Internațional

Mozaic international: Teoria lui Orban

Ziarul de Vrancea
29 iul 2012 780 vizualizări
Premierul Ungariei acuză Uniunea Europeană pentru felul în care gestionează criza n cu doar o zi mai devreme, Viktor Orban a luat pe toată lumea prin surprindere declarand că "speră că nu va fi necesară instaurarea unui nou sistem în locul democraţiei"

Premierul conservator maghiar Viktor Orban, care a ţinut sâmbătă o prelegere la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad (România), a acuzat Comisia Europeană de felul în care gestionează criza. "Trebuie să o spunem: criza este de fapt criza Bruxellesului. Bruxelles este principalul obstacol în calea căutării unor soluţii bune pentru rezolvarea problemelor economice", a declarat premierul Orban în faţa câtorva mii de simpatizanţi, la Tuşnad (230 km nord de Bucureşti), zonă cu o comunitate maghiară numeroasă.
"Bruxelles pierde săptămâni întregi gândindu-se la dimensiunile cuştilor de găini, la prezenţa jucăriilor în crescătoriile de porci şi crede că odihna gâştelor este o problemă importantă europeană, în timp ce mii de oameni îşi pierd slujbele, văd ducându-se la vale sistemul financiar şi simt că viaţa lor este tot mai grea", a afirmat Orban.
Viktor Orban, care a mai vorbit despre "decadenţa" Occidentului şi a comparat Bruxellesul cu Moscova, şi-a împărtăşit şi dezamăgirea faţă de Europa de Vest. "În anii 1990, problema era cum să copiem mai bine Occidentul... Dar astăzi vedem că nu este nimic de copiat. Veştile proaste care ameninţă zona euro vin din Occident şi nu există «reţete europene» pentru gestionarea crizei", a adăugat el.
Pe 27 iulie, şeful guvernului conservator maghiar a declanşat vii reacţii politice, după ce a "sperat că nu va fi necesară instaurarea unui nou sistem în locul democraţiei". "Sperăm că nu va fi nevoie să instaurăm un nou sistem în locul democraţiei, dar avem nevoie de noi sisteme economice şi de idei noi", a declarat el la Budapesta. "Coeziunea naţională nu este o chestiune de voinţă, ci una de forţă", a continuat premierul maghiar. "Ceea ce funcţionează poate în ţările scandinave, unitatea, la noi, un popor semiasiatic, vine cu forţa. Acest lucru nu exclude consultarea, dezbaterea sau democraţia, dar o forţă centrală este necesară", a adăugat Orban, fără a oferi clarificări. Declaraţiile lui Orban au starnit din nou reacţii dure, în condiţiile în care şeful guvernului de la Budapesta este puternic criticat de opoziţia de stanga şi ecologistă, de la venirea sa la putere în 2010, pentru "derive autoritariste" şi de o "concentrare a puterii" - opozanţii săi numindu-l "Viktator", iar ţării spunandu-i "Orbanistan".

Premiera filmului Batman s-a lăsat şi cu un incendiu

Un incendiu într-un complex de săli de cinematograf din Guadalajara (vestul Mexicului) a provocat evacuarea în cursul nopţii de joi spre vineri a 800 de spectatori care asistau la avanpremiera noului film Batman în acest oraş. Incendiul care nu s-a soldat cu victime s-a declanşat în jurul orei locale 01:30 (09:30, ora României). Conform martorilor citaţi de presa locală, spectatorii nu au reacţionat imediat la alarma de incendiu, crezând că face parte din film. Evacuarea a avut loc fără incidente şi fără panică, conform pompierilor. Evenimentul s-a produs la o săptămană după ce James Holmes, un tânăr în vârstă de 24 de ani, a ucis 12 persoane şi a rănit alte 58 când a pătruns într-un cinematograf aglomerat din oraşul american Aurora (Colorado) în timpul avanpremierei aceluiaşi film.

S-a inventat lumanarea cu miros de carte veche

Firma de parfumuri suedeză Byredo a lansat o lumânare cu miros de bibliotecă, ce-l aminteşte pe cel al ultimelor lecturi şi al cărţilor adunate pe rafturi, anunţă Le Point. Designul lumânării este extrem de sobru, dar, odată aprinsă, emană o multitudine de mirosuri ce-i pot consola pe cei care nu au un şemineu lângă care să se aşeze cu o carte în mână. şi amatorii de tablete se pot bucura de mirosul unei cărţi adevărate. Faţă de răceala paginilor de pe iBook, lumânarea aduce un strop de poezie. Un lucru este însă sigur: nici cea mai grozavă lumânare nu poate înlocui un roman bun, încheie Le Point.

Încă o epidemie de febră hemoragică a izbucnit în Africa

O epidemie de febră hemoragică datorată virusului mortal Ebola a izbucnit la începutul lunii iulie în vestul Ugandei şi a ucis deja 14 persoane, a anunţat biroul local al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. "Avem 20 de cazuri confirmate de persoane ce au contractat virusul, dintre care 14 au decedat", a declarat pentru AFP Joaquim Sewaka, reprezentantul OMS în Uganda. Febra hemoragică Ebola, extrem de contagioasă, provoacă între 50 şi 90% din decese în rândul pacienţilor. Nu există niciun tratament sau vaccin împotriva virusului, iar medicii nu pot decât lupta contra simptomelor mai ales prin rehidratarea bolnavilor. Transmiterea are loc prin contact direct cu sângele, secreţii corporale (transpiraţie, fecale) şi manipularea fără precauţie a cadavrelor contaminate. Virusul îşi trage numele de la un râu din nordul RDC unde a fost reperat pentru prima dată în 1976 când această ţară se numea Zair. Din 1976, cincisprezece epidemii au fost înregistrate în Africa, afectând mai mult de 1.800 de persoane şi făcând peste 1.300 de morţi, potrivit OMS. În afară de RDC, Gabon, Uganda şi Congo au fost de asemenea lovite de epidemii.

Washingtonul are un plan B de atacat Iranul

Consilierul american pentru securitate naţională Tom Donilon l-a informat pe premierul israelian Benjamin Netanyahu asupra unui plan B al Statelor Unite privind lovituri preventive împotriva instalaţiilor nucleare iraniene, scrie cotidianul israelian Haaretz în ediţia de ieri. Donilon, consilierul preşedintelui american Barack Obama, s-a întâlnit cu Netanyahu în urmă cu două săptămâni, în cadrul unei cine de trei ore, scrie ziarul israelian. "Donilon a încercat să facă înţeles faptul că Statele Unite se pregătesc în mod serios pentru posibilitatea ca negocierile (cu Teheranul asupra programului său nuclear controversat) să conducă la un impas şi că, atunci, va fi necesară o opţiune militară", afirmă Haaretz. "Nu comentăm ceea ce se discută în cursul reuniunilor diplomatice cu uşile închise. Dar articolul este plin de erori factuale", a declarat, în replică, pentru AFP un oficial israelian întrebat în acest sens. Principalii oficiali israelieni, cu Netanyahu în frunte, agită periodic ameninţarea cu o operaţiune militară, exprimându-şi îndoielile asupra eficienţei sancţiunilor împotriva regimului de la Teheran, care protestează subliniind asupra caracterului civil al programului său nuclear.


Asediaţi în cel mai mare oraş din nordul Siriei, rebelii cer ajutor

Comandantul Consiliului Militar din Alep a cerut duminică statelor occidentale să instituie o zonă de interdicţie aeriană în nordul Siriei şi a acuzat regimul sirian că pregăteşte "un masacru" în oraş, unde sunt concentrate trupele sale. Ieri aveau loc lupte violente la Alep, al doilea cel mai important oraş din Siria, situat la aproximativ 355 de kilometri nord de Damasc, unde rebelii, regrupaţi în mai multe cartiere, rezistă atacurilor armatei, în special în cartierul Salahedin, un bastion al insurgenţilor, potrivit unor militanţi. Peste 20.000 de persoane, dintre care aproape 14.000 de civili, au fost ucise în violenţele din Siria de la declanşarea, în martie 2011, a revoltei împotriva regimului preşedintelui sirian Bashar Al-Assad, a raportat sâmbătă Observatorul sirian privind drepturile omului (OSDH). Din totalul de 20.028 de persoane, 13.978 sunt civili, 5.082 sunt membri ai armatei şi serviciilor de securitate şi 968 dezertori, a precizat Rami Abdel Rahman, preşedintele OSDH, cu sediul la Londra şi care se sprijină pe o reţea de militanţi, avocaţi şi medici din întreaga Sirie. Forţele lui Bashar Al-Assad au lansat sâmbătă o operaţiune pentru a-i înlătura pe rebeli din Alep, miză crucială a conflictului.
Săptămana trecută, secretarul de stat american Hillary Clinton afirmase că Statele Unite ale Americii au "obligaţia morală" să intervină pentru a împiedica vreun regim să comită "genocid" împotriva propriului popor. Clinton a adăugat însă  "obligaţia morală" a Washingtonului nu implică automat o "acţiune militară", pentru că "recurgerea la forţă trebuie să reprezinte ultima opţiune" după "diplomaţie, sancţiuni economice, ajutor umanitar sau măsuri juridice".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.