Internațional

Cum pot fi Statele Unite mai mari decît China, UE şi Rusia la un loc

Ziarul de Vrancea
17 apr 2012 621 vizualizări
Statele Unite ale Americii cheltuie pe apărare mai mult decît ţările europene, China şi Rusia la un loc, relateaza EUobserver care precizează că, pe măsură ce administraţia Obama încearcă să diminueze prezenţa militară americană în Europa, criza financiară erodează puterea Uniunii.

Potrivit unor date publicate de organizaţia non-guvernamentală suedeză Stockholm International Peace Research Institute (Sipri), bugetul pentru apărare pe 2011 al SUA s-a ridicat la 711 miliarde de dolari (548 miliarde euro), o sumă mai mare decît cea alocată de UE, China şi Rusia la un loc (496 miliarde de dolari). Cele 27 de state membre ale UE au cheltuit, împreună, 281 miliarde de dolari, China a alocat pentru apărare 143 miliarde de dolari, iar Rusia a alocat 72 miliarde de dolari. Preşedintele american Barack Obama a anunţat la începutul anului revizuirea strategiei militare a SUA, revizuire ce presupune o diminuare a prezenţei militare americane în Europa şi începutul "secolului Americii în Pacific". Preşedintele american a precizat că retrage resursele de la bazele militare din Europa, înfiinţate în timpul Războiului Rece, redistribuindu-le în regiuni precum Australia.
Retragerea americană din Europa este însoţită de o accentuare a crizei financiare în ţările membre UE şi o diminuare a puterii acestora. În 2008, bugetele pentru apărare ale celor 27 de state UE ajungeau împreună la 289 miliarde de dolari. În 2011, suma a scăzut la 281 miliarde de dolari.
În acelaşi interval de timp, bugetul pentru apărare al Rusiei a crescut de la 57 la 64 miliarde de dolari, iar bugetul pentru apărare al Chinei a crescut de la 17 miliarde de dolari la 129 de miliarde de dolari.
Potrivit EUobserver, diminuarea bugetelor ar putea crea probleme în Europa, unde Franţa şi Polonia militează pentru un buget comun al UE destinat apărării, lovindu-se de opoziţia Marii Britanii. "Toata lumea ştie că mai devreme sau mai tîrziu NATO se va dezintegra pentru că SUA se va retrage şi va crea o structură nouă", a declarat un diplomat polonez pentru publicaţia citată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.