Internațional

Solarul creşte riscul de cancer de piele

Ziarul de Vrancea
26 iul 2012 295 vizualizări
Un studiu publicat în British Medical Journal dă vina pe cabinele de bronzat artificial pentru moartea a 800 de persoane pe an

Cabinele de bronzat cu raze UV sunt responsabile pentru moartea a circa 800 de persoane pe an în Europa ca urmare a cancerului de piele şi cei care apelează la astfel de aparate prezintă un risc cu 20% mai crescut de a dezvolta într-o bună zi un melanom, conform unui studiu publicat în British Medical Journal (BMJ) şi preluat de Agerpres. Din cele 64.000 de cazuri de melanom cutanat (cel mai grav cancer de piele) diagnosticate în fiecare an în 18 ţări europene, circa 3.438 sau 5,4%, "sunt legate de folosirea cabinelor cu raze UV", conform analizei realizate de International prevention research institute (Ipri) din Lyon şi Institutul European de Oncologie (OIE) din Milano. Bazându-se pe 27 de studii publicate pe această temă, cercetătorii de la cele două institute cred că "riscul de melanom cutanat creşte cu 20% în cazul celor care au folosit" cel puţin o dată aceste aparate de bronzat care emit raze ultraviolete artificiale.
Riscul de a dezvolta un melanom este "dublat" atunci când aceste aparate sunt utilizate înainte de vârsta de 35 de ani, afirmă autorii care insistă însă asupra faptului că aceste tipuri de cancer de piele pot fi prevenite dacă se evită folosirea acestor aparate. "Dacă utilizarea cabinelor de bronzat în rândul adolescenţilor şi a tinerilor adulţi nu se reduce în mod substanţial în termen scurt, trebuie luate în calcul acţiuni mai radicale", cum ar fi interdicţia cabinelor pentru utilizarea publică decisă de Brazilia în noiembrie 2009, se mai spune în analiză.
Potrivit OMS, melanomul se numără printre cancerele care afectează un număr tot mai mare de persoane la nivel mondial, cu o creştere de 3 până la 7% pe an în ultimii 40 de ani în rândul populaţiei albe din diferite ţări ale lumii, în principal din cauza modei de a face plajă şi a expunerilor fără o limită la soare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.