Internațional

Mozaic international: Motiv de panică în Italia: două noi replici au mai dăramat caţiva pereţi

Ziarul de Vrancea
24 mai 2012 284 vizualizări
Două noi replici, între care una cu magnitudinea de 4,3 grade, au zdruncinat ieri noapte nord-estul Italiei, provocând noi distrugeri clădirilor deja avariate în urma seismului de duminică, soldat cu şapte morţi.

Cele două mişcări telurice s-au produs aproape de miezul nopţii, prima având magnitudinea de 4,3 grade, iar cea de-a doua de 3,2. Ambele au fost puternic resimţite întrucât au fost cutremure de suprafaţă, epicentrul lor fiind localizat la o adâncime de numai 4 kilometri. "Încercăm să-i convingem pe oameni să revină la casele lor, în cazul în care nu au fost avariate, dar dacă mişcările telurice vor continua, acest lucru va fi imposibil", a afirmat primarul Fernando Ferioli, din Finale Emilia, locul epicentrului seismului de duminică, adăugând că "spaima a revenit" printre oameni. Potrivit edilului, noile replici au deteriorat grav clădirile avariate în urma seismului produs duminică, care a avut magnitudinea de 6 grade pe scara Richter. Tehnicienii de la protecţia civilă au ieşit din zori la muncă pentru a stabili gradul şi amploarea noilor pagube.

De ce fac grevă angajaţii statului norvegian

Mii de funcţionari norvegieni au intrat ieri în grevă după eşecul negocierilor salariale, afectând în principal şcolile şi creşele din toată ţara. Conform datelor agenţiei norvegiene de presă NTB, circa 30.000 din cei 600.000 de funcţionari din Norvegia au luat parte la grevă, iar numărul de grevişti ar putea creşte în zilele următoare dacă sindicatele şi autorităţile publice nu ajung la un acord asupra salariilor. Instituţiile cele mai afectate sunt şcolile, creşele, poliţia şi vămile. O închisoare a fost, de asemenea, închisă, iar deţinuţii au fost mutaţi în alte centre de detenţie, potrivit NTB. Ministrul norvegian al administraţiei publice, Rigmor Aasrud, a subliniat într-un comunicat că guvernul social-democrat a propus o creştere a salariilor de 3,75%, care "ar asigura o mărire a puterii de cumpărare pentru toţi funcţionarii publici". Sindicatele cer, însă, ca mărirea de salarii a funcţionarilor să fie comparabilă cu cea obţinută de salariaţii din sectorul privat, adică aproape 4,3%. Guvernul "propune o creştere inferioară celei obţinute de angajaţii din sectorul privat, nu este realist", a afirmat într-un comunicat negociatorul şef al sindicatului Unio care reprezintă profesorii şi personalul din creşe, Arne Johannessen. Norvegia conduce în topul ţărilor cu cel mai înalt standard de viaţă, venitul mediu lunar fiind de peste 4100 de euro în 2011.

Reuniunea liderilor din ţările UE s-a ţinut cu mana pe clanţa uşii

Statele membre ale Uniunii Europene şi-au exprimat în noaptea de miercuri spre joi dorinţa ca Grecia să rămână în zona euro atât timp cât Atena îşi respectă angajamentele asumate în cadrul planului de ajutor convenit cu creditorii internaţionali. Totuşi, oficiali ai zonei euro le-au cerut statelor membre să pregătească planuri de urgenţă în cazul în care Grecia ar ieşi din uniunea monetară, o eventualitate despre care banca centrală a Germaniei a spus că ar fi "controlabilă". Ministerul elen de Finanţe a negat că ar exista un astfel de acord, însă ministrul belgian de Finanţe, Steven Vanackere, a declarat înaintea summitului că "toate planurile de urgenţă (pentru Grecia) revin la acelaşi lucru: a fi un guvern responsabil înseamnă a anticipa chiar şi ceea ce speri să eviţi".

Breivik promite să nu facă apel dacă va fi declarat responsabil penal

Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane, anul trecut, în Norvegia, a afirmat joi că nu va face apel dacă va fi declarat responsabil din punct de vedere penal, aşa cum vrea, chiar dacă acest lucru i-ar aduce o pedeapsă grea cu închisoarea. "Nu există niciun motiv să fac apel dacă sunt declarat responsabil", a declarat extremistul de dreapta, în vârstă de 33 de ani, care vrea să fie declarat sănătos din punct de vedere psihic pentru ca ideologia sa să nu fie invalidată.

Prima destinaţie externă a noului preşedinte este Moscova

Preşedintele ales al Serbiei, naţionalistul populist Tomislav Nikolici, va merge astăzi la Moscova, unde se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul primei sale deplasări în străinătate. Un oficial de rang înalt din anturajul lui Nikoloci a confirmat pentru AFP această informaţie. Este vorba despre o vizită prevăzută înainte de alegerea sa, la 20 mai, când l-a învins în mod neaşteptat pe preşedintele în exerciţiu, proeuropeanul Boris Tadici. Nikolici a fost invitat la Moscova în calitate de preşedinte al Partidului Sârb al Progresului (SNS) pentru a participa la congresul partidului aflat la putere, Rusia Unită. Potrivit agenţiei Tanjug, Nikolici va lua cuvântul la congresul Rusiei Unite şi va avea o întrevedere cu Putin sâmbătă. Nikolici, care nu şi-a ascuns niciodată simpatia faţă de Rusia, riscă, prin această vizită, să alimenteze îngrijorările celor care se tem de o încetinire a apropierii Belgradului de UE. Preşedintele ales a asigurat totuşi, încă de la câştigarea alegerilor, că va respecta opţiunea europeană a ţării sale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.