Internațional

Mozaic international: Tratamentul Iuliei Timoşenko afectează acordul de asociere UE-Ucraina

Ziarul de Vrancea
2 mai 2012 554 vizualizări
Ministrul german de Externe Guido Westerwelle, îngrijorat de situaţia opozantei Iulia Timoşenko, a ameninţat ieri, într-un interviu, cu blocarea ratificării acordului de asociere Uniunea Eeuropeană (UE)-Ucraina

"Noi, germanii, spunem că acordul de asociere UE-Ucraina nu poate fi ratificat, în cazul în care condiţiile unui stat de drept nu sînt îndeplinite în mod clar", a declarat Westerwelle într-un interviu pentru postul german de televiziune ZDF, atunci cînd a fost întrebat despre cazul Timoşenko. Parafat la 30 martie între UE şi Ucraina, acest acord trebuie să fie semnat în mod oficial. Partea sa comercială va acoperi toate domeniile schimburilor bilaterale, şi anume comerţul cu bunuri, inclusiv automobile, agricultură, servicii, investiţii, libera circulaţie a capitalurilor şi chiar şi cea a persoanelor, limitată doar la călătorii de afaceri.

De ce se nu se mai urcă piloţii americani în avioanele de vînătoare F-22

Mai mulţi piloţi americani au anunţat Forţele Aeriene că refuză să mai piloteze avioane de tip F-22 Raptor deoarece încă nu s-a descoperit cauza unor incidente privind lipsa oxigenului în cabină, a declarat şeful Comandamentului de lupte aeriene al U.S. Air Force, citat de CNN. Forţele Aeriene au încercat să determine cauzele celor circa 12 incidente legate de hipoxie, sau deficit de oxigen, întîmpinate de piloţi, dar fără rezultat pînă în prezent, a declarat generalul Mike Hostage. El a notat că numai un grup mic de piloţi refuză să mai piloteze avioane Raptor. Piloţii au început să întîmpine probleme încă din 2008, iar avioanele au fost imobilizate la sol pentru a examina problema, după care au primit permisiunea de a zbura din nou anul trecut. În ianuarie 2011, s-a stabilit că avioanele Raptor pot zbura numai pînă la 7.600 de metri, deoarece peste această altitudine un pilot îşi poate pierde cunoştinţa în cazul lipsei de oxigen. Între timp, SUA au trimis mai multe astfel de avioane de vînătoare "invizibile" operaţional în Emiratele Arabe Unite (EAU) pe fondul tensiunilor dintre Iran şi vecinii acestuia aliaţi ai Washingtonului. Desfăşurarea avioanelor intervine după vizita efectuată la 11 aprilie de preşedintele Mahmoud Ahmadinejad la Abu Musa, una dintre cele trei insule din Golful Persic aflate în centrul unui litigiu teritorial între Iran şi EAU.

Ce se mai construieşte în Dubai: hoteluri subacvatice

O divizie a Dubai World, conglomeratul care a declanşat criza financiară a emiratului arab în urmă cu patru ani, a semnat un acord cu o companie din Elveţia pentru construcţia a cinci hoteluri subacvatice pe coasta emiratelor Dubai şi Abu Dhabi. Conceptul Water Discus Hotel presupune un ansamblu rezidenţial subacvatic în formă de disc legat de unul similar deasupra apei. Proiectul va fi finanţat de BIG InvestConsult, compania elveţiană care deţine drepturile asupra conceptului Water Discus Hotel, pentru două proiecte în Orientul Mijlociu. Proiectele extravagante au caracterizat perioada de boom 2002-2008 a emiratului, iar în prezent în Dubai se găsesc insule artificiale în formă de palmieri, precum şi în forma hărţii lumii. Dubai se mîndreşte şi cu cel mai înalt turn din lume şi cu o pîrtie de schi indoor. Construcţiile au fost realizate pentru îmbunătăţirea imaginii externe a emiratului, însă au fost finanţate prin contractarea unor datorii foarte mari, care au adus Dubai aproape de colaps în timpul crizei financiare globale. Evoluţia bună a afacerilor din domeniul logistic, comerţ şi turism, precum şi beneficiile aduse de instabilitatea generată în alte ţări din regiune de revoltele Primăverii Arabe, au ajutat însă Dubai să-şi revină economic.

Francois Hollande este favorabil căsătoriilor homosexuale şi eutanasiei

Francois Hollande este favorabil căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, în timp ce Nicolas Sarkozy se opune acestei idei. În numele egalităţii, candidatul socialist a promis că le va acorda cuplurilor homosexuale dreptul de a se căsători şi de a adopta copii. Aceste măsuri, care deja sînt în vigoare în unele state europene, fac parte din cele 60 de promisiuni de campanie şi vor fi adoptate pînă cel tîrziu în primăvara anului 2013, a spus Hollande. În ceea ce priveşte eutanasia, Hollande pledează pentru " asistenţă medicală specială" acordată persoanelor aflate în stadii terminale. Candidatul socialist a promis şi restabilirea unui minister pentru drepturile femeilor. Nicolas Sarkozy, care nu intenţionează să reformeze societatea, justifică opoziţia faţă de căsătoriile persoanelor de acelaşi sex prin dorinţa de "a nu pîngări imaginea instituţiei căsătoriei".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.