Internațional

Unde se află cele mai fierbinţi locuri de pe Pămant

Ziarul de Vrancea
12 iul 2012 1081 vizualizări
Aici, temperaturile la sol ajung şi la 70 de grade Celsius n o echipă de cercetători a folosit sateliţii NASA timp de şapte ani pentru a urmări evoluţia temperaturilor în locurile unde viaţa este practic imposibilă

Pentru mulţi români, ultimele două săptămani au fost insuportabile, şi asta nu din cauza circului politic declanşat de coaliţia de guvernare, ci pe fondul vremii extrem de călduroase. De altfel, avertizările de disconfort termic au fost prelungite de către Administraţia Naţională de Meteorologie şi Hidrologie pană la începutul săptămanii viitoare. Precipitaţiile insuficiente amplifică efectul caniculei, care a adus în sudul ţării temperaturi de 40 de grade. În mijloacele de transport şi în oraşe, căldura şi implicit disconfortul sunt cu siguranţă mai intense.

Se poate mai rău de atat?

În unele părţi ale lumii, aceste valori sunt normale, ba unii ar spune că e chiar răcoare, relatează CNN, care dă ca exemplu capitala Kuweitului, unde în luna iulie temperatura medie este de 46 de grade Celsius. La Timbuktu, în Mali, media de temperatură în luna mai este 42 de grade, dar maxima înregistrată a fost 54 de grade! Din acest motiv, Timbuktu se află pe locul 5 în clasamentul celor mai fierbinţi locuri de pe planetă. Primul loc este ocupat de localitatea libiană El Azizia, unde o înregistrare din anul 1922 indică 57,7 grade. Unii se îndoiesc că o asemenea temperatură ar putea fi înregistrată pe planeta noastră, dar CNN menţionează ocupanta locului doi la foarte mică distanţă: 56,6 grade, în 1913, în Valea Morţii (California).
Şi totuşi, cele mai încinse locuri din lume ar putea să nu fie acestea, susţine o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Montana. Aceştia spun că cele mai ridicate temperaturi de pe Pământ se găsesc în zone care nici măcar nu dispun de staţii meteorologice.

Coincidenţă? Cel mai fierbinte loc de pe glob se află în Iran

"Deşerturile de nisip ale Pămantului, cum ar fi Sahara, Gobi, Sonora şi Lut - au o climă extrem de dură, ceea ce face practic imposibil accesul pentru măsurători de rutină şi de întreţinere la o staţie meteo", afirmă David Mildrexler, autorul principal al un studiu recent, care a utilizat sateliţi NASA pentru a detecta cele mai mari temperaturi de pe suprafaţa Pămantului. Aceşti sateliţi detectează şi măsoară energia undelor infraroşii reflectate de la sol. Măsurătorile efectuate pe parcursul a şapte ani (2003-2009) au arătat că deşertul iranian Lut ar fi cel mai fierbinte loc de pe Pămant. Lut deţine recordul în cinci din cei şapte ani, valoarea maximă fiind înregistrată în 2005: 70,5 grade Celsius! Alte valori maxime provin din Queensland (Australia) 68,8 grade, în 2003, şi din Bazinul Turpan (China) 66,6 grade, în 2008.
Trebuie precizat însă că temperaturile de suprafaţă sunt în mod evident şi natural mai mari decât valorile pe care le-ar înregistra staţiile meteo. De exemplu, termometrele trebuie să fie plasate pe sol şi protejate de lumina soarelui, în conformitate cu standardele meteorologice internaţionale. Dar studiul arată că înregistrările moderne de azi nu trebuie să fie cele mai exacte. "Cele mai multe dintre locurile fierbinţi ale planetei aproape că nu contează pentru alte domenii", explică Steve Running, coautor al studiului, marja de eroare a măsurătorilor.

Cele mai mari temperaturi ale aerului înregistrate în lume

1. El Azizia, Libia (57,7 grade C)
2. Death Valley, California (56,6)
3. Ghadames, Libia (55)
3. Kebili, Tunisia (55)
5. Timbuktu, Mali (54)
5. Araouane, Mali (54)
7. Tirat Tsvi, Israel (53,9)
8. Ahwaz, Iran (53,3)
8. Agha Jari, Iran (53,3)
10. Wadi Halfa, Sudan (52,7)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
my self, acum 4304 zile, 23 ore, 8 minute, 52 secunde
cel mai fierbinte loc de pe pamant este Romania,acolo oamenii fierb si la propriu si la figurat
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.