Internațional

Preşedintele Africii de Sud se însoară a şasea oară. Va avea patru nevaste

Ziarul de Vrancea
19 apr 2012 610 vizualizări
Ziarele i-au urat casă de piatră cu titluri precum "Să sperăm că este ultima dată"

Poligam, preşedintele sud-african Jacob Zuma se pregăteşte, la 70 de ani, să se căsătorească a şasea oară. Ceremonia va avea loc la sfîrşitul săptămînii, Zuma devenind astfel soţul a patru femei. La fel de natural în costum şi în piele de leopard, al patrulea preşedinte al Africii de Sud democratice o va lua în căsătorie pe logodnica lui, Bongi Ngema, în cadrul unei ceremonii tradiţionale în satul său natal, Nkandla, din ţinutul zulu (est). Va fi a patra soţie, după ce Zuma a divorţat o dată şi a rămas văduv tot o dată. Preşedintele are 21 de copii.
Nunta lui Zuma va fi a treia în patru ani şi a doua de cînd este în fruntea ţării. Constituţia ţării permite poligamia conform obiceiului pămîntului, în timp ce dreptul comun nu o acceptă.
Căsătoria a fost anunţată de presă în titluri ironice ca "Zuma se însoară din nou!" sau "Să sperăm că este ultima dată". "Cea mai mare problemă a acestor nunţi este că o parte din cheltuieli este plătită de contribuabili", scrie un editorialist în cotidianul The Sowetan, denunţînd mesajul "nu prea potrivit" în privinţa moravurilor, într-o ţară în care relaţiile sexuale cu mai mulţi parteneri favorizează SIDA. "Este ca şi cum ar trimite un mesaj cu sensul «faceţi ce spun, nu ce fac». Comportamentul lui poate lăsa impresia că este mai preocupat de propriile plăceri decît de guvernarea ţării", adaugă editorialistul.
Preşedinţia a încercat să pună capăt polemicii printr-un comunicat în care se afirmă că Zuma va plăti nunta din propriul buzunar şi întreţinerea celei de-a patra soţii nu va fi plătită de stat, relatează Agerpres. Totuşi, într-o ţară în care 40% din populaţie trăieşte într-o sărăcie care contrazice speranţele de acum 18 ani, după răsturnarea regimului apartheid, felul de viaţă al preşedintelui le pare multora nepotrivit.
"Opinia oficială este că statul nu plăteşte mult faptul că preşedintele are mai multe soţii, dar, dacă privim cifrele, vedem că factura a crescut", arată Lucy Holbron, directoare de cercetări la Institutul sud-african pentru relaţiile între rase. Bugetul alocat soţiilor preşedintelui aproape că s-a dublat în 2009, anul care a urmat venirii în fruntea ţării a lui Zuma, ajungînd la 2 milioane de dolari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.