Internațional

Ucraina, între Moscova, UE şi celula lui Timişenko

Ziarul de Vrancea
2 apr 2012 613 vizualizări
Preşedintele Ucrainei jonglează destul de riscant cazul Timoşenko şi dosarul aderării la UE

Aderarea la Uniunea Europeană rămîne prioritară pentru Ucraina, a confirmat într-un interviu, publicat ieri în cotidianul polonez DGP, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, la trei zile după parafarea unui acord de asociere între Kiev şi Bruxelles. "Integrarea Ucrainei în spaţiul politic, economic şi juridic european, cu alte cuvinte aderarea la Uniunea Europeană, este prioritatea noastră", a declarat Ianukovici în interviu.
Deplîngînd faptul că "n-a fost stabilită o perspectivă clară în textul acordului" parafat la Bruxelles, Ianukovici a dat asigurări că ţara sa "este gata să treacă, fără întîrziere, la etapa de semnare şi ratificare a acordului".
Potrivit declaraţiilor lui Ianukovici, "progresele în ce priveşte aplicarea reformelor şi a standardelor europene" în Ucraina ar trebui să determine UE să relaxeze regimul vizelor pentru cetăţenii ucraineni. "Crearea unei zone de liber-schimb ar trebui să fie însoţită de ajutoare pentru modernizarea economiei ucrainene", a afirmat liderul de la Kiev.

Dosarele Timoşenko

UE a parafat vineri un important acord de asociere cu Kievul după mai multe luni de tensiuni, gest destinat să evite posibilitatea ca Ucraina să se îndrepte prea mult către Moscova, chiar dacă detensionarea relaţiilor UE-Kiev rămîne condiţionată de soarta opozantei Iulia Timoşenko. În legătură cu aceasta, autorităţile ucrainene au anunţat ieri că vor permite ca fostul prim-ministru să iasă din detenţie pentru a fi tratată la un spital local din Harkov. Potrivit purtătorului de cuvînt al procuraturii, Iuri Boicenko, Iulia Timoşenko va primi îngrijiri la o clinică specializată din Harkov, oraşul unde ispăşeşte o condamnare la 7 ani de închisoare. Anunţul intervine la o zi după ce un purtător de cuvînt al guvernului german declara că Berlinul negociază cu autorităţile ucrainene pentru ca Iulia Timoşenko să poată primi tratament în Germania.

O nouă acuzaţie?

Între timp, procurorii ucraineni au anunţat că investighează dacă Iulia Timoşenko a fost implicată în ordonarea unui asasinat în 1990, deschizînd o nouă anchetă împotriva fostului premier, relatează Financial Times online. Adjunctul procurorului general Rinat Kuzmin a declarat pentru publicaţie că deţine probe potrivit cărora firme controlate de Timoşenko şi un alt fost premier, Pavlo Lazarenko, care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea în Statele Unite, au transferat sume de bani către asasinii lui Ievgheni Şcerban. Acest parlamentar şi om de afaceri a fost împuşcat împreună cu soţia sa şi alte două persoane pe aeroportul din Doneţk în 1996.
Serghei Vlasenko, avocatul lui Timoşenko, a calificat noile acuzaţii drept "propagandă nefondată", destinate denigrării clientei sale. Sugestia unei legături cu asasinarea lui Şcerban este "absolut absurdă", a adăugat el. "Din cîte ştiu eu, nu există nici un caz, nu există nici o acuzaţie oficială împotriva lui Timoşenko în vreo crimă", a subliniat avocatul. "Această aşa-zisă acuzaţie echivalează cu a o acuza de uciderea (preşedintelui american John F.) Kennedy", a mai spus el.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.