Internațional

Mozaic international: Cu peste 20.000 de morţi în spate, Bashar al-Assad îşi negociază demisia

Ziarul de Vrancea
21 aug 2012 529 vizualizări
Damascul este pregătit să negocieze o demisie a preşedintelui Bashar al-Assad în cadrul unui proces de negociere cu opoziţia, a declarat ieri, la Moscova, vicepremierul sirian Qadri Jamil.

"În cadrul procesului de negociere, putem studia toate problemele şi suntem pregătiţi să studiem chiar şi această problemă", a declarat Qadri Jamil în cadrul unei conferinţe de presă, la finalul unei întâlniri cu şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov. El a apreciat însă că ideea "unei demisii drept condiţie care să conducă la un dialog înseamnă, de facto, că este imposibil să fie deschis un dialog". Statele Unite, ţări europene, dar şi din lumea arabă l-au îndemnat în mai multe rânduri pe preşedintele sirian Bashar al-Asad să demisioneze. Washingtonul a reiterat acest apel luni.
Între timp, un al patrulea jurnalist şi-a pierdut viaţa din cauza luptelor din Siria. Mika Yamamoto, o jurnalistă japoneză în varstă de 45 de ani, a fost ucisă în Alep, în cursul unui conflict armat între rebeli şi armată. Vestea a fost confirmată de Ministerul Afacerilor Externe de la Tokyo.

Moartea misterioasă a premierului Etiopiei

Premierul etiopian Meles Zenawi a murit în noaptea de luni spre marţi, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului etiopian, Bereket Simon. Primul ministru nu mai avusese nici o apariţie publică din luna iunie, iar starea sa de sănătate devenise subiectul a nenumărate presupuneri. "Se simţea bine, dar dintr-odată ceva s-a întâmplat şi a trebuit transportat de urgenţă la terapie intensivă unde nu a mai putut fi ţinut în viaţă", a adăugat Bereket. Purtătorul de cuvânt nu a dat nici un alt detaliu cu privire la boala de care suferea premierul etiopian. El a precizat doar că premierul se afla în străinătate în momentul morţii sale. În iulie, surse diplomatice de la Bruxelles au precizat pentru AFP că Meles Zenawi era internat în capitala Belgiei şi că starea sa de sănătate era critică.

Zeci de victime într-un atentat cu maşină-capcană în sud-estul Turciei

Bilanţul atentatului cu maşină capcană, produs luni seară la Gaziantep, în sud-estul Turciei, a ajuns ieri la nouă morţi, prin decesul unei fetiţe în vârstă de 12 ani, a anunţat vicepremierul Besir Atalay, potrivit căruia nu a fost operată deocamdată nicio arestare. Patru dintre victime sunt copii, a precizat Atalay, într-o declaraţie televizată. Alte 69 de persoane au fost rănite, dintre care patru se află în stare gravă, a menţionat vicepremierul. Besir Atalay i-a acuzat pe rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) de a fi la originea atentatului şi a anunţat că primul ministru Recep Tayyip Erdogan se va deplasa astăzi la Gaziantep. O puternică explozie s-a produs luni, puţin după ora 17.00 GMT, lângă un comisariat de poliţie din centrul oraşului, provocând incendierea mai multor vehicule. Printre acestea s-a aflat şi un autobuz, în care au murit trei persoane, a precizat Atalay. Sud-estul Turciei, locuit în majoritate de kurzi, constituie câmpul de acţiune pentru rebelii din cadrul PKK.

Epidemie de holeră în Africa de Vest

În Sierra Leone a fost declarată stare de urgenţă din cauza unei epidemii de holeră care a infectat peste 13.000 de persoane în Africa de Vest şi a ucis cel puţin 258 în această ţară şi în Guineea învecinată, autorităţile făcând apel la ajutor internaţional. "Toate acestea reprezintă urmările războiului civil de 11 ani, când s-a produs o migraţie masivă de la rural către urban şi o populaţie mare s-a concentrat în zona urbană, unde nu s-au luat măsuri adecvate în ceea ce priveşte apa şi salubritatea. La aceasta suntem martori în prezent", a declarat ministrul Sănătăţii şi Salubrităţii din Sierra Leone, dna Zainab Hawa Bangura. Potrivit acesteia, în capitala Freetown s-au înregistrat circa 100 de decese din cauza holerei în ultima lună, mai ales în zonele aglomerate, ceea ce ridică numărul total la 176 în această ţară. În Guineea învecinată s-au înregistrat 82 de decese. Holera este o infecţie a intestinului subţire, contractată prin consumul de alimente sau lichide contaminate. Aceasta poate cauza diaree acută şi vărsături şi poate ucide în doar câteva ore.


Cum a pierdut Australia date personale ale circa 500.000 de utilizatori de carduri


Autorităţile bănuiesc că acestea au fost furate de hackeri din Europa de Răsărit

Un grup de hackeri, despre care se presupune că ar proveni dintr-o ţară est-europeană, a furat datele personale ale cel puţin 500.000 de deţinători de carduri din Australia, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei australiene, estimând că prejudiciul de până acum ar putea să însumeze 25 milioane de dolari, relatează itnews.com.
"Desfăşurăm în prezent o anchetă care vizează magazine online şi sisteme de calculatoare ce au fost sparte", a mai spus acesta. Marile bănci din Australia sunt în alertă maximă, încercând să preîntâmpine escaladarea tranzacţiilor frauduloase.
Poliţia federală din Australia, în colaborare cu agenţii naţionale străine de aplicare a legii, se pregăteşte de o operaţiune de dezmembrare a acestei reţele criminale, despre care nu se ştie câţi membri are în componenţa sa. Potrivit media australiene, furturi de date personale de pe carduri au avut loc în câteva lanţuri mici de retail, care operează online fără să respecte toate măsurile de securitate.
În prezent, nu este clară naţionalitatea membrilor reţelei ce operează în Australia. Conform mass-media locale, ar fi vorba de aceeaşi grupare de hackeri care în decembrie anul trecut a spart baza de date a lanţului fast food Subway în Statele Unite ale Americii şi a furat numerele de card ale peste 80.000 de persoane. Atunci au fost inculpaţi patru cetăţeni români pentru o fraudă de câteva milioane de dolari. şi în primul caz, şi în cel de-al doilea, hackerii au recurs la varianta trojan keylogger, care captează, stochează şi transmite absolut orice apăsare de tastă incluzând date de pe card, parole sau alte informaţii confidenţiale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.