Internațional

Situaţie paradoxală: UE, condusă de un stat cu grave probleme financiare

Ziarul de Vrancea
1 iul 2012 665 vizualizări
Cipru a preluat preşedinţia Uniunii şi urmează să angajeze dezbateri pentru bugetul din perioada 2014-2020, în condiţiile în care micul stat insular se luptă cu propriile probleme economice

Cipru, care a preluat ieri preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene pentru 6 luni, va avea dificila misiune de a încerca să împiedice scufundarea zonei euro într-un haos financiar, fiind el însuşi într-o situaţie de criză, după ce a solicitat sprijin financiar din partea FMI. Responsabili ai Comisiei Europene, ai Fondului Monetar Internaţional şi ai Băncii Centrale Europene sunt aşteptaţi zilele acestea în Cipru pentru a evalua situaţia sistemului bancar şi a finanţelor publice.
Aceştia trebuie să stabilească nevoile financiare ale Ciprului, membru al zonei euro din ianuarie 2008, şi reformele de care este nevoie. Situaţia este complexă, pentru că Cipru trebuie să organizeze dezbateri asupra bugetului UE pentru următorii şapte ani, în acelaşi timp fiind nevoit să se lupte cu propriile probleme economice.
În paralel, preşedintele cipriot Demetris Christofias caută să obţină un împrumut de la Rusia sau de la China, pentru a mai uşura din constrangerile impuse de UE. Pentru 2012, Nicosia a obţinut deja de la Moscova un împrumut de 2,5 miliarde de euro. A cincea ţară din zona euro care cere ajutor financiar UE, Cipru suferă din cauza expunerii la Grecia. Mai multe banci cipriote deţin cantităţi importante de obligaţiuni suverane greceşti, care au fost devalorizate considerabil.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.