Internațional

Der Spiegel:"Infringere dureroasa" a lui Merkel în fata Italiei si Spaniei

Ziarul de Vrancea
29 iun 2012 721 vizualizări
Reprezentanţii celor două ţări, grav afectate de recesiune, au ameninţat cu blocarea pactului de creştere economică, dacă nu li se va permite acces facil la fondurile de asistenţă şi ajutoare acordate direct băncilor. Iniţial, Germania nu a fost de acord fără impunerea unor măsuri de austeritate, dar a cedat în mod neaşteptat, după 15 ore de dezbateri.

Angela Merkel a avut o atitudine dură înaintea summitului UE, insistând că nu va face concesii, dar Italia şi Spania au învins voinţa "cancelarului de fier", care a cedat presiunilor şi a acceptat condiţii de asistenţă mai facile şi ajutoare acordate direct băncilor, comentează Der Spiegel. "Premierul Italiei, Mario Monti, a fost atât de relaxat încât a vorbit chiar şi despre fotbal la sfârşitul summitului UE. Este mândru şi fericit că echipa Italiei a învins Germania în semifinalele Euro-2012...", notează Der Spiegel.
"Şi are motive. Monti a ieşit învingător clar după negocierile de la summitul UE, distrugând rezistenţa cancelarului Angela Merkel la fel cum atacantul italian Mario Balotelli a spart apărarea Germaniei la meciul de fotbal desfăşurat la Varşovia. În cele 15 ore de negocieri purtate la Bruxelles, Mario Monti şi premierul spaniol Mariano Rajoy au obţinut acces mai uşor la fondul permanent de asistenţă - Mecanismul European de Stabilitate. De acum înainte, statele din zona euro care vor respecta reglementările bugetare stabilite de Comisia Europeană vor putea primi ajutor fără a mai accepta măsuri de austeritate suplimentare. În plus, supravegherea strictă a CE, BCE şi FMI nu se va mai aplica. Iar MES va putea furniza asistenţă financiară directă şi băncilor în viitor, dar doar după constituirea unui mecanism de supraveghere a sistemului bancar, sub egida BCE", explică Der Spiegel.
"Este o înfrângere dureroasă pentru Angela Merkel. În contextul în care Parlamentul german va supune aprobării Mecanismul European de Stabilitate şi Pactul fiscal european, vineri seara, cancelarul german dorea evitarea acordării de concesii sud-europenilor. Înaintea summitului, consilierii cancelarului excludeau posibilitatea flexibilizării condiţiilor de acces la fondurile MES. (...) Acum, Merkel revine învinsă la Berlin...", subliniază Der Spiegel.
Merkel afirmă altceva: "Eu cred că am realizat ceva important, dar am rămas credincioşi filozofiei noastre, şi anume nicio prestaţie fără ceva în schimb". Victoria Spaniei şi Italiei la summitul UE în faţa Germaniei este una aparentă, în contextul în care presiunile privind introducerea eurobondurilor nu au avut succes, iar asistenţa directă oferită sistemului bancar nu va fi posibilă fără noi reforme, conform unor apropiaţi ai Angelei Merkel.

Cu ce preţ l-a susţinut Ponta pe Hollande?

Şeful statului francez, François Hollande, şi-a exprimat, în schimb, mulţumirea faţă de "efectele fericite" ale măsurilor hotărâte în noaptea de joi spre vineri. Pactul de creştere se referă la fonduri ce însumează 120 de miliarde de euro pentru dezvoltare în domenii de viitor şi pentru un acces mai uşor al companiilor la liniile de finanţare ale băncilor. Acest munte de bani este constituit, în proporţie de 50-50% din fonduri europene necheltuite şi din bani de la Banca Europeană pentru Investiţii. Sursa banilor ar trebui să ne îngrijoreze, întrucat România este recunoscută pentru lentoarea cu care şi-a adjudecat proiecte pe bani europeni, aproximativ o cincime din cele 30 de miliarde alocate de UE fiind utilizate din 2007 pană acum.
Premierul Victor Ponta a susţinut, la Bruxelles, demersul preşedintelui francez privind constituirea acestui fond destinat creşterii economice, aparent fără să încerce măcar să obţină un profit pentru România, cerand, de exemplu, o prelungire a termenului pană la care ţara noastră ar putea cheltui banii alocaţi pentru perioada 2007-2013. Altfel spus, există un risc destul de mare să vedem cum banii destinaţi proiectelor pentru România să fie luaţi de francezi sau de alţii pentru proiectele lor. Marţi, în faţa Parlamentului, Victor Ponta va trebui să explice ce a avut şi ce a pierdut (sau caştigat?) România în urma acestui Consiliu European.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.