Internațional

Masacrele continuă în Siria, ruşii savurează tragedia

Ziarul de Vrancea
10 iun 2012 580 vizualizări
Un nou val de asasinate a avut loc în acest sfarşit de săptămană, dar Moscova se opune unei intervenţii militare străine pe motiv că ar fi "catastrofală"

Cel puţin 14.115 persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Siria de la începutul, la jumătatea lui martie 2011, a revoltei populare împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, conform Observatorului Sirian al Drepturilor Omului (OSDH), citat Agerpres. Cel puţin 9.862 de civili, 3.470 de soldaţi şi 783 de dezertori şi-au pierdut viaţa în timpul represiunii şi a confruntărilor legate de aceasta. OSDH îi încadrează în categoria civililor pe bărbaţii înarmaţi care se luptă cu regimul fără a avea o pregătire militară.
Violenţele se intensifică în Siria, în pofida prezenţei a 300 de observatori ai Naţiunilor Unite însărcinaţi cu monitorizarea aplicării armistiţiului intrat în vigoare la 12 aprilie, dar care continuă să fie ignorat. Sâmbătă, cel puţin 111 persoane, dintre care 83 de civili şi 28 de soldaţi, au murit, potrivit unui nou bilanţ OSDH, unul dintre cele mai grave de la instaurarea teoretică a armistiţiului.

Rebelii au un nou lider

Kurdul Abdel Basset Sayda a fost ales noul lider al Consiliului Naţional Sirian (CNS), principala coaliţie de opoziţie faţă de regimul preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit unui comunicat CNS difuzat ieri.
Burhan Ghaliun a demisionat după ce a fost criticat că le-ar fi permis Fraţilor Musulmani să ocupe un loc prea important în cadrul CNS şi pentru lipsa de coordonare între Consiliu şi militanţii de pe teren.
Membri ai CNS indicaseră înainte de reuniunea de la Istanbul că s-a ajuns la un acord privindu-l pe Abdel Sayda, unicul candidat, considerat moderat şi "independent". Născut în 1956 şi originar din Amuda, oraş cu o populaţie majoritară kurdă din nord-estul Siriei, Sayda este doctor în filosofie, aflat în exil în Suedia. Până în prezent, a ocupat funcţia de preşedinte al biroului pentru drepturile omului din cadrul CNS.

Moscova nu crede în lacrimi

Rusia ar susţine "cu bucurie" retragerea de la putere a preşedintelui Siriei, Bashar Al-Assad, dacă sirienii ar dori acest lucru, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Dacă sirienii vor fi de acord cu acest aspect, nu putem decât să susţinem cu bucurie o astfel de soluţie", a declarat el. Serghei Lavrov a apreciat că planul emisarului internaţional Kofi Annan nu poate fi aplicat, subliniind însă că nu există opţiuni alternative. "Observ că planul lui Kofi Annan începe să intre în impas. Nu putem admite acest lucru. Nu există alternativă la acest plan", a spus Lavrov într-o conferinţă de presă. Rusia nu va permite Consiliului de Securitate ONU să autorizeze o intervenţie militară străină în Siria, a reiterat Lavrov, calificând acest scenariu ca fiind "catastrofal".


Cutremur puternic în insula Rhodos

Un cutremur puternic cu o magnitudine de 5,8 s-a produs ieri în apropiere de insula Rhodos, în sud-estul Greciei. Potrivit sursei citate, nu au fost raportate victime sau pagube materiale. Institutul de Geodinamică din Atena a anunţat că seismul, cu o magnitudine de 5,8 grade pe scara momentului, s-a produs în largul Mării Egee la ora 3:44PM, la circa 490 kilometri est de Atena. Conform institutului, seismul a avut loc la o adâncime de 37 de kilometri. Mai multe persoane au fost rănite, dar nu în Grecia, ci în Turcia, unde seismul s-a resimţit, cele 6-7 persoane aduse la spital fiind tratate după se au sărit pe fereastră. Primarul oraşului Ölüdeniz, Keramettin Yilmaz, a anunţat că în localitatea sa nu s-au înregistrat victime, dar sunt daune materiale. Grecia se află într-o zonă activă din punct de vedere seismic, în fiecare an producându-se sute de cutremure. Şi în nordul Italiei s-a produs un seism cu magnitudinea de 4,5 grade pe scara Richter, sâmbătă dimineaţă; nu s-au anunţat victime sau pagube materiale.

Accident aviatic în Ucraina

Cinci persoane au murit şi 13 au fost rănite după prăbuşirea unui avion în apropierea oraşului ucrainean Kiev. Potrivit concluziilor preliminare ale anchetei, avionul s-a izbit de sol din cauza vremii nefavorabile pe aerodromul Borodiank, la 30 de kilometri vest de Kiev. La bordul avionului, prăbuşit din cauza rafalelor puternice de vânt, se aflau 16 elevi-paraşutişti şi doi membri ai echipajului.

Atac armat în statul american Alabama: cel puţin trei morţi

Cel puţin trei persoane au fost ucise în atacul armat comis într-un complex rezidenţial din oraşul american Auburn, statul Alabama, relatează presa americană. Potrivit site-ului postului WSFA, victimele sunt trei jucători ai echipei de fotbal american Auburn Tigers care locuiau în complexul University Heights, situat în apropierea Universităţii Auburn. Schimbul de focuri s-a produs sâmbătă seara într-un bloc de locuinţe al complexului, dar poliţia nu a oferit detalii despre circumstanţele atacului armat.

Încă două biserici din Nigeria atacate

Persoane înarmate au atacat două biserici din Nigeria, în timpul slujbelor de duminică, numeroase persoane fiind ucise, relatează BBC News online. Cinci bărbaţi au deschis focul în oraşul Biu (statul Borno), omorând o femeie şi rănind alte trei persoane. În oraşul Jos, un kamikaze s-a aruncat în aer în faţa unei biserici, omorând numeroase persoane. Conform CNN, biserica s-a prăbuşit din cauza puternicei deflagraţii. Atacurile nu au fost revendicate, dar în spatele lor ar putea fi secta radicală islamică Boko Haram.

Împrejurimile centralei Fukushima vor rămane pustii timpe de 10 ani

Un procent de 18% din cei 86.000 de evacuaţi din cauza crizei nucleare declanşate la centrala niponă Fukushima, în martie 2011, nu va putea reveni acasă pentru cel puţin 10 ani de acum încolo din cauza nivelului ridicat al radiaţiilor, informează Agerpres, care citează un studiu dat publicităţii de guvernul nipon. În plus, potrivit estimărilor executivului japonez, radiaţiile din zonele din jurul centralei nucleare vor ţine departe de casă un procent de 32% dintre persoanele evacuate cel puţin până în 2017. În cel puţin 6 din cele 11 oraşe şi municipii care se află în interiorul zonei de excludere de 20 de kilometri decretată de guvern în jurul centralei continuă să fie depăşită, la un an şi trei luni de la tragedie, limita de securitate de 20 milisievert pe an.

Ministru kenyan mort, împreună cu adjunctul, într-un accident de elicopter

Un ministru kenyan şi adjunctul său şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii elicopterului în care se aflau într-o pădure din apropierea capitalei Nairobi. În accident şi-au pierdut viaţa şase persoane. Elicopterul aparţinea forţelor de poliţie şi a fost cuprins de flăcări la impactul cu solul. Purtătorul de cuvânt al premierului kenyan Raila Odinga a declarat că şeful executivului a fost informat despre moartea ministrului pentru securitate internă George Saitoti şi a adjunctului acestuia, Orwa Ojode.

Patru militari francezi ucişi în Afganistan


şi talibanii au plătit scump

Patru militari francezi au fost ucişi sâmbătă într-un atac al insurgenţilor talibani comis în provincia afgană Kapisa. Conform Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), care nu comunică niciodată naţionalităţile victimelor, "patru militari internaţionali au murit într-un atac al insurgenţilor comis în estul ţării". Însă, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei din Kapisa, Ahmad Ahmadzai, atacul a vizat un convoi al trupelor franceze, în districtul Nijrab, iar victimele ar fi şase militari francezi. La rândul lor, talibanii susţin că au omorât 12 militari francezi, conform purtătorului de cuvânt al mişcării insurgente, Zabiullah Mudjahid. "Un kamikaze s-a aruncat în aer în apropierea unui grup de patrulare francez, omorând 12 francezi şi patru poliţişti afgani", a precizat Zabiullah Mudjahid. Incidentul intervine în contextul în care noul preşedinte al Franţei, François Hollande, intenţionează să retragă trupele combatante din Afganistan până la sfârşitul acestui an.
Pe de altă parte, un număr de 33 de insurgenţi talibani au fost ucişi în operaţiuni militare ale forţelor afgane şi trupelor coaliţiei conduse de NATO în ultimele 24 de ore, a anunţat ieri Ministerul afgan de Interne. "Poliţia afgană, armata şi forţele coaliţiei au lansat 10 operaţiuni comune în Kabul şi provinciile Laghman, Parwan, Helmand, Uruzgan şi Farah, ucigând 33 de insurgenţi talibani înarmaţi în ultimele 24 de ore", se precizează într-un comunicat al ministerului. Alţi şase insurgenţi au fost răniţi şi nouă suspecţi au fost capturaţi în timpul raidurilor, încheie comunicatul.

Pe cine speră britanicii să vadă în locul Reginei

Prinţul Charles ocupă primul loc în preferinţele britanicilor ca succesor al Elisabetei a II-a la tronul Marii Britanii, în detrimentul fiului său William, considerat până acum favorit, informează Agerpres, care citează un sondaj dat publicităţii de The Sunday Times. Potrivit sondajului, realizat de YouGov, popularitatea lui Charles, primul la succesiune, este de circa 44%, faţă de 38% pentru prinţul William, procente care în urmă cu doar 15 zile erau exact pe dos, notează publicaţia britanică. De altfel, sondajul relevă că monarhia britanică a avut doar de câştigat de pe urma manifestărilor prilejuite de Jubileul de diamant, bucurându-se de încrederea a 75% dintre britanici.
The Sunday Times semnalează că preferinţa supuşilor britanici pentru Charles, 63 de ani, a crescut după apariţiile sale la ceremoniile dedicate Jubileului de diamant - care a marcat 60 de ani de la urcarea pe tron a Reginei. Se pare că un cuvânt hotărâtor în noile preferinţe ale britanicilor l-a avut discursul emoţionant pe care Charles l-a pronunţat cu prilejul unui concert în onoarea suveranei britanice. Prinţul Charles şi-a începutul discursul, un omagiu adus mamei sale, cu inedita formulă de adresare "Mummy" (mămico), care a smuls ropote de aplauze din partea mulţimii.

Un lider al-Qaida oferă 10 cămile recompensă pentru Obama


n zece găini şi zece cocoşi sunt răsplata pentru capturarea secretarului de Stat Hillary Clinton

Un reprezentant al grupării teroriste al-Qaida în Somalia a luat în derâdere recompensa de 33 de milioane de dolari pusă pe capul principalilor lideri ai reţelei, oferind la rândul său o recompensă pentru preşedintele american şi pentru secretarul său de stat: 10 cămile în schimbul lui Barack Obama şi 20 de zburătoare pentru Hillary Clinton, informează ABC News. "Oricine îi ajută pe mujahedini să-i găsească pe Obama şi pe Hillary Clinton va fi recompensat cu 10 cămile pentru informaţii care duc la capturarea lui Obama şi 10 găini şi 10 cocoşi pentru Hillary", a declarat unul dintre principalii comandanţi ai Shabaab, Fuad Mohamed Khalaf.
La începutul săptămânii, SUA au oferit o recompensă în valoare de 33 de milioane de dolari, prin intermediul programului Recompense pentru Justiţie din cadrul Departamentului de Stat, în schimbul unor informaţii care să ducă la capturarea a şapte lideri ai Shabaab, printre care se numără şi Khalaf.

*


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.