Internațional

Mozaic international: Exod masiv al sirienilor în ţările vecine

Ziarul de Vrancea
20 iul 2012 760 vizualizări
Peste 300 de persoane, în majoritate civili, au fost ucise joi în acţiunile de reprimare şi luptele înregistrate pe teritoriul Siriei, fiind cel mai sângeros bilanţ din ultimele 16 luni de revoltă, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDH). Cel puţin 139 de civili, 98 de soldaţi şi 65 de rebeli şi-au pierdut viaţa, potrivit organizaţiei cu sediul în Marea Britanie.

"Este cel mai sângeros bilanţ de la declanşarea revoltei, pentru civili, rebeli sau soldaţi ucişi", a declarat preşedintele OSDH, Rami Abdel Rahmane. Rebelii sirieni au preluat controlul vineri la un post de frontieră cu Turcia, după lupte violente ce au avut loc în ajun cu armata siriană. Pe de altă parte, armata siriană a "curăţat" cartierul Midane, în apropiere de centrul Damascului, de combatanţi rebeli în urma unor lupte violente, a anunţat televiziunea de stat. Aproximativ 30.000 de sirieni au fugit în Liban în ultimele 48 de ore, a declarat la Geneva purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi. "Mii de sirieni au traversat frontiera spre Liban ieri. Potrivit informaţiilor, sunt între 8.500 şi 30.000 de persoane care au trecut această frontieră în ultimele 48 de ore", a declarat aceasta. "Sirienii se refugiază de asemenea în Turcia, Iordania, Irak, dar este vorba despre un veritabil exod către Liban", a adăugat ea. Între timp, Rusia a decis să "amâne" livrarea elicopterelor militare către Siria până la "normalizarea" situaţiei în teritoriu, afirmă agenţia rusă Interfax vineri, citând surse militaro-diplomatice.

Mergeţi în Bulgaria? Lăsaţi farurile aprinse!

Şoferii urmează să circule pe teritoriul Bulgariei cu farurile aprinse pe timpul zilei în decursul întregului an, şi nu doar în lunile de iarnă, a hotărât Parlamentul de la Sofia. Până acum se circula cu luminile aprinse pe timpul zilei doar în perioada 1 noiembrie - 1 martie. La începutul lui noiembrie, în fiecare an, poliţia rurieră efectua controale în acest sens, aplicând amenzi şoferilor care uitau să aprindă farurile sau optau să ignore aceste prevederi adoptate în vara lui 2006. Exista de asemenea o "perioadă de graţie", în care erau aplicate doar avertismente, în primele opt zile de verificări. În aceeaşi perioadă, poliţia rutieră verifica şi eventuale probleme cu funcţionarea ştergătoarelor de parbriz şi pneuri uzate.

Doi români arestaţi în Italia pentru că şi-au lăsat nesupravegheat copilul de patru ani

Doi părinţi români din Italia au fost arestaţi în apropiere de Roma pentru că au lăsat copilul în vârstă de patru ani închis în casă, nesupravegheat, timp de opt ore. Cei doi români, care au 22, respectiv 18 ani, locuiesc în Cecchina, o suburbie a Romei. Carabinierii italieni au stabilit că părinţii şi-au lăsat copilul în vârstă de patru ani închis în locuinţă, nesupravegheat, fără mâncare şi apă timp de opt ore. Ţipetele copilului au fost auzite de o vecină, care a alertat autorităţile. Românii au fost arestaţi sub acuzaţia de rele tratamente aplicate copilului; ei se consideră nevinovaţi, argumentând că au mers să cumpere pâine.

Nimic nou în ancheta privind atentatul de la Burgas

Autorul atentatului de pe aeroportul din Burgas, soldat cu moartea a opt persoane, dintre care cinci israelieni, a petrecut cel puţin patru zile în Bulgaria înaintea atacului, potrivit ministrului de Interne, Ţvetan Ţvetanov. Deşi, cu o zi înainte, se preciza că acesta ar fi un cetăţean suedez de origine algeriană care fusese închis pentru scurt timp şi la Guantanamo, vineri anchetatorii încercau să îi afle adevărata identitate. Este posibil ca autorul atentatului să fi stat în ţară mai mult de o săptămână, a declarat Ţvetanov într-o conferinţă de presă. Anterior, site-ul Monitor.bg relata că autorul atacului de miercuri de la Burgas ar fi pătruns pe teritoriul Bulgariei pe la Ruse, venind din România. Potrivit site-ului aceasta este "principala ipoteză" a anchetatorilor.

Spania se pregăteşte pentru ce e mai rău: doi ani de recesiune

Spania nu va putea ieşi din recesiune până în 2014, urmând încă un an de scădere a economiei, cu 0,5% în 2013, potrivit previziunilor guvernului prezentate vineri la Madrid. Pe baza acestora, ministrul spaniol al Finanţelor, Cristobal Montoro, a explicat că rata şomajului nu va înregistra scăderi sub 24% până în 2014, iar cheltuielile pe care statul le are la dispoziţie vor fi limitate la 73,25 de miliarde de euro anul viitor, potrivit unui plafon cu 6,6% mai redus faţă de anul acesta.
Economia spaniolă rămâne în recesiune în 2013, când va scădea din nou, cu 0,5%, potrivit previziunilor guvernului de la Madrid. În schimb, executivul estimează că Spania va ieşi din recesiune în 2014, când economia ar putea creşte cu 1,2%, urmând ca această tendinţă să se consolideze în 2015, cu o creştere de 1,9%.
Rata şomajului, cel mai urmărit indicator al evoluţiei economice a ţării, ar urma să ajungă la 24,6% anul acesta, şi să înceapă să scadă uşor anul viitor, astfel ca abia în 2015 să ajungă la 21,8%. Limita de 20% nu va fi depăşită în regres decât după 2016, mai arată previziunile guvernului.



Obama se teme de ameninţările cibernetice


n el a cerut Congresului să voteze o lege specială în acest sens

Preşedintele american Barack Obama avertizează în legătură cu ameninţarea unor atacuri cibernetice la adresa infrastructurilor americane şi cere Congresului să voteze un proiect de lege în acest sens, într-un articol apărut vineri în Wall Street Journal. "Ameninţarea atacurilor cibernetice la adresa ţării noastre este una dintre cele mai mari provocări de securitate naţională şi economică" pentru SUA, scrie Barack Obama. "Anumite guverne străine, organizaţii criminale şi indivizi izolaţi testează sistemele noastre de securitate publică, financiară şi energetică în fiecare zi", adaugă preşedintele. Barack Obama menţionează un incident survenit anul trecut, în cursul căruia un pirat a postat imagini ale sistemului intern de control al unei uzine de apă din Texas, şi aminteşte că au fost vizate şi unele companii de exploatare a gazoductelor.
Preşedintele Obama subliniază de asemenea creşterea numărului de atacuri asupra unor sisteme informatice din industriile nucleară şi chimică, menţionând posibilitatea ca, în situaţie de război, duşmanii să vizeze infrastructurile centrale americane. "Cu ocazia unui viitor conflict, un adversar care nu ar fi în măsură să facă faţă superiorităţii noastre militare pe teren ar putea încerca să exploateze carenţele noastre informatice, aici, la noi", mai scrie preşedintele SUA. "Scoaterea din uz a unor sisteme bancare vitale ar putea declanşa o criză financiară. O lipsă de apă potabilă sau de spitale în stare de funcţiune ar putea crea o stare de urgenţă sanitară. Şi, cum am putut vedea în trecut, o întrerupere toată a curentului electric ar putea paraliza întreprinderi, oraşe şi regiuni întregi", mai spune Barack Obama.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.