Internațional

Mozaic international: Cadou pentru omenire: o secundă de viaţă în plus

Ziarul de Vrancea
24 iun 2012 561 vizualizări
Trecerea dintre ziua de 30 iunie spre cea de 1 iulie se va face la ora 23,59 şi 60 de secunde

Ultimul minut din luna iunie 2012 va avea 61 de secunde. Aceasta este o modalitate de a permite timpului universal definit de ceasurile atomice să compenseze avansul faţă de ritmul de rotaţie al Pămantului, mult mai neregulat. În "timp universal coordonat" (UTC), denumit uneori eronat şi GMT, trecerea dintre ziua de 30 iunie spre cea de 1 iulie se va face nu la ora obişnuită 23,59 şi 59 de secunde, ci la ora 23,59 şi 60 de secunde. Înainte de 1972, "timpul era dat de astronomie. Asta înseamnă că, pentru a cunoaşte ora, se folosea poziţia unui astru, Soarele sau alte obiecte celeste" în raport cu Terra, explica Noel Dimarcq, director al laboratorului Syrte al Observatorului din Paris. "Astăzi, timpul este construit, definit şi măsurat cu ajutorul ceasurilor atomice care sunt infinit mai stabile în raport cu timpul astronomic. Aceasta ne permite să fim sigur că toată lumea de pe Pămant are aceeaşi oră", a adăugat acesta. Ceasurile folosite pentru a defini Timpul Atomic Internaţional (TAI) măsoară de fapt modificările interne care intervin în atomii de cesiu şi care permit "descompunerea unei secunde în aproape 10 miliarde de mici gradaţii". O astfel de precizie nu înregistrează decît "o secundă derivă la fiecare 300 de milioane de ani", a subliniat Dimarcq. Dacă TAI este "o scală de timp continuă", timpul dat de "ceasul Pămantului" este mult mai puţin uniform. Rotaţia planetei noastre este supusă la numeroşi factori aleatori, în special mareele legate de efectul Lunii, variaţiile vanturilor etc. Astfel, o rotaţie a Pămantului în jurul axului în luna august este mai scurtă cu una pînă la două milisecunde decat o rotaţie făcută în februarie. "Timpul dat de orientarea Pămantului sfarşeşte prin a fi diferit de timpul atomic. Şi pentru a evita ca distanţa între cele două să devină prea mare, comunitatea internaţională, în special Serviciul internaţional de rotaţie terestră şi de sisteme de referinţă (IERS), al cărui centru este Syrte, decide să adauge o secundă la UTC", explică Noel Dimarcq. De fiecare dată cand acest ecart se apropie de 0,9 secunde, IERS intra în acţiune şi anunţă faimoasa "secundă intercalată", doar în dată de 31 decembrie sau 30 iunie.

A 25-a secundă adăugată timpului universal

Dar un astfel de eveniment este prin definiţie la fel de neregulat ca şi rotaţia Terrei. Ultima oară cînd s-a efectuat această operaţiune a fost în 31 decembrie 2008 iar momentul de 30 iunie 2012 va fi a 25-a secundă adăugată timpului universal de la instaurarea acestui sistem. Pentru marea majoritate a oamenilor, acest eveniment nu va avea nicio repercusiune. În schimb, sistemele de înaltă precizie, precum sateliţii sau anumite reţele informatice, vor trebui să ţină cont de acest eveniment pentru a nu provoca un decalaj potenţial catastrofic. Acesta este şi motivul pentru care niciun tir de rachetă nu este programat în această zi, în condiţiile în care un decalaj atît de mic poate da peste cap toate calculele.

Rusia neagă că ar trimite armament în Siria

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susţine că cargoul rusesc MV Alaed are la bord elicoptere din perioada sovietică, aduse în Rusia pentru revizie şi înapoiate pe bucăţi, şi nu arme ori muniţie, aşa cum afirma presa occidentală. "Nu vom inventa scuze pentru că nu am încălcat nimic. Nu am încălcat nici legea internaţională, nici rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU, nici legislaţia noastră naţională privind controlul exporturilor, care este una dintre cele mai dure din lume", a declarat Lavrov într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya-1.
Potrivit presei occidentale, navă rusească transporta elicoptere de atac şi muniţie în Siria. Daily Telegraph scria marţi că nava, proprietate a armatorului rus Femco, şi care plecase din portul Kaliningrad, şi-a oprit motoarele în largul Scoţiei, după ce a fost anunţată că i-a fost retrasă asigurarea de către asiguratorul britanic Standard Club. "Am fost informaţi că Alaed transporta muniţie destinată Siriei", a precizat asiguratorul, marţi, într-un comunicat. Pe de altă parte, Lavrov a declarat că "noi furnizăm armament prin contracte, ceea ce presupune achiziţionarea de către Siria a unor sisteme defensive anti-aeriene de la noi, care ar putea fi necesare numai în cazul unei agresiuni externe împotriva statului sirian."
În ultima săptămînă, elicopterele au devenit functul central al unei dispute diplomatice, secretarul american de stat Hillary Clinton susţinand că Rusia furnizează arme care ar putea fi folosite pentru a suprima protestul civil din Siria.

NATO va discuta despre avionul turcesc doborat în Siria

NATO a confirmat ieri după-amiază că o reuniune a Consiliului Atlanticului de Nord va avea loc marţi la Bruxelles la cererea Turciei, după ce unul dintre avioanele sale de vânătoare a fost doborât vineri de Siria în Marea Mediterană. O sursă diplomatică turcă a declarat la Ankara că Turcia cere această reuniune urgentă a celor 28 de ambasadori aliaţi, care va avea loc la sediul Alianţei din Bruxelles. Turcia a invocat articolul 4 din tratatul fondator al NATO care prevede că ţările membre pot aduce o problemă în atenţia Consiliului Alianţei Nord-Atlantice şi o pot dezbate cu aliaţii, a subliniat această sursă sub acoperirea anonimatului. Acest articol stipulează că "părţile se vor consulta de fiecare dată dacă, după părerea uneia dintre ele, integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea uneia dintre părţi este ameninţată".
Turcia a acuzat duminică Siria că a doborât unul dintre avioanele sale de vânătoare, care era dezarmat şi se afla în misiune de antrenament, în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, aşa cum a afirmat Damascul. "Potrivit concluziilor noastre, avionul a fost doborât în spaţiul aerian internaţional, la 13 mile nautice de Siria", au anunţat oficialii turci.

Cei care cred în rai comit mai multe infracţiuni

Oamenii care cred în iad comit mai puţine infracţiuni, în timp ce probabilitatea de a avea probleme cu legea este mai mare în randul persoanelor care cred în rai, arată un studiu efectuat de doi profesori universitari americani şi publicat în revista PLoS One. Profesorii Azim Shariff de la Universitatea din Oregon şi Mijke Rhemtulla de la Universitatea Kansas au analizat statistici legate de credinţa în iad, rai şi Dumnezeu a 143.197 de oameni din 67 de ţări din întreaga lume, în perioada 1981 - 2007. Ei au comparat aceste date cu media criminalităţii în aceste ţări, luand în calcul crimele, jafurile, violurile, răpirile, atacurile, furturile, furturile auto, traficul de droguri şi de fiinţe umane. "Procentul de credinţa în rai şi iad are un efect semnificativ, unic asupra ratei criminalităţii", spun cei doi cercetători. "Credinţa în iad indică o rată mai scăzută a criminalităţii, în timp ce credinţă în rai indică o rată mai mare", adaugă oamenii de ştiinţă. Studiul a mai scos la iveală un aspect: creştinii care cred într-un Dumnezeu care iartă îşi alocă mai mulţi bani pentru studii.

Candidatul Fraţilor Musulmani a fost ales preşedintele Egiptului

Candidatul Fraţilor Musulmani, Mohamed Morsi, a fost declarat ieri învingătorul alegerilor prezidenţiale din Egipt de preşedintele Comisiei Electorale, Faruk Soltan. Morsi a obţinut 13 milioane de voturi faţă de 12 milioane înregistrate de rivalul său, Ahmad Shafiq, fostul premier al lui Hosni Mubarak. Rata de participare la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale egiptene din 16 şi 17 iunie a fost de 51 la sută, potrivit lui Soltan, în creştere faţă de primul tur din 23 şi 24 mai, când a fost de 46 la sută.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.