Internațional

Putin, contestat de Ziua Rusiei

Ziarul de Vrancea
12 iun 2012 551 vizualizări
eci de mii de manifestanţi au protestat împotriva "dictaturii", în ciuda unei legi recent adoptate ce conţine prevederi draconice în privinţa tulburării liniştii publice

Zeci de mii de ruşi au manifestat marţi în centrul Moscovei, aceasta fiind primul protest faţă de Vladimir Putin de la învestirea sa în funcţia de preşedinte, pe 7 mai. Aşa-numitul "marş al milioanelor" a fost precedat, în ajun, de percheziţii la domiciliile liderilor opoziţiei şi, săptămâna trecută, de adoptarea unei legi care instituie amenzi draconice pentru tulburarea ordinii la manifestaţii, măsuri menite să intimideze opoziţia, potrivit experţilor.
Manifestaţia organizată ieri, de Ziua Rusiei, a reunit "peste 100.000 de persoane", după cum a afirmat de pe scena amplasată pe Bulevardul Saharov liderul Frontului de stânga, Serghei Udalţov. "În replică la represiunile conducerii, pe străzile Moscovei au ieşit peste 100.000 de persoane. Noi nu ne temem, noi nu putem fi speriaţi şi vom lupta până vom învinge", a declarat Udalţov.
Poliţia rusă a estimat că la miting au luat parte 22.000 de persoane, organizatorii acceptând "cu bucurie această subevaluare", întrucât nu vor fi nevoiţi să plătească amenzi pentru depăşirea numărului de persoane, având în vedere că primăria Moscovei a autorizat o manifestaţie cu 50.000 de participanţi.
Udalţov, care a ignorat ieri convocarea la poliţie după percheziţiile din ajun, a reluat în faţa mulţimii sloganurile mişcării de opoziţie, cerând alegeri corecte, eliberarea deţinuţilor politici şi îndemnând la o mai amplă mobilizare împotriva puterii la toamnă. "Le este teamă", a strigat, la rândul său, un alt lider al opoziţiei, Boris Nemţov, fost vicepremier în perioada preşedinţiei lui Boris Elţan.
Nemţov, care nu a fost găsit luni acasă pentru percheziţii, a primit convocarea la audieri din partea Comitetului rus de anchetă chiar în timpul mitingului - i-a înmânat-o un poliţist.
Marele absent al manifestaţiei a fost carismaticul blogger anticorupţie, Aleksei Navalnîi, el aflându-se în acest interval la audieri, împreună cu prezentatoarea tv Ksenia Sobciak, fiica mentorului lui Vladimir Putin, Anatoli Sobciak, şi cu Ilia Iaşin, copreşedintele mişcării Solidarnost. Navalnîi a transmis însă un montaj dintr-un discurs de-al său de la mitingul din Piaţa Blotnaia, din decembrie trecut, în care condamna "partidul hoţilor şi al escrocilor", calificându-i pe membrii tandemului aflat la putere (Dmitri Medvedev - Vladimir Putin) drept "unul jalnic, altul umflat în pene".
Participanţii au scandat lozinci tradiţionale la protestele faţă de Kremlin, precum "Rusia fără Putin!", "Jos dictatura!", purtând panglici albe în piept, devenite simbol al manifestaţiilor opoziţiei.
Ca şi la acţiunile precedente, la marş au luat parte oameni reprezentând diverse viziuni politice: activişti ai Rusiei Juste (de centru-stânga), adepţi ai Frontului de stânga, naţionalişti.

Preşedintele rus îi avertizează pe contestatarii săi

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin declara ieri că nu va permite slăbirea Rusiei prin tulburări sociale. "Tot ce slăbeşte ţara şi divizează societatea este inacceptabil pentru noi. Orice decizie sau măsură care ar conduce la şocuri sociale şi economice este inacceptabilă", a spus Vladimir Putin în cadrul unei recepţii cu ocazia zilei naţionale a Rusiei. El a afirmat că, "pentru o ţară imensă, multietnică, precum Rusia, principiul fundamental constă într-o dezvoltare progresivă şi evolutivă". Peste 12.000 de membri ai forţelor de ordine - poliţişti, scutieri OMON - au fost mobilizaţi în capitală, potrivit autorităţilor, zona mitingului fiind survolată la mică altitudine de un elicopter.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.