Internațional

Mozaic international: El este atacatorul de pe aeroport

Ziarul de Vrancea
1 aug 2012 772 vizualizări
La două săptămani de la producerea atentatului din Burgas, autorităţile

Poliţia bulgară a difuzat ieri o imagine cu faţa reconstituită a presupusului autor al atentatului sinucigaş antiisraelian din Bulgaria în care şi-au pierdut viaţa cinci turişti israelieni, şoferul bulgar al autocarului şi autorul kamikaze. Imaginea generată de computer prezintă un bărbat de circa 30 de ani, cu piele albă, ochi de culoare închisă, păr des, închis la culoare, pieptănat spre spate. "Faţa autorului kamikaze de pe aeroportul din Burgas a fost reconstituită cu ajutorul tehnologiilor moderne şi pe baza datelor disponibile", a anunţat Ministerul bulgar de Interne. Ministerul "le-a cerut cetăţenilor" să-i comunice "orice informaţie legată de bărbatul din fotografie".
Anchetatorii au găsit resturi provenite de la capul şi picioarele autorului kamikaze după explozia unei bombe pe 18 iulie în faţa unui autocar care urma să transporte turişti israelieni de la aeroportul din Burgas (în sud-estul Bulgariei) în staţiunea balneară Sunny Beach. Anchetatorii dispun de amprente digitale şi genetice ale presupusului kamikaze, dar ele nu figurează în nici o bază de date ale serviciilor secrete din lume. "Poliţia nu a prezentat fotografii cu faţa atacatorului, decapitat în explozie, pentru că ar fi şocat publicul", a explicat ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, întarzierea cu care a fost prezentat portretul atacatorului.
Pe 28 iulie, site-ul bulgar de Internet bivol.bg a publicat fotografii cu capul reconstituit pornind de la cadavru. Unul din medicii care au efectuat autopsia, Kosio Yankov, a confirmat autenticitatea fotografiilor difuzate pe site-ul bivol.bg. El a precizat că ochii autorului kamikaze erau între "verde şi căprui", şi nu albaştri, cum indica site-ul de Internet, explicând această schimbare printr-un efect post-mortem.

Bombardamentele NATO asupra Serbiei au mai făcut ieri două victime

Doi subofiţeri sârbi au murit ieri dimineaţă în urma exploziei unei bombe în sudul Serbiei, în timp ce încercau să scoată dispozitive explozibile de pe un teren, datând din timpul bombardamentelor NATO (1999), a anunţat Ministerul sârb al Apărării. Incidentul s-a produs pe culmea Pancicev, care face parte din lanţul muntos Kopaonik (sud), a precizat ministerul. Potrivit presei sârbe, o bombă cu fragmentare lansată în timpul bombardamentelor NATO în 1999 a explodat. Aceste bombardamente, care au durat 77 de zile, au pus capăt conflictului din Kosovo (1998-1999).

ONU confirmă că regimul sirian îşi bombardează oraşele ci propria aviaţie

Observatorii ONU în Siria au afirmat că regimul Bashar Al-Assad a apelat la avioane de vânătoare pentru a bombarda oraşul Alep, unde de aproape două săptămâni se duc lupte puternice între armată şi rebeli. Observatorii din Alep "au văzut ieri avioane de vânătoare trăgând" asupra oraşului Alep, al doilea ca mărime din Siria, a declarat Sausan Ghosheh, purtătoarea de cuvânt a misiunii ONU. "De altfel, avem acum confirmarea că opoziţia deţine armament greu la Alep, inclusiv tancuri", precizează oficialul ONU. Insurgenţii au furat mai multe tancuri în localitatea Anadan, situată la nord-vest de Alep, pe 30 iulie.

Cum fac beizadelele rost de bani: prin sechestrare de persoane

Poliţia braziliană a anunţat arestarea mai multor membri ai unei bande de tineri provenind din clasa de mijloc, dintre care unii erau studenţi, pe care i-a acuzat că sechestrau persoane la Sao Paulo cu scopul de a cumpăra haine de marcă şi a finanţa petreceri. Şapte tineri cu vârste între 18 şi 21 de ani au fost arestaţi. Cel puţin patru dintre ei sunt studenţi şi toţi "făceau parte dintr-o bandă de 16 tineri care acţionau noaptea" în districtul Brooklin, în sudul capitalei economice a Braziliei, a declarat pentru AFP Francisco Solano de Santana, un inspector de poliţie. Ceilalţi nouă membri ai reţelei sunt căutaţi de poliţie, a adăugat acesta. Anchetatorii suspectează banda că ar fi comis aproximativ 40 de asemenea agresiuni anul acesta. Cu ajutorul unui pistol, aceştia spărgeau geamul unei maşini - condusă în general de către o femeie - urcau în maşină şi obligau şoferul să străbată cartierul, scoţând bani de pe cardul acestuia de la mai multe ATM-uri. Sumele sustrase erau folosite ulterior pentru cumpărarea de pantofi şi haine de marcă sau pentru închirierea de locuinţe pe plajă pentru organizarea unor petreceri. În martie, Poliţia din Sao Paulo a arestat trei tinere provenind din clasa medie, elegante, educate şi vorbind limbi străine, care formau împreună cu alte trei femei "banda blondelor", suspectată că ar fi comis 50 de sechestrări de persoane în vederea extorcării, începând din 2008.

Sandviş cu ac de cusut servit într-un avion

Un pasager al companiei Air Canada a găsit un ac de cusut într-un sandviş servit în timpul unei curse interne în Canada luni, a anunţat compania. Purtătorul de cuvânt al companiei Air Canada Peter Fitzpatrick a declarat că aceasta colaborează îndeaproape cu firma de catering, fără a dezvălui numele acesteia, pentru a se "asigura că au fost luate măsuri suplimentare de securitate". Poliţia anchetează incidentul, care s-a produs în timpul unui zbor pe ruta Victoria (Columbia Britanică) - Toronto. "Securitatea este întotdeauna principala noastră prioritate, aşa încât tratăm acest caz cu mare seriozitate", a declarat Fitzpatrick, adăugând că acesta pare să fie un incident izolat. Poliţia federală americană (FBI) a lansat o investigaţie după ce compania aeriană americană Delta Air Lines a anunţat că au fost găsite ace de cusut în patru sandvişuri servite la bordul a patru zboruri diferite ale sale de la Amsterdam spre Statele Unite, în urmă cu două săptămâni. Compania Gate Gourmet, care livrează sendvişuri companiei Delta, a anunţat că acestea au fost preparate la o unitate a sa din Amsterdam.

Răzbunarea Israelului asupra Hezbollah

Atentatul, în care au fost rănite alte peste 30 de persoane, este imputat de către Israel Iranului ca fiind cel care l-a comandat, ceea ce Teheranul neagă cu vehemenţă, şi mişcării şiite libaneze Hezbollah ca executant. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a promis că Israelul va răzbuna atentatul, sugerând că ar putea exista o ofensivă împotriva mişcării şiite Hezbollah. Ehud Barak a declarat că nu există dubii în legătură cu implicarea Hezbollah în acest act terorist. "Avem dovezi solide. Vom analiza aceste dovezi împreună cu serviciile de informaţii din SUA, Marea Britanie şi alte state", a precizat Barak. Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, preşedintele Shimon Peres, Ehud Barak şi ministrul de Exerne Avigdor Lieberman au atribuit toţi atentatul de la Burgas mişcării teroriste Hezbollah, activă în sudul Libanului şi susţinută de regimurile din Siria şi Iran.

Cum au scăpat americanii 2000 de arme printre degete


Mai mulţi oficiali sunt criticaţi pentru conduita lor în timpul şi după o operaţiune de combatere a traficului de arme

Un raport de anchetă dat publicităţii de o comisie a Camerei Reprezentanţilor critică dur mai mulţi oficiali americani pentru conduita în timpul unei operaţiuni de luptă împotriva traficului de arme în Mexic, care s-a dovedit un fiasco în 2009. Raportul de aproximativ 2.400 de pagini "detaliază mai multe erori şi decizii ale oficialilor din cadrul serviicilor americane de combatere a traficului şi din cadrul biroului procurorului din Arizona, care au provocat probleme grave", potrivit unui comunicat al comisiei Camerei, responsabilă cu supervizarea activităţilor guvernamentale.
Operaţiunea "Fast and Furious", desfăşurată de Agenţia federală pentru Alcool, Tutun şi Arme (ATF), pentru lupta împotriva traficului de arme la frontiera între Statele Unite şi Mexic, s-a dovedit un fiasco după ce mii de arme au fost pierdute. "Mărturiile şi refuzul preşedintelui de a coopera pe deplin au arătat că mai mulţi oficiali din cadrul ATF şi Departamentului Justiţiei ar fi preferat să ascundă în mod discret cazul sub covor", afirmă preşedintele republican al comisiei, Darrell Issa, în comunicat.
Camera Reprezentanţilor a dat un vot de neîncredere secretarului american al Justiţiei, Eric Holder, la sfârşitul lui iunie în acest caz. "Această operaţiune ratată ar fi putut contribui la moartea agentului de frontieră Brian Terry şi a mai multor cetăţeni mexicani", potrivit comunicatului însoţit de prima parte a raportului.
"Fast and Furious" a pierdut 2.000 de arme pe care ATF le-a trecut ilegal în Mexic cu scopul de a-i urmări pe membrii cartelurilor mexicane. Cel puţin 122 dintre acestea au fost utilizate în final în mai multe crime în Mexic şi două au fost găsite în apropierea cadavrului unui agent de frontieră american în Arizona, potrivit unui raport anterior.
Cel de la doilea capitol al raportului, care va fi dat publicităţii ulterior, va fi consacrat responsabilităţii care revine Departamentului Justiţiei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.