Internațional

Ce tratament a prescris Roubini economiei europene

Ziarul de Vrancea
12 iun 2012 648 vizualizări
Cunoscutul economist american a recomandat statelor europene să crească salariile şi să scadă taxele pentru a susţine economia

Guvernele din Europa ar trebui să scadă taxele şi să crească salariile pentru a susţine creşterea economică, în loc să insiste asupra austeităţii şi reducerilor de cheltuieli, consideră economistul Nouriel Roubini. În Germania, guvernul ar trebui să ofere stimulente cetăţenilor pentru a-şi petrece vacanţa în ţări din sudul continentului, afectate de criză, ajutând la recuperarea acestora, a afirmat Roubini într-un interviu pentru Bild, citat de CNBC.
Unii lideri ai statelor europene şi-au schimbat deja retorica de la austeritate la creştere pentru că majorările de taxe şi reducerile cheltuielilor guvernamentale au exacerbat dificultăţile economice, generând recesiuni puternice în ţări din zona euro. Germania insistă, încă, asupra austerităţii ca modalitate de a aduce sub control deficitele bugetare ale statelor din UE.
"Nebunia austerităţii trebui oprită. Guvernele trebuie să reducă taxele şi să crească salariile. Europa are nevoie de creştere. Guvernul de la Berlin ar trebui să dea fiecărei familii din Germania un voucher de călătorie de 1.000 de euro. Ar trebui, însă, folosit doar pentru călătorii în ţările afectate de criză. În plus, oricine îşi cumpără o casă de vacanţă în ţările din sud ar trebui să primească deduceri de taxe", a spus Roubini.
Oprirea finanţării pentru Grecia, care a primit deja două pachete de ajutor extern, ar conduce la o prăbuşire a zonei euro, a avertizat Roubini. Zona euro are două variante în privinţa Greciei: să finanţeze o ieşire ordonată a ţării din uniunea monetară sau să menţină statul elen în zona euro printr-u transfer financiar asemănător cu cel acordat de Germania de Vest Germaniei de Est după unificarea din 1990. În opinia lui Roubini, a doua variantă ar fi mai ieftină pe termen lung pentru contribuabilii germani.
De asemenea, Banca Centrală Europeană ar trebui să suplimenteze masiv volumul de euro din piaţă pentru a deprecia moneda, ideal la paritate cu dolarul american, oferind astfel Greciei, Spaniei şi Italiei şansa de a deveni din nou competitive.
În plan politic, şefii de state din UE trebuie să formuleze un plan pe 5-10 ani la finalul căruia Europa să aibă un sistem bancar unificat, cu o autoritate de reglementare centralizată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.