Internațional

International:Soarta Nabucco a fost aminata pina in 2013

Ziarul de Vrancea
17 apr 2012 520 vizualizări
Decizia finală asupra alegerii rutei care să transporte gazul de la Marea Caspică spre Europa se va face în 2013, amînîndu-se practic cu un an. Anunţul oficial a fost făcut luni la Baku pe parcursul întrunirii dintre preşedintele Republicii Azerbaijan, Ilham Aliyev, şi Bob Dudley, directorul executiv al BP - operatorul Shah Deniz.

Pentru a transporta gazul spre Europa au fost luate în considerare trei opţiuni: conducta Trans Adriatica, cu o rută spre Italia, Nabucco West, de la graniţa turco-europeană prin Europa de Est spre Vest, şi conducta South East Europe, care transportă gazul prin Ungaria, Bulgaria şi România. Acesta va adăuga 16 miliarde de metri cubi de gaz pe an la producţia de aproximativ 9 miliarde de metri cubi de la Shah Deniz 1. Consorţiul a afirmat că realizarea acestui moment important va permite menţinerea obiectivului de a face primele exporturi de gaze la finalul anului 2017.

Adolescent condamnat pentru uciderea unui bătrîn în timpul violenţelor din Londra

Un adolescent care a ucis un pensionar aruncîndu-l la pămînt în timp ce acesta încerca să stingă un incendiu, în timpul violenţelor din august 2011 de la Londra, a fost condamnat ieri la opt ani de închisoare. Darrell Desuze, în vîrstă de 17 ani, a recunoscut că l-a omorît fără să vrea pe Richard Mannington Bowes, la Ealing, în vestul Londrei, la 8 august 2011. Tînărul l-a trîntit la pămînt pe pensionarul care încerca să stingă flăcările ce cuprinseseră un coş de gunoi. Pensionarul în vîrstă de 68 de ani a suferit un traumatism cranian, după ce s-a lovit cu capul de trotuar. El a murit trei zile mai tîrziu, la spital. În total, 4.130 de persoane au fost arestate şi 2.577 au fost inculpate pînă în prezent pentru faptele comise în timpul violenţelor care au afectat Londra şi alte oraşe britanice la începutul lui august, care s-au soldat cu cinci morţi şi pagube importante.

Virusul gripei porcine s-a întors cu o tulpină nouă

Un nou caz de infestare cu H3N2, o nouă tulpină a gripei AH1N1, a fost înregistrat în SUA, ridicînd la 13 numărul persoanelor infectate cu acest virus. Astfel, în 12 din cele 13 cazuri a fost vorba de persoane sub 18 ani. Ultima persoană infestată cu noua tulpină a gripei porcine este o fetiţă din Utah. Ea a urmat un tratament cu oseltamivir şi acum se simte mai bine, potrivit medicilor. Întreaga ei familie a fost supusă testelor, dar nu a fost identificat vreun nou caz de infestare cu noul virus. Aceasta se pare a luat virusul în timpul vizitei la o fabrică de prelucrare a cărnii de porc cu o săptămînă înainte de apariţia primelor simptome ale bolii, a afirmat dr. Michael Jhung, de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Înainte, cazuri de infestare cu H3N2 au fost semnalate în Indiana, Pennsylvania, Maine, Iowa şi Virginia de Vest. Aproximativ 50% dintre persoanele contaminate au avut tangenţe directe cu animale bolnave, însă ceilalţi bolnavi nu au avut, aspect care îi îngrijorează pe epidemiologi. În opinia acestora din urmă, virusul AH1N1 a suferit mutaţii şi în prezent se răspîndeşte cu uşurinţă printre oameni. Conform experţilor, varianta care circulă în prezent are o genă a virusului ce a generat pandemia din 2009. Ei consideră că această genă creşte capacitatea virusului de a infecta oameni. Categoria cea mai sensibilă la noua tulpină sînt copii sub 10 ani.

Australienii se grăbesc să plece din Afganistan

Australia îşi va retrage cea mai mare parte din trupe din Afganistan în 2013, cu un an înaintea calendarului stabilit de NATO pentru retragerea forţelor coaliţiei internaţionale, a anunţat ieri premierul Julia Gillard. În ciuda decesului a 32 dintre soldaţii săi începînd cu 2001, Australia a dat asigurări în mod repetat că va respecta calendarul retragerii complete stabilit de NATO pentru sfîrşitul anului 2014 şi îşi va menţine cei 1.500 de soldaţi staţionaţi în Afganistan pînă la acest termen. Julia Gillard va detalia intenţiile australiene la summitul NATO de la Chicago, luna viitoare. Retragerea trupelor australiene va începe imediat ce preşedintele afgan Hamid Karzai va da undă verde transferului securităţii către forţele naţionale în provincia Uruzgan (sud), unde sînt staţionaţi majoritatea soldaţilor australieni, a precizat premierul. Forţa NATO în Afganistan (ISAF), prezentă în ţară de la sfîrşitul anului 2001, urmează să transfere responsabilitatea securităţii către autorităţile naţionale înaintea retragerii trupelor străine, la sfîrşitul lui 2014. Această retragere este considerată prematură de către numeroşi observatori din cauza nivelului redus de pregătire al forţelor de securitate afgane. În ciuda prezenţei celor 130.000 de soldaţi ai ISAF, care acordă asistenţă 352.000 de militari şi poliţişti afgani, Kabulul nu a reuşit să înfrîngă insurgenţa condusă de talibani.

China, suspectată că a încălcat embargoul impus Coreei de Nord


Regimul de la Beijing ar fi furnizat un lansator mobil de rachetă, prezentat de Phenian la o mare demonstraţie care a avut loc duminică

China este suspectată că ar fi furnizat lansatorul mobil al rachetei cu rază lungă de acţiune pe care Coreea de Nord l-a prezentat în cursul paradei militare de duminică, Beijingul riscînd să fie acuzat de încălcarea unor sancţiuni ONU, potrivit unor analişti, relatează Washington Times online. Vehiculul cu 16 perechi de roţi, cunoscut sub numele de "transportor-înălţător-lansator" (TEL), pare să aibă la bază un design chinez, a declarat Ted Parsons de la revista Jane's Defense Weekly care aparţine IHS, o companie americană de informaţii pentru afaceri cu sediul în Douglas County (Colorado).
Versiunile chineză şi nord-coreeană de TEL "au acelaşi design de parbriz, aceeaşi configuraţie a ştergătoarelor de parbriz, acelaşi design al uşilor şi mînerelor, o zonă de grilaj foarte asemănătoare, aproape aceeaşi configurare a farurilor de pe bara din faţă şi acelaşi design al treptelor către cabină", a notat Parsons. Instalaţia nord-coreeană a fost prezentată în cursul unei parade de amploare care a avut loc la sfîrşitul săptămînii la Phenian, unul dintre evenimentele dedicate marcării a 100 de ani de la naşterea lui Kim Il-sung, fondatorul Coreei de Nord.
În cazul în care China a ajutat în secret programul balistic nord-coreean, acest lucru ar "putea submina în mod fatal negocierile între cele şase părţi, (deoarece acestea sunt) construite pe premisa că există o dorinţă unanimă de împiedicare a Nordului să dezvolte o capabilitate nucleară", a subliniat Hardy.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.