Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Directivă în Duma de Stat: Îndepărtarea Moldovei de UE

Ziarul de Vrancea
7 sep 2012 733 vizualizări
Aspiraţiile trebuie întoarse în sens invers, în direcţia Rusiei, anunţă preşedintele Comisiei pentru relaţiile cu ţările CSI din camera inferioară a legislativul rus

Leonid Sluţki, preşedintele Comisiei din Duma de Stat pentru relaţiile cu ţările CSI (Comunitatea Statelor Independente, toate fostele republici sovietice, cu excepţia ţărilor baltice şi a Georgiei), i-a îndemnat vineri pe parlamentarii ruşi să-şi intensifice eforturile pentru accelerarea cooperării între Rusia şi Republica Moldova în scopul ca aceasta din urmă să renunţe la planurile ei de apropiere de Uniunea Europeană. Sluţki a făcut o declaraţie în acest sens la o reuniune a comisiei de profil, la care a fost pus în discuţie planul de acţiuni pentru sesiunea de toamnă a Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus). "Este necesar ca în viitorul apropiat să ne axăm profund şi serios pe dosarul legat de Republica Moldova şi Transnistria", a subliniat liderul parlamentar rus, remarcând că la Chişinău se accentuează tendinţa de apropiere de UE, în detrimentul relaţiilor cu Federaţia Rusă. "Cred că membrii comisiei noastre ar trebui să aibă o întâlnire cu preşedintele Transnistriei, Evgheni Şevciuk, şi să abordeze viziunea sa privind cooperarea cu Rusia şi aspiraţia în direcţia Uniunii Europene", a afirmat Sluţki, adăugând că aspiraţiile trebuie întoarse în sens invers, în direcţia Rusiei.
El a indicat de asemenea că se impun reuniuni ale comisiei pe care o conduce la Tiraspol şi Chişinău. "Sarcina noastră este de a cointeresa la maximum Republica Moldova în alăturarea la Uniunea Euroasiatică", a punctat parlamentarul rus.

"Americanii îşi ascut deja dinţii"

La rândul său, Roman Hudiakov, care supervizează Direcţia Moldova în Comisia pentru afacerile CSI din Dumă, a subliniat că "situaţia de acolo este foarte gravă". "Se încearcă alipirea Transnistriei la Republica Moldova şi găsirea unei căi de dezvoltare a acesteia nu împreună cu Rusia, ci cu alte ţări străine", a spus el. "Transnistria este un cap de pod al Rusiei. Americanii îşi ascut deja dinţii pentru a intra acolo şi a-şi instala scutul antirachetă", a afirmat Hudiakov. Deputatul a propus crearea unui grup de lucru pentru consolidarea legăturilor parlamentare cu Tiraspolul şi Chişinăul şi organizarea unei "mese rotunde" în problema transnistreană.

Bucureştiul, pe penultimul loc în topul celor mai politicoase oraşe

Capitala României s-a clasat pe locul 35 din 36 într-un top al politeţii marilor oraşe realizat de revista Reader's Digest Canada, fiind întrecut doar de oraşul indian Mumbai. La polul opus, metropolă cu cei mai politicoşi oameni este New York, urmat de Zurich şi Toronto. Publicaţia a trimis reporteri "sub acoperire", jumătate bărbaţi şi jumătate femei, în 35 de ţări, unde au desfăşurat trei "teste" pe cetăţenii marilor oraşe. Aceştia au mers în clădiri publice în spatele oamenilor pentru a vedea dacă le ţin uşa deschisă şi au cumpărat mici obiecte din 20 de magazine pentru a vedea dacă vanzătorul spune "mulţumesc". De asemenea, au scăpat pe jos un dosar plin de hartii de 20 de ori în locuri aglomerate pentru a vedea dacă cineva îi ajută. "Pentru a ne permite să comparăm oraşele, am acordat cate un punct pentru fiecare rezultat pozitiv şi zero pentru unul negativ, oferind un punctaj maxim de 60. Nu am încercat un studiu ştiinţific; a fost cel mai mare test de bun simţ din lume, cu peste 2.000 de teste de comportament", afirmă jurnaliştii.

Cel puţin 50 de morţi în urma unui cutremur în China

Cel puţin 50 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului cu magnitudinea de 5,7 care a afectat vineri o zonă din sud-vestul Chinei, potrivit unui nou bilanţ prezentat de agenţia China Nouă. De asemenea, numeroase persoane au fost rănite şi s-au înregistrat importante pagube materiale. Datele precedente indicau cel puţin 43 de morţi.
Epicentrul cutremurului a fost localizat la graniţa dintre provinciile Yunnan şi Guizhou. Cutremurul s-a produs la ora locală 11.00 (06.00 ora României). Mişcarea telurică a fost urmată de o serie de replici care au produs panică în anumite oraşe, determinându-i pe locuitori să părăsească repede clădirile de locuinţe şi de birouri. Magnitudinea seismului a fost evaluată la 5,6 de Institutul american de geofizică (USGS). "Mergeam pe stradă când, deodată, am simţit cum pământul mi se cutremură sub picioare. Oamenii au început să se agite şi să ţipe", a mărturisit un locuitor din zonă pe microblogul său. Un alt utilizator de internet, care se afla la volan în timpul cutremurului, a scris că i-a fost foarte greu să controleze direcţia autoturismului.
Potrivit unui comunicat al autorităţilor din Zhaotong, un oraş din Yunnan situat foarte aproape de graniţa cu provincia Guizhou, cel puţin 150 de persoane au fost rănite şi circa 20.000 de locuinţe au fost avariate.
Imaginile difuzate de televiziune arătau sute de oameni adunaţi pe străzile din oraşul Yiliang (Yunnan), aceştia refuzând să se întoarcă în clădiri. Agenţia oficială de presă chineză estimează că aproximativ 700.000 de locuitori au fost afectaţi în mod direct de seism. Cutremurul a fost resimţit şi în provincia vecină Sichuan, afectată în mai 2008 de un puternic seism care s-a soldat cu aproape 70.000 de morţi şi 18.000 de dispăruţi.

Breivik, mulţumit de sentinţă

Verdictul pronunţat împotriva extremistului norvegian Anders Behring Breivik, condamnat în august la pedeapsa maximă pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie 2011, este definitiv după refuzul acestuia de a face apel, au informat vineri avocaţii săi. Breivik are termen până vineri la miezul nopţii (22:00 GMT) pentru a face recurs la sentinţa de 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care ar putea fi prelungită atât timp cât acesta va fi considerat periculos. Din ziua verdictului, 24 august, extremistul de 33 ani a afirmat că nu îşi va exercita acest drept, argumentând că ar recunoaşte astfel legitimitatea instanţei din Oslo pe care el o respinge. "Nu este nicio îndoială că dosarul de la 22 iulie s-a încheiat astăzi", a declarat vineri avocatul Geir Lippestad, după ultima discuţie cu clientul său în închisoarea de maximă siguranţă de la Skien. "El şi-a menţinut poziţia de a nu face recurs", a precizat colegul său, Vibeke Hein Baera.
La 22 iulie, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis opt persoane prin detonarea unei bombe în apropierea sediului guvernului de la Oslo, apoi a ucis alte 69 deschizând focul asupra unei tabere de vară a tinerilor laburişti reuniţi pe insula Utoeya.

Canada expulzează toţi diplomaţii iranieni

Canada a decis închiderea ambasadei din Iran şi expulzarea tuturor diplomaţilor iranieni de pe teritoriul canadian, denunţând ajutorul pe care Teheranul îl oferă regimului sirian. "Regimul iranian oferă un ajutor militar constant preşedintelui sirian Bachar Al-Assad, refuzând să se conformeze rezoluţiilor ONU privind programul nuclear. În plus, ameninţă cu regularitate existenţa Israelului şi face declaraţii antisemite şi rasiste, instigând la genocid", a argumentat ministrul canadian de Externe, John Baird. Canada a suspendat în martie funcţionarea ambasadei sale din Siria şi a expulzat diplomaţii sirieni. "Relaţiile diplomatice dintre Canada şi Iran au fost suspendate. Tot personalul diplomatic canadian a părăsit Iranul, iar diplomaţii iranieni din Ottawa au primit ordin să părăsească ţara în cinci zile", a spus Baird.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.