Internațional

Americanii şi ruşii se întrec în livrări de arme în Siria

Ziarul de Vrancea
21 iun 2012 813 vizualizări
Agenţi CIA supraveghează livrările de arme către rebelii sirieni n Moscova, în schimb, e suspectată că a livrat elicoptere aliatului său

Agenţi CIA supraveghează de pe teritoriul Turciei livrările de arme către rebelii sirieni, cu scopul de a se asigura că acestea nu ajung pe mâna membrilor reţelei teroriste al-Qaida, scrie cotidianului New York Times în ediţia de ieri. Cotidianul american, care citează oficiali americani şi membri ai serviciilor arabe de informaţii, precizează că armele sînt achiziţionate de Turcia, Arabia Saudită şi Qatar şi sunt trimise peste graniţă, printr-o reţea a opoziţiei siriene. Aceste livrări includ puşti automate, lansatoare de grenade, muniţie şi un anumit tip de arme anti-tantanc care au permis rebelilor să reziste forţelor mult superioare ale preşedintelui Bashar al-Assad.
Potrivit New York Times, agenţi CIA staţionaţi în sudul Turciei supraveghează livrările de arme şi adună informaţii privind opoziţia siriană, o forţă fragmentată. "Agenţii CIA sunt la faţa locului şi încearcă să îşi procure noi surse (de informaţii) şi să recruteze oameni", scrie ziarul, citând un oficial din cadrul serviciilor arabe de informaţii, informat de către omologii săi americani.
Cotidianul The Times citează, la rândul său, oficiali americani, potrivit cărora Statele Unite ar putea să îi ajute pe rebeli furnizându-le fotografii realizate din satelit şi alte informaţii importante. Cu toate acestea, nu s-a luat o decizie definitivă în acest sens.
Aceste informaţii apar la o săptămână după ce secretarul de Stat american Hillary Clinton a acuzat Rusia că livrează elicoptere aliatului său sirian. Însă Washingtonul neagă că ar livra arme opoziţiei, iar Moscova dezminte că ar expedia arme care ar putea servi regimului în reprimarea manifestaţiilor anti-guvernamentale.
Ieri, un pilot din cadrul Forţelor Aeriene siriene a dezertat în Iordania cu un avion de vânătoare, aparatul de tip MiG-21 aterizând în siguranţă în nordul teritoriului iordanian. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului iordanian, Samih Maayatah, pilotul a cerut azil politic

15.000 de morţi şi masacrul continuă

Cel puţin 15.026 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Siria de la debutul, în luna martie a anului trecut, a revoltei împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), citat de France Presse. Cel puţin 10.480 de civili, 3.716 de soldaţi şi 830 de dezertori şi-au pierdut viaţa în represiune şi în violenţele legate de aceasta. Bilanţul îi încadrează în categoria "civililor" pe combatanţii rebeli civili care au pus mâna pe arme împotriva regimului, neavând o pregătire militară prealabilă.
"Dacă actorii internaţionali continuă să rămână fără voce şi să se mulţumească doar cu observarea situaţiei, în Siria va curge mai mult sânge", a explicat Rami Abdel Rahman, preşedintele OSDH, o organizaţie cu sediul în Marea Britanie. "Violenţele s-au intensificat în ultimele două luni, iar situaţia se va înrăutăţi".
Escaladarea violenţelor i-a împins pe observatorii ONU să îşi suspende misiunea, rămânând însă în ţară, în contextul în care armistiţiul anunţat la 12 aprilie nu a fost respectat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.