Internațional

Un pămîntean din şapte crede că "va prinde" sfîrşitul lumii

Ziarul de Vrancea
2 mai 2012 533 vizualizări
Un sondaj realizat pe această temă arată că cei mai convinşi sînt turcii, iar cei mai optimişti - argentinienii şi sud-africanii

Circa 15% dintre locuitorii planetei cred că sfîrşitul lumii va surveni în timpul vieţii lor, iar 10% cred în interpretarea calendarului mayaş potrivit căreia acest lucru s-ar putea întîmpla chiar în anul 2012, relevă datele unui sondaj realizat în 21 de state de institutul Ipsos Global Public Affairs şi preluat de Agerpres.
Calendarul mayaş se întinde pe durata a 5.125 de ani şi se termină pe data de 21 decembrie 2012, ceea ce a stîrnit numeroase interpretări, unele dintre ele acreditînd ideea că la această dată se va produce apocalipsa.
"Indiferent că sfîrşitul ar veni prin voia lui Dumnezeu, în urma unui dezastru natural, a unui eveniment politic, sau din orice alt motiv, unul din şapte locuitori ai planetei crede că sfîrşitul lumii se apropie", afirmă Keren Gottfried, director de cercetare la institutul care a realizat sondajul. "Acest lucru se datorează probabil atenţiei pe care mass-media o acordă interpretării profeţiei mayaşe potrivit căreia sfîrşitul lumii va veni în anul 2012 din calendarul nostru", adaugă cercetătorul, care precizează că unii experţi în civilizaţia mayaşă contestă această interpretare.
Procentul celor care cred că vor vedea apocalipsa variază semnificativ în funcţie de ţara din care provin cei intervievaţi. Astfel, numai 6% dintre francezi, 7% dintre belgieni şi 8% dintre englezi cred că vor asista la sfîrşitul lumii în cursul vieţii lor, procent care urcă la 22% în cazul turcilor şi americanilor, şi este doar puţin mai mic în cazul sud-africanilor şi argentinienilor.
Cei mai numeroşi din rîndul celor 10% care cred în interpretarea calendarului mayaş că anul acesta vom asista la sfîrşitul lumii se regăsesc în Rusia şi Polonia, iar cei care cred cel mai puţin în această profeţie sînt englezii.
Sondajul mai relevă că persoanele cu un nivel de educaţie mai redus, cele cu venituri modeste şi cele cu vîrsta sub 35 de ani sînt mai înclinate să creadă că vor vedea apocalipsa în timpul vieţii lor sau în anul 2012, ori se tem de această posibilitate. "Probabil că cei cu vîrste mai înaintate consideră că au trăit destul, astfel că nu se mai tem foarte mult de ceea ce s-ar mai putea întîmpla cu viitorul lor", încearcă Gottfried să explice aceste date.
Cele 16.262 de persoane chestionate în sondaj au fost selectate din China, Turcia, Rusia, Mexic, Coreea de Sud, Japonia, SUA, Argentina, Ungaria, Polonia, Suedia, Franţa, Spania, Belgia, Canada, Australia, Italia, Africa de Sud, Marea Britanie, Indonezia şi Germania.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.