiile. Francezul, care s-a apărat singur în faţa tribunalului de poliţie de la Belfort, a fost condamnat pentru neglijenţă.
Dosarul este doar unul din cele 14 înaintate justiţiei de către "comisia de protejare a drepturilor", organul HADOPI responsabil cu punerea în aplicare a "ripostei graduale" împotriva descărcării ilegale, legislaţie intrată în vigoare la 1 octombrie 2010. De la acea dată, HADOPI a trimis peste un milion de email-uri de avertizare abonaţilor care fac descărcări ilegale pe internet. Un număr de 100.000 de internauţi au primit un al doilea email de avertizare, doar 340 dintre ei recidivând după această a doua etapă.
Transmiterea dosarelor în justiţie intervine după o convocare a internauţilor şi o nouă perioadă de observare a comportamentului acestora. Cazul din Belfort este primul dosar de acest gen soluţionat de o instanţă, a precizat HADOPI.

Olandezii şi-au păstrat Guvernul

Liberalii olandezi (VVD), conduşi de premierul în exerciţiu, Mark Rutte, s-au clasat pe primul la alegerile legislative anticipate desfăşurate miercuri, obţinând 41 de mandate (31 în urmă cu doi ani) din totalul de 150 ale Camerei inferioare a Parlamentului de la Haga. Pe locul secund se află laburiştii (PvdA) care, sub conducerea lui Diederik Samsom, au reuşit să-şi adjudece 39 de mandate (30 anterior). Socialiştii lui Emile Roemer (extrema stângă eurosceptică) s-au situat pe poziţia a treia cu acelaşi număr de mandate, 15, ca la precedentele alegeri din 2010. Tot 15 mandate a obţinut şi formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Geert Wilders - islamofob, eurofob şi militant pentru ieşirea Olandei din zona euro -, însă acest rezultat este văzut ca o înfrângere usturătoare pentru partidul care în urmă cu doi ani obţinuse 24 de voturi. În pofida evidentelor divergenţe de opinii cu privire la austeritatea bugetară, analiştii preconizează că liberalii se vor alia cu laburiştii, în cadrul unei "coaliţii violete", după cum a mai fost cazul în perioada 1994-2002.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.