Internațional

Presa britanică despre Romania: Ţara în care medicii refuză să lucreze fără mită

Ziarul de Vrancea
2 apr 2012 546 vizualizări
La un sfert de secol după ce Occidentul a aflat despre orfelinatele din România lui Nicolae Ceauşescu, copiii sînt din nou victime, de data aceasta ale corupţiei endemice, întrucît "medicii refuză să lucreze fără mită", comentează The Independent.

O unitate de cardiologie dotată cu echipamente ultramoderne de la Spitalul Marie Curie din Bucureşti nu a tratat nici un copil de cînd a fost deschisă, deoarece personalul care ar trebui să lucreze cu aceste dispozitive aşteaptă să primească mită. Potrivit cotidianului britanic, care prezintă mai multe cazuri în acest sens, doctorul Cătălin Cîrstoveanu a lansat o "cruciadă pentru salvarea copiilor care vin pentru îngrijiri" la această unitate a Spitalului Marie Curie, transportîndu-i cu zboruri low cost la spitale similare din Occident pentru a fi trataţi de medici ce nu cer mită. El duce o "luptă epuizantă şi solitară împotriva unei culturi a corupţiei" într-o ţară în care "chirurgii cer mită pentru a salva viaţa bebeluşilor", comentează The Independent, adăugînd că acesta este motivul unei rate a mortalităţii duble faţă de media UE. "Pentru a fi sincer, (corupţia) este atît de înrădăcinată în sistemul nostru, încît este cu adevărat dificil să fie eliminată", a declarat pentru publicaţie ministrul român al Sănătăţii Ladislau Ritli. Pacienţii din România, ţară membră UE, discută frecvent despre "bursa mitei", chirurgii obţinînd de la cîteva sute de euro în sus pentru o operaţie, în timp ce anesteziştii primesc o treime din sumă, stabilită în funcţie de cît îşi poate permite bolnavul, scrie publicaţia. Asistentele medicale primesc cîţiva euro de fiecare dată cînd administrează medicamente.
Potrivit publicaţiei, obţinerea unui certificat în vederea efectuării unei operaţii în străinătate poate costa între cîteva sute şi cîteva mii de euro, în funcţie de medic. "Statul român pare că nu vrea să facă nimic în acest sens", subliniază The Independent.

Ritli: "Populaţia trebuie educată"

Sumele oferite ca mită în România însumau aproximativ 750.000 de euro pe zi în 2005, conform unui raport al Băncii Mondiale (BM), scrie cotidianul precizînd că date mai recente nu sînt disponibile. Cultura "plăţilor informale", numele sub care este desemnată corupţia, este acceptată tacit, însă există semne că "furia creşte". Situaţia tragică a copiilor din România nu este un lucru nou, continuă publicaţia, precizînd că într-un efort de creştere a populaţiei, fostul dictator Nicolae Ceauşescu a interzis contracepţia şi avortul, mii de copii fiind abandonaţi ulterior în orfelinate.
Numeroşi medici au abandonat ţara, anul trecut 2.800 de medici români dezamăgiţi de sistemul de sănătate vechi şi corupt şi de salariile mici emigrînd în Occident, potrivit Colegiului Medicilor. "În mod ideal, am fi avut salarii decente şi nimeni nu ar fi tentat să accepte plăţi informale", a declarat Ritli, adăugînd că este necesar ca "populaţia să fie educată pentru ca oamenii să nu mai creadă că aceasta este singura cale de a obţine asistenţă medicală corespunzătoare".

Astărăstoae: "Îi vom acţiona în judecată"

Colegiul Medicilor din România (CMR) va cere The Independent să probeze afirmaţia "Bebeluşii sînt lăsaţi să moară în România, dacă medicii nu-şi iau şpaga", iar în caz contrar cotidianul britanic va fi acţionat în instanţă. Anunţul a fost făcut ieri de preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.
"Este o afirmaţie foarte gravă a jurnaliştilor de la The Independent. Vom face propria noastră analiză. Vom cere jurnaliştilor să probeze afirmaţia. Dacă nu vor putea, atunci îi vom acţiona în instanţă", a spus preşedintele CMR. În opinia lui Astărăstoae, explicaţia potrivit căreia medicii nu ar vrea să lucreze în secţia de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul "Marie Curie" pentru că managerul unităţii sanitare a interzis plăţile informale, după cum susţin jurnaliştii britanici, este una foarte uşor de combătut. "România are doar 85 de chirugi cardiovasculari, iar pentru copii sînt doar 23 de chirurgi în centrele universitare, care nu au posibilitatea de a lucra în alt loc. Nu avem personal. Locurile pot fi scoase la concurs şi de zece ori, că tot nu se vor găsi medici", a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Întrebat dacă în secţia de chirurgie cardiovasculară de la "Marie Curie" ar putea lucra medici din altă ţară, preşedintele CMR a spus "da, cu condiţia ca aceştia să aibă specializarea adecvată". "Poate fi un chirurg eminent, însă, dacă nu are specializarea chirugie cardiovasculară infantilă, nu va putea lucra în respectivul domeniu", a precizat Astărăstoae.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.