Internațional

Mozaic international: Grecii i-au trimis pe socialiştii radicali să facă "opoziţie activă"

Ziarul de Vrancea
18 iun 2012 390 vizualizări
Liderul formaţiunii radicale de stânga Syriza, Alexis Tsipras, a respins ieri oferta de a face parte dintr-un guvern de coaliţie cu conservatorii din Noua Democraţie, câştigătorii alegerilor legislative de duminică din Grecia, şi a promis o opoziţie "activă şi constructivă".

"L-am asigurat pe preşedintele partidului Noua Democraţie (Antonis Samaras) că vom controla guvernul în tot ceea ce va face şi vom face o opoziţie activă şi constructivă", a declarat Tsipras în cadrul unei conferinţe de presă. Samaras, liderul partidului Noua Democraţie, a fost desemnat de preşedintele Karolos Papoulias să formeze guvernul, după ce partidul său s-a situat pe primul loc la alegerile de duminică, obţinând 29,7% din voturi, Syriza clasându-se pe poziţia a doua cu 26,9% din voturi. Este foarte posibil ca Noua Democraţie să refacă alianţa cu socialiştii moderaţi de la PASOK, care au ocupat locul 3, cu puţin peste 12% din opţiuni.

După criza Europei urmează una de calibru greu?

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a revizuit ieri perspectiva de rating a Indiei, la "negativă" de la "stabilă", la două luni după ce Standard & Poor's a adoptat o decizie similară, apreciind că perspectivele economice ale Indiei ar putea să se deterioreze dacă modul de elaborare a politicilor şi guvernanţa nu se îmbunătăţesc. Cu toate acestea, Fitch a menţinut ratingul Indiei la "BBB minus", cel mai mic rating din categoria investment grade, relatează Agerpres. "O relaxare semnificativă a politicii fiscale, care să conducă la o creştere a raportului datorie guvernamentală generală/PIB, ar conduce la o retrogradare a ratingului de ţară al Indiei", a avertizat Fitch.
Agenţia estimează că la finele ultimului an fiscal datoria guvernamentală generală a Indiei se situa la 66% din PIB, comparativ cu o medie de 39% pentru ţările care au un rating "BBB minus". În primul trimestru al acestui an economia Indiei, a treia mare economie din Asia, a înregistrat o creştere a PIB sub aşteptări de 5,3%, cel mai mic ritm de creştere din ultimii nouă ani, însă cu toate acestea Banca centrală a lăsat ieri dobânda de bază nemodificată. "Pe fondul unor presiuni inflaţioniste persistente şi a unei situaţii slabe a finanţelor publice, există o nevoie şi mai mare pentru politici guvernamentale eficiente care să asigure că India poate traversa mediului economic şi financiar turbulent şi care să consolideze încrederea în potenţialul de creştere pe termen lung al economiei Indiei", a declarat directorul Fitch, Art Woo. În urmă cu o săptămână, Standard & Poor's a anunţat că India ar putea fi prima din aşa-numitele economii BRIC (Brazilia, Rusia, India şi China) care să nu mai beneficieze de un rating din categoria investment grade.

Primul preşedinte ales al Egiptului va fi instalat pe 30 iunie

Consiliul militar aflat la putere în Egipt promite că, înainte de 30 iunie, va preda puterea noului preşedinte, ales în urma scrutinului desfăşurat sâmbătă şi duminică. "Consiliul Suprem al Forţelor armate va transfera puterea noului preşedinte înainte de 30 iunie", a declarat un general egiptean, într-o conferinţă de presă. Un alt general, Mohammed al-Assar, a afirmat că noul şef al statului va putea exercita în mod deplin prerogativele prezidenţiale. "Preşedintele Republicii va fi învestit cu toate atribuţiile prezidenţiale", a subliniat generalul Assar. Ieri, Fraţii Musulmani din Egipt au revendicat victoria candidatului lor Mohammed Morsi la primele alegeri prezidenţiale organizate în ţară după îndepărtarea lui Hosni Mubarak, dar tabăra candidatului Ahmad Shafiq contestă această victorie.

Franţa a intrat în era socialistă


n partidului noului preşedinte a obţinut majoritatea absolută în Parlamentul ţării

Preşedintele francez, Francois Hollande, care deţine acum o majoritate absolută obţinută duminică la alegerile legislative, poate de acum înainte să-şi pună în practică programul social-democrat, dar, în plină criză a euro, îl aşteaptă decizii foarte dificile. Chiar de a doua zi după alegerile din Franţa, dar şi din Grecia, agenda internaţională nu-i oferă nici un răgaz şefului statului francez. El s-a deplasat ieri la Los Cabos, în Mexic, la summitul G-20, care va fi dominat de criza din Zona euro, apoi va merge la Rio de Janeiro, în Brazilia, după care va reveni în Europa pentru o reuniune crucială la sfârşitul săptămânii cu partenerii săi italian, spaniol şi german.
La scrutinul de duminică, Partidul Socialist (PS) şi aliaţii săi de stânga au obţinut o majoritate absolută de 314 locuri din 577. Noua putere va putea să se dispenseze de sprijinul Verzilor (17 mandate), care participă la guvernare, şi de stânga radicală (10 mandate), care nu participă.
Partidul conservator Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP, de dreapta) şi aliaţii săi au obţinut 229 de mandate, iar Frontul Naţional (FN, extrema-dreaptă) a revenit în Adunarea Naţională cu doi aleşi, dar nu şi şefa sa, Marine Le Pen.
Preşedintele francez, "crainicul" creşterii economice în Europa, a făcut să le parvină partenerilor săi o serie de propuneri" cu efect imediat" pentru stimularea activităţii, evaluate la 120 miliarde de euro. Propunerile ar urma să fie evocate la summitul G-20, unde multe alte puteri economice, începând cu Statele Unite ale Americii, sunt preocupate în legătură cu agravarea crizei din Europa.
El va trebui apoi să apere aceste poziţii în cadrul unui mini-summit european, vineri, la Roma, cu şefii de guvern din Italia, Spania şi Germania, respectiv, Mario Monti, Mariano Rajoy şi Angela Merkel. Cuplul franco-german trece printr-o perioadă de tensiuni puternice. Angela Merkel, criticată în Franţa pentru că a apărat austeritatea, a deplâns "lipsa de încredere între actorii" Zonei euro şi a avertizat în legătură cu "mediocritatea" unora, vizând implicit Parisul.

Google dezvăluie cenzura guvernamentală pe Internet

Numărul cererilor de cenzurare a unor conţinuturi politice postate online pe care le-a primit din partea unor Guverne, numeroase din Europa, a crescut în mod îngrijorător în ultima perioadă, potrivit unui raport al companiei.

În ultimele şase luni, Google a dat curs la 47% din cererile de retragere a unor conţinuturi postate pe internet şi la 65% din hotărârile judecătoreşti în acest sens, se arată într-un raport bianual privind transparenţa. În mod surprinzător, majoritatea acestor cereri vin de la democraţiile occidentale.
Autorităţile spaniole au cerut companiei cenzurarea a 270 de link-uri către bloguri şi articole de presă critice la adresa oficialilor Guvernului, pe care aceasta nu le-a onorat însă. De asemenea, din Polonia i s-a cerut să îndepărteze un articol critic la adresa Agenţiei poloneze pentru dezvoltarea întreprinderilor şi alte opt linkuri către acesta. Google nu a dat curs nici acestor solicitări. O altă cerere refuzată a venit din partea autorităţilor canadiene, care doreau cenzurarea unei înregistrări video postată pe YouTube în care un cetăţen a urinat pe paşaport şi l-a aruncat la toaletă.
Autorităţile tailandeze au cerut, la rândul lor, îndepărtarea a 149 de înregistrări video postate pe YouTube, considerate insultătoare la adresa monarhiei. Compania a soluţionat favoravil 70% dintre aceste solicitări, dar a refuzat şase cereri ale Pakistanului de a îndepărta de pe YouTube înregistrări cu satire la adresa armatei şi a unor oficiali de rang înalt.
Marea Britanie a cerut îndepărtarea a cinci înregistrări video care, în opinia autorităţilor incitau la terorism, solicitări cărora Google le-a dat curs. În Statele Unite, majoritatea cererilor se referă la hărţuirea unor persoane. Autorităţile au cerut îndepărtarea de Internet a 187 de materiale, compania răspunzând favorabil în 42% din cazuri.
"Când am început să publicăm aceste date, în 2010, am observat că agenţiile guvernamentale din mai multe state ne cer cenzurarea unor articole politice pe care utilizatorii noştri le-au postat. Speram că este o aberaţie, dar acum ştim că nu este (...). Este alarmant nu numai pentru că libera exprimare este ameninţată, dar şi pentru că unele dintre aceste solicitări vin de la state din partea cărora nu te-ai aştepta - democraţii occidentale care în mod obişnuit nu sunt asociate cu cenzura", scrie, pe blogul său, Dorothy Chou, analist politic în cadrul companiei Google.
De asemenea, compania a anunţat că cele mai multe articole cenzurate au fost cele legate de drepturile de autor, anul trecut primind 3,3 milioane de cereri în acest sens, dintre care a soluţionat 97%.

Cea mai periculoasă zi din an: aniversarea zilei de naştere

Şansele de a muri sunt mai mari în ziua aniversării decât în oricare altă zi, arată un recent studiu ştiinţific menţionat de Agerpres. Potrivit acestui studiu, realizat pe mai mult de două milioane de cazuri de deces survenite în 40 de ani, oamenii mor adesea chiar în ziua când împlinesc o vârstă (de exemplu, William Shakespeare a murit chiar în ziua când a făcut 52 de ani). Motivul ar fi riscul crescut de crize cardiace, accidente vasculare cerebrale la persoanele în vârstă, dar şi de cădere sau chiar sinucideri.
În medie, persoanele de peste 60 de ani prezintă un risc cu 14% mai mare să moară chiar în ziua aniversării. "Petrecerile de aniversare care se termină cu un deces sunt mult mai numeroase decât ne închipuim", spune dr Vladeta Ajdacic-Gross de la Universitatea din Zurich. "Riscul de deces chiar în ziua aniversării este mai mare odată cu înaintarea în vârstă", adaugă doctorul.
În plus, au loc destule sinucideri la aniversări, oamenii trecându-şi în revistă viaţa şi simţindu-se mai mult singuri şi izolaţi: 34,9% din cei care nu au mai apucat sfarşitul zilei aniversare s-au hotărât să termine cu viaţa. În această situaţie sunt mai ales bărbaţii.
Potrivit studiului, 28,5% din decesele înregistrate la aniversări sunt cauzate de accidente rutiere şi 44% apar în urma unor căzături.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.