Internațional

Numărul victimelor creşte, misterul rămane: Cine a pus bomba în autocarul turiştilor?

Ziarul de Vrancea
19 iul 2012 659 vizualizări
Atentatul petrecut la Burgas, pe litoralul bulgăresc, nu a fost revendicat nici ieri n Israelul acuză Iranul, care neagă însă şi întoarce acuzele contra israelienilor n între timp, bilanţul a urcat la opt morţi, între care şi presupusul atacator

Numărul victimelor atentatului de la Burgas a crescut la opt, după ce o femeie rănită în explozia produsă în autocarul plin cu turişti israelieni pe aeroportul din Burgas a decedat ieri, a anunţat ministrul bulgar al Afacerilor Externe, Nikolai Mladenov. Printre victimele exploziei care a avut loc miercuri, la ora locală 17:25, sunt şase cetăţeni israelieni, un cetăţean bulgar (şoferul autocarului) şi presupusul terorist. Numărul răniţilor este de peste 30, din care trei sunt în stare mai gravă.
Ministrul de Interne ţvetan ţvetanov a spus în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc joi la Burgas că autorităţile nu au reuşit încă să identifice presupusul terorist sinucigaş. Primul ministru a dezvăluit că sunt înregistrări video de la camerele de supraveghere ale aeroportului în care poate fi observat un bărbat care se plimbă în zonă timp de o oră, înainte de aterizarea avionului. Potrivit lui Borisov, presupusul terorist s-a alăturat turiştilor şi s-a dus la autocar împreună cu ei. Explozia s-a produs în momentul în care el îşi punea bagajele în portbagajul vehiculului. Trupul neînsufleţit al presupusului terorist nu are degete la mâini, a mai spus Borisov. Persoana respectivă are acte de identitate americane emise în Michigan, dar Borisov a spus că autorităţile bulgare şi biroul federal de investigaţii FBI nu au reuşit să găsească în bazele lor de date un om cu această identitate şi se presupune că actele sunt contrafăcute. Dacă această versiune se va confirma, înseamnă că atentatul nu ar fi putut fi prevenit în nicio ţară din lume, a mai spus Borisov.
Aeroportul din Burgas era închis şi ieri. Au fost sporite şi măsurile de siguranţă pe aeroporturile din Sofia, Varna şi Plovdiv. Călătorii sunt rugaţi să se prezinte pe aeroport cu cel puţin două ore înainte, iar accesul în clădirile aeroporturilor este permis doar persoanelor care au rezervări pentru zbor.

Autorul - un fost deţinut la Guantanamo?

Presupusul autor al atentatului sinucigaş comis în Bulgaria este un islamist cu cetăţenie suedeză care a fost deţinut o perioadă în penitenciarul de la Guantanamo Bay, anunţă surse guvernamentale bulgare citate de presa de la Sofia, conform ziarului Haaretz. Potrivit presei bulgare, autorul atentatului antiisraelian comis în parcarea aeroportului din Burgas este Mehdi Ghezali, cetăţean suedez de origine algeriană în vârstă de 33 de ani. Islamistul a fost deţinut o perioadă în penitenciarul militar american de la Guantanamo Bay, unde sunt numeroşi suspecţi de terorism şi membri ai reţelei al-Qaida. Ghezali a fost deţinut la Guantanamo Bay după ce fusese capturat în Pakistan, fiind suspectat de participare la activităţi teroriste. Informaţiile au fost dezvăluite de oficiali de la Ministerul bulgar de Interne, conform presei de la Sofia, dar încă nu au fost confirmate oficial.

În România, situaţia e albastră

Sorin Sava, şeful Biroului de presă al SRI, a declarat ieri că, pentru moment, Serviciul menţine acelaşi nivel de alertă teroristă în România, adică albastru precaut. "Asta nu înseamnă că nu suntem atenţi în această privinţă şi suntem mai puţin vigilenţi", a adăugat el. Sava a precizat că nivelul de alertă teroristă este dat de SRI, care propune CSAT spre aprobare, potrivit legii.
Nivelul de alertă albastru precaut, al doilea din cele cinci, indică, potrivit site-ului SRI, faptul că "informaţiile disponibile şi evenimentele recente estimează existenţa unui risc scăzut de producere a unui atentat terorist". Următoarele trepte de alertă sunt galben - moderat, portocaliu - risc terorist ridicat şi roşu - care înseamnă nivel critic.
În schimb, pe toate aeroporturile din ţară a fost instituit codul roşu, a informat ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi. "Da, este cod roşu pe toate aeroporturile din România. Imediat, aseară (miercuri seară, n.r.), după ce s-a întâmplat evenimentul (din Bulgaria, n.r.) s-a luat această masură, deci atenţia este sporită. Sunt măsurile maxime de siguranţă luate şi este normal, în cazuri de urgenţă aşa se procedează", a afirmat Silaghi.

Israelienii acuză Iranul şi promit răzbunare. Teheranul întoarce acuzaţiile

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, acuză mişcarea şiită libaneză Hezbollah de comiterea atentatului din Bulgaria, avertizând că "cei care susţin terorismul vor plăti scump", o referire la Iran, relatează AFP. "Atentatul comis ieri în Bulgaria este opera Hezbollah, principalul agent terorist al Iranului", a declarat Netanyahu într-o conferinţă de presă. Anterior, preşedintele Shimon Peres avertizase că Israelul va ataca baze ale teroriştilor oriunde în lume. "Asistăm la un atac terorist letal în spatele căruia se află Iranul; ştim că au existat şi alte tentative, de data aceasta au reuşit", a spus preşedintele israelian, conform ziarului Jerusalem Post. "Israelul dispune de mijloacele necesare şi are intenţia de a reduce la tăcere şi de a paraliza organizaţiile teroriste", a subliniat Peres.
De cealaltă parte, Iranul a condamnat ferm "orice act terorist", a declarat ieri purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe cu privire la atentatul comis în Bulgaria. "Regimul sionist, care este responsabil pentru actele teroriste organizate în Liban, Palestina şi împotriva savanţilor nucleari iranieni, (...) este dispus să lanseze acuzaţii lipsite de fundament împotriva altor state pentru a le face să uite de caracterul său terorist", a insistat oficialul iranian.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.