Internațional

Cand îşi va primi Breivik sentinţa

Ziarul de Vrancea
5 iun 2012 543 vizualizări
Verdictul în cazul lui Anders Behring Breivik, autorul atacurilor de vara trecută în Norvegia, va fi dat la 20 iulie sau 24 august, a anunţat ieri Tribunalul de la Oslo.

"Nu se ştie încă data la care se va da sentinţa, dar nu ne putem aştepta la acest lucru înainte de 20 iulie. O altă dată posibilă pentru acest verdict este 24 august", potrivit site-ului oficial al tribunalului. Fără a exclude pe deplin o altă dată, un purtător de cuvânt, Markus Iestra, a preciat că Tribunalul lucrează intens pentru ca verdictul să fie dat fie la 20 iulie, fie la 24 august. Până în prezent, numai data de 20 iulie - cu două zile înainte de împlinirea a un an de la atacuri - era vehiculată în mod neoficial în cadrul tribunalului. O posibilă amânare până la 20 iulie s-ar datora unor probleme de organizare, a explicat Iestra, fără a da detalii asupra acestor probleme logistice. Procedura, care a început la 16 aprilie, ar putea dura până la 22 iunie.
Judecat pentru acte de terorism, Breivik a ucis 77 de persoane la 22 iulie 2011, provocând explozia unei bombe în apropierea sediului Guvernului de la Oslo, apoi deschizând focul asupra câtorva sute de tineri laburişti în cadrul unei tabere de vară pe insula Utoeya. Dacă va fi găsit iresponsabil din punct de vedere penal, Breivik riscă internarea într-un spital de psihiatrie, probabil pe viaţă. Responsabil, el riscă 21 de ani de închisoare, o pedeapsă care ar putea fi prelungită câtă vreme va fi considerat periculos.

Criza de electricitate schimbă ţinuta funcţionarilor publici

Municipalitatea din Seul le-a recomandat funcţionarilor săi să poarte pantaloni scurţi la birou pe durata verii pentru a realiza economii cu climatizarea, ce creşte semnificativ consumul de electricitate, a anunţat ieri un oficial local. Primarul capitalei sud-coreene, Park Won-Soon, ar urma să promoveze ţinutele estivale la muncă în cadrul unei prezentări de modă organizate ieri în cadrul campaniei "Super Cool Biz". Pentru al patrulea an consecutiv, autorităţile încearcă să convingă funcţionarii să renunţe la sacou şi cravată atunci când nu au întâlniri preofesionale cu persoane din exteriorul administraţiei. Dar este pentru prima dată când funcţionarilor li se cere să vină în pantaloni scurţi. "Unii angajaţi de o anumită vârstă nu sunt obişnuiţi cu ţinute lejere deoarece acestea au fost interzise multă vreme. Dar noi credem că până la urmă campania va fi acceptată de mulţi", a declarat pentru AFP un responsabil de această operaţiune. În timpul verii, temperatura ambiantă în clădirile publice nu trebuie să coboare sub 28 de grade Celsius, o restricţie redusă la 26 de grade Celsius în firmele private, magazine şi restaurante. În timpul iernii, ca şi în cursul verii, Coreea de Sud se confruntă cu importante penurii de electricitate ca urmare a numeroşilor ani de investiţii mici şi tarife subvenţionate care au făcut consumatorii iresponsabili, potrivit experţilor.

Viol "diplomatic" la Paris?

O plângere pentru viol a fost depusă luni la Paris de doi foşti angajaţi personali, împotriva ambasadorului unui stat arab aflat la post la Paris şi a fiului acestuia, potrivit unor surse, citate de AFP. Faptele incriminate ar fi avut loc între mai 2010 şi noiembrie 2011. A fost deschisă o anchetă, a precizat sursa, adăugând că presupusele fapte ar fi avut loc, potrivit reclamanţilor, la domiciliul ambasadorului, în suburbia de lux Neuilly-sur-Seine (în apropiere de Paris). Potrivit unei surse cu acces la dosar, reclamanţii sunt o femeie în vârstă de 44 de ani şi soţul acesteia, amândoi angajaţi la reşedinţa ambasadorului, care au fost concediaţi la sfârşitul lui 2011. Cazul a fost preluat de Parchetul din Nanterre. Reclamanta va fi examinată de medici pentru a stabili dacă aceasta a fost victima unuia sau mai multor violuri, conform procedurilor în acest caz, precizează sursa, adăugând că ambasadorul beneficiază de imunitate diplomatică. Ambasada statului respectiv nu a putut fi contactată pentru a comenta acuzaţiile.

Doi gheparzi au dat o tură prin Salzburg

Doi gheparzi au fugit ierii dimineaţă de la grădina zoologică din Salzburg (nordul Austriei), dar au fost reperaţi şi înconjuraţi de poliţie în apropiere, lângă localitatea Anif, revenind ulterior singuri în cuşti, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, Roland Loipold, pentru agenţia de presă austriacă APA. "Mama lor i-a chemat şi au urmat semnalele", a explicat Christine Beck, un purtător de cuvânt al grădinii zoologice de la Hellbrunn. În jurul orei locale 6.30 (7.30, ora României), cele două animale fuseseră reperate în localitatea Anif. Aproximativ 30 de poliţişti au fost mobilizaţi la faţa locului şi îi aşteptau pe experţii grădinii zoologice. Însă cei doi gheparzi au revenit singuri în cuşti după două ore, la semnalele mamei lor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.