Internațional

Cum stă în sondaje cel mai puternic om din lume

Ziarul de Vrancea
14 iun 2012 584 vizualizări
Barack Obama, candidat pentru un al doilea mandat în Statele Unite, este favorit în sondajele din Europa şi Japonia, dar popularitatea sa este mai scăzută în China şi ţările musulmane, potrivit unui studiu publicat ieri de centrul de cercetare Pew.

La întrebarea: "Obama merită să fie reales?", 92 la sută dintre persoanele intervievate au răspuns da în Franţa, 89 la sută în Germania, 73 la sută în Marea Britanie şi 66 la sută în Japonia, potrivit acestui studiu realizat în 21 de ţări. Preşedintele american este creditat însă cu 47 la sută din intenţiile de vot în Statele Unite, faţă de 43 la sută pentru adversarul său republican Mitt Romney, în ultimul sondaj Wall Street Journal/NBC publicat la 23 mai.
Şansele de a fi reales la Casa Albă ar fi în schimb compromise pentru Obama dacă cetăţenii mai multor altor state ar putea vota. În mai multe ţări musulmane, majoritatea cetăţenilor cred că acesta nu merită reales: 62 la sută în Liban, 73 la sută în Iordania şi 76 la sută în Egipt. Chinezii sunt 39 la sută pentru şi 31 la sută împotriva realegerii lui Obama, la fel ca şi ruşii (27 la sută împotrivă şi 25 la sută pentru). Chiar şi în ţările în care popularitatea sa a rămas ridicată, aceasta a scăzut faţă de 2009, când Barack Obama a preluat funcţia de preşedinte al Statelor Unite. În cele cinci ţări europene incluse în sondaj (Franţa, Marea Britanie, Germania, Spania şi Polonia), încrederea faţă de preşedintele american rămâne la o medie de 80 la sută, dar ea a scăzut cu şase puncte procentuale în raport cu 2009.

Imaginea Statelor Unite în lume s-a ameliorat.

"Imaginea Americii este mai bună de când (Obama) a venit la putere, în Europa, în Brazilia, în Japonia, în mai multe locuri din lume", a declarat pentru AFP Richard Wike, unul dintre responsabilii de acest studiu. "Aproape peste tot există mai puţin entuziasm însă pentru politica sa internaţională", a adăugat el. Iar preşedintele Obama rămâne mai popular decât predecesorul său, când acesta din urmă şi-a încheiat al doilea mandat în 2008. În Germania, 14 la sută aveau încredere în George W. Bush, în prezent 87 la sută au încredere în Obama. Dar în cinci ţări majoritar musulmane (Egipt, Iordania, Liban, Pakistan, Turcia), încrederea în Obama, deja slabă în 2009 (33 la sută) a scăzut la 24 a sută. În China, preşedintele a înregistrat cea mai mare scădere, trecând de la 62 la 38 la sută.
În ceea ce priveşte atacurile cu avioane fără pilot americane împotriva extremiştilor înarmaţi din Pakistan, Somalia şi Yemen, studiul arată o puternică opoziţie internaţională: majoritatea persoanelor chestionate se opun acestei politici în 17 ţări. În plus, studiul arată că în opinia mondială, China a depăşit Statele Unite ca economie dominantă, chiar dacă acest lucru nu se vede în PIB-ul celor două ţări. În 2008, 45 la sută dintre persoanele chestionate în 15 ţări desemnau Statele Unite ca fiind prima economie de pe glob, faţă de 35 la sută care citau China. În 2012, China a trecut la 42 la sută, iar Statele Unite la 36 la sută. Dar imaginea Statelor Unite rămâne în mare parte pozitivă în majoritatea ţărilor vizate de sondaj: Franţa (69 la sută), Marea Britanie (60 la sută), Japonia (72 la sută). Doar ţările musulmane sunt mai puţin favorabile: Turcia (15 la sută), Egipt (19 la sută), Liban (48 la sută), Tunisia (45 la sută).
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 26.000 de persoane în 21 de ţări în perioada 17 martie - 20 aprilie.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.