Internațional

Doi ani de închisoare pentru că au cantat în biserică

Ziarul de Vrancea
17 aug 2012 590 vizualizări
Trei tinere ale unei formaţii punk au fost acuzate de o instanţă din Rusia de "huliganism" după interpretarea unei "rugăciuni" anti-Putin n sentinţa, pentru citirea căreia au fost necesare trei ore, a primit la randul ei condamnări din toată lumea

Cele trei membre ale grupului punk rus Pussy Riot au fost condamnate vineri, fiecare, la doi ani de închisoare de un tribunal din Moscova pentru "huliganism" şi "instigare la ură religioasă", într-un proces care a dobândit o dimensiune internaţională. Maria Alehina (24 de ani), Nadejda Tolokonnikova (22 de ani) şi Ekaterina Samuţevici (30 de ani), care au cântat în luna februarie o "rugăciune punk" în Catedrala Iisus Mântuitorul de la Moscova, cerând Sfintei Fecioare să-l "alunge pe Putin" de la putere, au "încălcat ordinea publică" şi au "ofensat sentimentele credincioşilor", fără a manifesta vreo remuşcare, a declarat judecătoarea Marina Sirova.
"Este o ruşine! Este o nedreptate!", au strigat mai multe persoane din sala de tribunal la anunţul deciziei. Citirea sentinţei a durat aproape trei ore, judecătoarea reluând, în mare parte, argumentele avansate la 7 iulie de procuror, care ceruse trei ani de închisoare pentru acuzate.
Judecătoarea a subliniat caracterul de "sacrilegiu" al acţiunii cântăreţelor şi "ura faţă de religie" a acestora, citând pe larg declaraţiile angajaţilor şi membrilor securităţii catedralei, care au depus plângere pentru "daune morale" cauzate de "rugăciunea punk" a tinerelor.
Avocaţii membrelor Pussy Riot au cerut, anterior, achitarea acestora. Pedeapsa maximă pentru "huliganism" este de şapte ani de închisoare.

Mobilizare exemplară a forţelor de securitate

La 21 februarie, componentele trupei punk Pussy Riot, purtand cagule colorate ce le acopereau feţele, au cantat în Catedrala Hristos Mantuitorul din Moscova un cantec intitulat "Rugăciune punk", împotriva premierului Vladimir Putin, la acea vreme recent caştigător al alegerilor prezidenţiale din Rusia. Agenţii de securitate au intervenit, dar acestea au reuşit să fugă. Cateva zile mai tarziu, politia a reţinut mai multe presupuse membre ale grupului.
Vineri a fost şi ziua mondială de susţinere pentru eliberarea celor trei membre Pussy Riot, fiind programate acţiuni de proteste în mai multe capitale, printre care Paris, Londra, Varşovia şi New York.

Şi sentinţa primeşte condamnări internaţionale

Catherine Ashton, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a condamnat pedeapsa stabilită împotriva membrelor grupului Pussy Riot, considerând că este "disproporţionată". "Sunt profund dezamăgită de verdictul tribunalului Hamovnitcheski din Rusia în cazul Nadejdei Tolokonnikova, Mariei Alekhina şi Ekaterinei Samuţevici, membrele grupului punk Pussy Riot. Această sentinţă este disproporţionată", a apreciat Ashton într-un comunicat. Reamintind de acuzaţiile privind "rele tratamente" împotriva celor trei tinere pe durata detenţiei provizorii, Ashton a subliniat că acest caz pune sub semnul întrebării respectarea drepturilor omului în Rusia. "Acest caz intră în contradicţie cu obligaţiile internaţionale ale Rusiei în privinţa libertăţii de expresie", a precizat Ashton.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.