Internațional

Femeile, mai inteligente decât bărbaţii?

Ziarul de Vrancea
16 iul 2012 634 vizualizări
Datele ştiinţifice strânse în ultimii 100 de ani arată că IQ-ul femeilor înregistrează o creştere constantă. În acest an, femeile au depăşit prima oară bărbaţii, apreciază psihologul neo-zeelandez James Flynn în cotidianul The Sunday Times.

De când se efectuează teste IQ (de acum 100 de ani), femeile au fost în medie cu cinci puncte în urma bărbaţilor. Psihologii au sugerat multă vreme că această diferenţă este "genetică". În ultimii ani însă diferenţa s-ar fi micşorat, iar în acest an femeile câştigă prima dată războiul cu bărbaţii. "În ultimii 100 de ani, rezultatele IQ cresc şi la bărbaţi şi la femei, însă ceva mai repede la cele din urmă", arată James Flynn, cercetător în domeniul IQ-ului.
Această constatare poate fi justificată prin profilul "multifuncţional" al femeilor, active atât în familie, cât şi la serviciu. O altă explicaţie ar fi că femeile au avut mereu un IQ mai mare, pe care l-ar exploata din plin doar în epoca noastră. James Flynn, care urmează să publice în curând o carte despre această depăşire istorică, este de părere însă că mai sunt necesare şi alte cercetări ştiinţifice pentru a lămuri acestă tendinţă, relatează Agerpres.
Istoria cercetărilor asupra IQ-ului este destul de controversată, dezvăluind diferenţe între sexe şi popoare. Una din etapele importante ale acestor cercetări a fost descoperirea efectului Flynn în anii 1980, potrivit căruia IQ-ului fiinţei umane creşte cu trei puncte la 10 ani. S-a mai dovedit că IQ-ul nu este determinat genetic, putând, prin urmare, să fie îmbunătăţit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.