Internațional

MOZAIC INTERNATIONAL: Patru turişti polonezi, ucişi de trăsnet în timpul unei excursii pe munte

Ziarul de Vrancea
27 iul 2012 693 vizualizări
Patru turişti polonezi au fost ucişi de trăsnet în timpul unei excursii în munţii Pieniny,din sudul ţării, au anunţat vineri serviciile de intervenţie.

"Totul pare să arate că au fost ucişi de trăsnet. În prezent este în desfăşurare o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale morţii", a declarat Mariusz Zarod, din cadrul serviciilor de salvamont. Turiştii, un cuplu în vârstă de aproximativ 50 de ani, fiica lor şi prietenul acesteia, au fost găsiţi morţi după două zile de căutare. Daţi dispăruţi în noaptea de miercuri spre joi, aceştia au părăsit traseul în căutarea unui adăpost, din cauza furtunii care se pornise în regiune. Serviciile de intervenţie au fost alertate de fiul cuplului.

Drama siriană: copil de trei ani, ucis în timp ce trecea cu părinţii în Iordania

Un copil în vârstă de trei ani din Siria, a fost ucis cu focuri de armă de trupele regimului lui Bashar al-Assad, în timp ce încerca să treacă în Iordania împreună cu familia sa, pentru a scăpa de violenţe, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului iordanian. "Un grup de refugiaţi sirieni a fost ţinta unor tiruri în timp ce încercau să treacă frontiera, ceea ce a provocat moartea copilului", a declarat Samih Maayatah, ministru pentru Informaţii şi purtător de cuvânt al Guvernului. "Militarii iordanieni au încercat să îi apere pentru a trece frontiera în timp ce armata siriană a deschis focul asupra lor. Armata iordaniană a ripostat şi le-a permis să treacă", a adăugat acesta. Potrivit lui Hammad, copilul, în vârstă de trei ani, a primit "un glonte în gât şi unul în picior". "El a fost transportat la spitalul din Ramtha, dar murise deja", a adăugat el. Oraşul Ramtha, unde s-au refugiat numeroşi sirieni, este vecin cu regiunea Deraa, unul dintre punctele fierbinţi ale revoltei, din sudul Siriei. În total, Iordania afirmă că ar fi primit peste 140.000 de refugiaţi sirieni, dintre care 36.000 sunt înregistraţi oficiali la ONU. Regatul, care amenajează noi tabere în vederea primirii refugiaţilor, şi-a întărit recent securitatea de-a lungul frontierei cu Siria, unde peste 19.000 de persoane au murit în 16 luni de revoltă, potrivit unei organizaţii nonguvernamentale siriene.

Cat ţine cursul de pregătire pentru postul de Primă Doamnă a Coreii de Nord

Tânăra soţie a liderului nord-coreean Kim Jong-un este o cântăreaţă populară pe care el a văzut-o prima dată la un concert de Anul Nou 2011, relatează publicaţia sud-coreeană Chosun Ilbo. Media nord-coreene au difuzat la începutul lunii iulie imagini cu Kim Jong-un însoţit de o tânără necunoscută. Abia miercuri televiziunea naţională a precizat că este vorba de soţia liderului nord-coreean, pe care o cheamă Rio Sol-Ju, în vârstă de 27 de ani. Până în 2011, aleasa inimii lui Jong-un a cântat în orchestra naţională Unashu (Calea Lactee). Viitorul lider a remarcat-o pe 31 decembrie 2010, când orchetra ei a dat un concert festiv care a fost transmis de televiziunea naţională. "Ea a urmat o pregătire de şase luni pentru postul de «Primă Doamnă»", a indicat publicaţia, citând o sursă bine informată. Conform presei, tatăl lui Ri Sol-Ju este profesor, iar mama medic. Kim Jong-un a devenit şeful statului nord-coreean după decesul, pe 17 decembrie 2011, al tatălui său, Kim Jong-il, care i-a succedat lui Kim Ir-Sen, care s-a aflat la putere între 1948 şi 1994.

Motociclist arestat pentru că a gonit cu 300 km/h pe motocicletă

Un motociclist din Canada care se filmase circulând cu 299 de kilometri pe oră şi postase înregistrarea pe Internet s-a predat poliţiei şi a fost arestat, relatează CNN. Randy George Scott, în vârstă de 25 de ani, s-a prezentat la o secţie de poliţie din Kelowna (provincia British Columbia), în contextul în care era dat în urmărire generală şi pe numele lui exista un mandat de arestare. Cursa cu motocicleta a fost înregistrată în aprilie pe o autostradă situată în apropierea orăşelului canadian Saanich. De atunci, motociclistul era dat în urmărire generală în Canada. În înregistrare se vede cum acul vitezometrului indica 186 de mile pe oră (299 de kilometri pe oră), dar experţii poliţiei cred că este posibil ca viteza să fi fost chiar mai mare.


Purtătorul rucsacului cu explozibil nu era un atacator sinucigaş


Un expert israelian în lupta împotriva terorismului întăreşte ipoteza că cel care a plasat bomba în autocarul turiştilor israelieni sosiţi la Burgas era doar un cărăuş

Presupusul autor al atacului terorist din staţiunea balneară de la Marea Neagră nu este un atacator sinucigaş, a declarat fostul şef al Biroului israelian pentru luptă împotriva terorismului, generalul Nitzan Nuriel pentru postul bulgar de radio Darik. Generalul a explicat că persoanele care l-au angajat pe suspect l-au minţit şi că acesta nu avea nicio idee că urma să moară. Nuriel a explicat că, potrivit experienţei "vaste" a serviciilor speciale israeliene în domeniul atacurilor comise în mijloace de transport, planificatorii atacurilor se folosesc de oameni care nu sunt conştienţi de faptul că vor fi ucişi.
Potrivit generalului, o probă care îi susţine afirmaţiile este faptul că presupusul autor al atentatului a avut doar sarcina să îşi plaseze rucsacul plin de explozivi în compartimentul pentru bagaje al autobuzului. "Experienţa noastră cu atacatorii sinucigaşi arată că aceste persoane pot să intre liniştite într-un vehicul şi să declanşeze explozia care le va ucide. Dacă bărbatul de la Burgas era un atacator sinucigaş, ar fi ales această variantă, pentru a provoca mai multe victime şi pagube. Atacatorii sinucigaşi nu se tem de moarte. Ei ştiu că vor muri. Acest bărbat arăta nervos în înregistrările de pe camera de securitate", a subliniat expertul israelian. El nu a respins nici posibilităţile ca atacatorul, încă neidentificat, să fi fost ucis în mod intenţionat sau din greşeală.

Se completează "prevenţia" pentru Alzheimer: după zahăr, rugăciuni

După ce o echipă de cercetători americani a anunţat că zahărul ar avea efecte benefice în prevenirea bolilor legate de neuro-degenerescenţă, printre care boala Alzheimer, un studiu israeliano-american a anunţat că rugăciunile periodice ar putea reduce riscul de îmbolnăvire cu până la 50%.

Institutul naţional american pentru cercetări în domeniul sănătăţii a constatat că, la femeile care se roagă periodic, scade cu 50% riscul a se îmbolnăvi de Alzheimer. Studiul, prezentat la o conferinţă la Tel Aviv luna trecută, a avut drept scop stabilirea factorilor care cresc riscul de Alzheimer, potrivit cotidianului israelian Ha'aretz, citat de Agerpres.
Cu toate că studiul nu detaliază legătura dintre rugăciune şi memorie, cercetătorii au încercat să explice descoperirile lor. "Rugăciunea este un obicei în care se investeşte gândire şi activitatea intelectuală implicată în aceasta ar putea reprezenta o măsură de protecţie faţă de maladie", a afirmat profesorul Rivka Inzelberg, cercetător de la Universitatea din Tel Aviv.
Cercetătorilor le este însă greu să stabilească o legătură între rugăciune şi boala Alzheimer la bărbaţi, deşi 90% dintre subiecţii de sex masculin au afirmat că se roagă zilnic, ceea ce distorsionează datele. "Cu toate acestea, afirmă profesorul Inzelberg, dintre femei, doar 60% se roagă de cinci ori pe zi şi 40% nu se roagă periodic, astfel că putem compara datele".
Acesta nu este primul studiu care încearcă să stabilească o legătură între religie şi sănătate. În 2005, cercetătorii au ajuns la concluzia că un mod de viaţă religios sau spiritual încetineşte îmbolnăvirea de Alzheimer. De asemenea, grupul israelian de cercetări Assia a descoperit că morbiditatea şi mortalitatea în rândul copiilor sunt mult mai reduse în comunităţile religioase.

Ultimul criminal nazist arestat era condamnat la moarte încă din 1948


El a fugit atunci în Canada n în 1995 a trebuit să plece şi de acolo, după ce canadienii i-au aflat trecutul n el are acum 97 de ani

Documentele privind verdictul procesului în contumacie al criminalului de război nazist de naţionalitate ungară, Laszlo Csatary, în vârstă de 97 de ani, datând din 1948, au fost găsite la Bratislava, a declarat istoricul slovac Zoltan Balassa. "Arhivele Institutului pentru Memorie Naţională (UPN) din Bratislava dispun de dosarul juridic privind condamnarea la moarte a lui Laszlo Csatary", a declarat istoricul. "Verdictul a fost pronunţat la 8 iunie 1948 de Tribunalul popular din Kosiţe" (pe atunci din Cehoslovacia, iar acum în Slovacia), a adăugat acesta, precizând că tribunalul dispusese de asemenea confiscarea tuturor bunurilor criminalului de război.
Laszlo Csatary a condus în timpul celui de al doilea război mondial poliţia din ghetoul din Kosiţe, el fiind acuzat că a participat la deportarea a circa 15.700 de evrei între 1941 şi 1944 - aproape 12.000 numai în perioada 15 mai - 2 iunie 1944 - către lagărul de exterminare nazist de la Auschwitz (Polonia). Ungaria, pe atunci aliat al Germaniei hitleriste, ocupase Slovacia, una dintre regiunile pe care le-a pierdut după primul război mondial.
Laszlo Csatary a fost arestat la 18 iulie la Budapesta apoi, plasat în arest la domiciliu. Justiţia ungară a intervenit după ce a fost alertată cu privire la trecutul său în urmă cu zece luni de Centrul Simon-Wiesenthal.
După condamnarea lui la moarte prin contumacie în 1948 la Kosiţe, Csatary, s-a refugiat în Canada. În 1995, autorităţile canadiene i-au descoperit adevărata identitate, iar acesta a fugit în Ungaria.
Audierea lui Laszlo Csatary, prevăzută iniţial joi dimineaţa, a fost amânată pentru 31 iulie, după ce la 25 iulie, comunitatea evreilor din Slovacia a cerut oficialilor de la Bratislava să fie judecat pe teritoriul slovac.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.