Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Greenpeace se bate cu ruşii în Oceanul Arctic

Ziarul de Vrancea
27 aug 2012 483 vizualizări
Organizaţia ecologistă se opune proiectelor Gazprom de foraj în căutare de petrol

Paisprezece militanţi Greenpeace au lansat ieri o nouă acţiune de protest împotriva proiectelor de foraj ale gigantului rus gazprom în zona arctică, la trei zile după ce au escaladat o platformă a grupului în această regiune, a anunţat organizaţia neguvernamentală. Militanţii au interceptat un vas care ducea angajaţii pe platforma petrolieră a Gazprom din Arctica. Ei s-au "prins de lanţul ancorei" la care au legat unul dintre vapoarele lor pentru a împiedica nava să-şi urmeze traseul, precizează Greenpeace într-un comunicat. "Astăzi, noi desfăşurăm o acţiune pacifistă (...) pentru a forţa această platformă să oprească murdărirea acestor ape pure", a declarat Kumi Naidoo, directorul executiv al Greenpeace International, care participă la acţiune.
Vineri, şase militanţi ai ONG-ului, printre care Naidoo, au escaladat platforma aparţinând Gazprom pentru a protesta faţă de proiectele de foraj ale gigantului rus în această zonă imensă în care rezervele sunt foarte râvnite.
Greenpeace denunţă pericolele exploatării din Arctica şi a lansat în iunie o nouă campanie, implicând actori, cineaşti, staruri rock şi oameni de afaceri, pentru a face din Arctica un sanctuar virgin de foraje petroliere şi de pescuit industrial.
În iulie, militanţii organizaţiei au blocat uşile de acces ale grupului anglo-olandez Shell la Haga pentru a denunţa un proiect de foraj petrolier în zona arctică.
Rusia a făcut din dezvoltarea acestei zone o prioritate strategică.
Potrivit Greenpeace, Gazprom va deveni anul viitor "prima companie care a început producţia comercială a petrolului în offshore în Arctica". ONG-ul denunţă nişte operaţiuni foarte periculoase, Arctica fiind "unul dintre mediile cele mai extreme şi mai ostile pentru forarea petrolului pe planetă" şi consideră că Gazprom nu este "pregătit" pentru o eventuală catastrofă în Marele Nord.


Isaac calcă pe urmele Katrinei

Furtuna tropicală Isaac a provocat moartea a 19 persoane în Haiti, unde alte şase sunt încă date dispărute, după trecerea ciclonului, sâmbătă, prin ţara insulară din America centrală. Trecerea ciclonului Isaac prin Haiti a stârnit preocupări mai ales în contextul în care reconstrucţia ţării după seismul din 2010, soldat cu peste 250.000 de morţi, este departe de a se fi încheiat, iar circa 400.000 de oameni continuă să trăiască în tabere. Ploile torenţiale şi vântul puternic aduse de Isaac au început să se facă simţite şi la Tampa, în Florida în noaptea de duminică spre luni, determinând amânarea cu o zi a începerii convenţiei republicane la care Mitt Romney urmează să fie învestit oficial candidat la alegerile prezidenţiale din 6 noiembrie. În statul sudic Louisiana a fost declarată stare de alertă, în condiţiile în care Isaac îşi continuă drumul spre această zonă a SUA încă marcată de uraganul Katrina, din 29 august 2005, cel mai costisitor, inclusiv din punct de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti, din istoria Statelor Unite.

Chişinăul se pregăteşte să ratifice tratatul privind regimul de frontieră cu România

Ratificarea tratatului privind regimul de frontieră dintre R.Moldova şi România este una dintre priorităţile sesiunii Parlamentului moldovean în această toamnă. Preşedintele Marian Lupu a făcut ieri anunţul, precizand că a informat-o pe Angela Merkel în cursul vizitei de miercuri. Tratatul dintre România şi Republica Moldova privind regimul frontierei de stat a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucureşti, de fostul ministru român de Externe şi premierul moldovean Vlad Filat. Semnarea Tratatului a provocat scandal la Chişinău, atât din partea opoziţiei comuniste, cât şi din partea unor partide din Alianţa pentru Integrare Europeană. Fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu a declarat că acesta a fost semnat de Filat cu încălcarea normelor de procedură.

Doi militari NATO, ucişi într-un nou" atac din interior"

Doi militari ai forţei NATO în Afganistan (ISAF) au fost ucişi de un militar afgan, a anunţat ISAF, care în ultimele săptămâni a fost victima intensificării a unor astfel de "atacuri din interior" împotriva trupelor sale. Atacatorul a fost ucis de militarii ISAF, a adăugat purtătorul de cuvânt al forţei NATO, precizând că atacul a avut loc în Laghman, o provincie din estul ţării, situată în apropierea capitalei Kabul. Într-un alt incident, rebelii talibani au atacat un post militar şi au ucis zece soldaţi afgani ieri dimineaţă într-o provincie din sudul Afganistanului. Cel mai grav eveniment a fost decapitarea, într-un alt district din aceeaşi provincie, a 17 săteni, dintre care două femei, de către persoane necunoscute.

Creştin înmormântat bine-mersi după regulile islamului

Un francez de confesiune creştină a fost înhumat din greşeală după regulile islamului de o familie de marocani musulmani din Fes (centru), care s-au înşelat în privinţa cadavrului la clinică. Membrii acestei familii au recuperat cadavrul cetăţeanului francez crezând că este vorba despre cel al rudei lor, care se afla în acelaşi salon şi a decedat în aceeaşi zi, a precizat sursa citată. Funeraliile lui Emile Capdeville, în vârstă de 78 de ani, s-au derulat, prin urmare, la cimitirul musulman Ouislane din Fes, la 19 august. "Cetăţeanul francez a făcut obiectul unui rit funerar conform islamului. Au fost citite versete din Coran, a fost rostită rugăciunea mortuară într-o moschee, iar înhumarea a avut loc la cimitirul Ouislane", a explicat sursa citată. Eroarea a fost descoperită abia după trei zile, când familia lui Emile Capdeville a vrut să recupereze cadavrul defunctului şi a constatat că dispăruse. Pentru obţinerea autorizaţiei de exhumare a cadavrului a fost necesară intervenţia Parchetului.

Revolta sexului, în Togo


Femeile din opoziţie au cerut celorlalte locuitoare ale micului stat african să se abţină o săptămană de la relaţii intime cu partenerii lor, în speranţa că vor reuşi să obţină voturile necesare demiterii preşedintelui

Reprezentantele grupării togoleze de opoziţie "Să salvăm Togo" au lansat duminică un apel "tuturor femeilor" din această ţară să recurgă la o "grevă a sexului" timp de o săptămână începând de luni, pentru a-i determina pe partenerii lor "să le susţină mai mult" în încercarea de a obţine demisia preşedintelui Faure Gnassingbé, transmit agenţiile internaţionale de presă.
Mesajul a fost transmis de o activistă a mişcării, Isabelle Ameganvi, care le-a cerut femeilor din Togo să urmeze exemplul liberienelor, care au recurs la acelaşi procedeu pentru a grăbi încheierea războiului civil ce a marcat Liberia până în anul 2003.
Deşi ideea acestei greve pare să surâdă femeilor togoleze, unii bărbaţi, inclusiv lideri ai partidelor de opoziţie şi ai organizaţiilor din domeniul drepturilor omului se îndoiesc că iniţiativa va fi încununată de succes. "Pentru ea este uşor să vorbească pentru că nu este căsătorită şi nu are un bărbat acasă", afirmă un ziarist togolez, referindu-se la cea care a lansat apelul. "Ea chiar crede că femeile care trăiesc alături de soţii lor vor reuşi să facă acest lucru? Şi în plus cine poate controla ceea ce fac cuplurile în spatele uşilor închise?", se întreabă el cu subînţeles.
Mişcarea "Să salvăm Togo", ce regrupează nouă organizaţii ale societăţii civile şi şapte partide şi mişcări de opoziţie, a organizat în ultima săptămână trei manifestaţii împotriva preşedintelui, la care au avut loc confruntări violente între protestatari şi forţele de ordine, soldate cu peste o sută de răniţi şi arestarea a 125 de persoane.


Exerciţiile fizice pot calma pofta de ţigară

în ciuda numeroaselor studii, nu se cunoaşte mecanismul din spatele acestei asocieri

Persoanele fumătoare care doresc să reducă numărul de ţigări sau să renunţe total la acest obicei pot face sport, exerciţiile fizice ajutând temporar la calmarea poftei de fumat. O echipă de cercetători britanici a analizat rezultatele a 19 studii clinice anterioare şi a descoperit că exerciţiile fizice sunt foarte folositoare celor care doresc să-şi calmeze pofta de nicotină.
Totuşi, noul studiu, publicat în Addiction, nu a stabilit dacă acest lucru este echivalent cu o şansă mai mare de a renunţa la fumat. "În mod sigur, sportul are beneficii temporare şi din acest punct de vedere este foarte recomandat", a spus Adrian Taylor, profesor de sport şi de psihologie la Universitatea din Exeter, Marea Britanie, coordonator al acestui studiu.
Pentru studiile clinice, voluntarii au fost rugaţi să facă mişcare - plimbări uşoare pe jos sau pe bicicletă - sau activităţi "pasive" - privit la televizor, de exemplu.
La nivel general, voluntarii au simţit mai puţin nevoia de a fuma după ce au făcut mişcare, decât în mod obişnuit. Nu se cunoaşte însă mecanismul din spatele acestei asocieri. Este posibil ca sportul să ajute la distragerea atenţiei şi la creşterea nivelului stării de bine, astfel încât oamenii să nu simtă atât de mult nevoia să fumeze, spune Taylor.
Niciunul dintre participanţii la studiu nu era inclus într-un program care să-i ajute să renunţe la fumat şi nici nu foloseau înlocuitori cu nicotină. Întrucât înlocuitorii cu nicotină calmează pofta de fumat, este posibil ca sportul să nu aibă un atât de mare efect la persoanele care le folosesc.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.