Internațional

Oamenii şi-au mai descoperit un verişor

Ziarul de Vrancea
15 mar 2012 581 vizualizări
Cîteva fosile din epoca de piatră, ce au fost descoperite în China, par să aparţină unei specii umane necunoscute, aducînd astfel noi detalii despre evoluţia omului şi a populaţiilor umane din Asia.

Fosilele a cel puţin trei indivizi indică faptul că aceştia prezentau un amestec neobişnuit de caracteristici arhaice şi moderne, au declarat paleoantropologii chinezi şi australieni, al căror studiu a apărut în revista ştiinţifică americană PLoS One. O astfel de specie umană care a trăit atît de recent nu a fost niciodată descoperită în Asia de Est, au subliniat autorii, precizînd că acei oameni au trăit în perioada 14.500 - 11.500 î.e.n. Pînă la această descoperire, trebuia să se urce pe firul istoriei pînă în urmă cu 100.000 de ani pentru a găsi în această parte a lumii fosile diferite de cele ale populaţiei homo sapiens. Acea specie era contemporană cu omul modern de la începutul practicării agriculturii în China, au afirmat autorii studiului. Paleoantropologii se arată foarte prudenţi în ceea ce priveşte clasificarea acestor fosile, din cauza mozaicului rar de trăsături anatomice pe care acestea le-au dezvăluit. "Aceste fosile noi ar putea fi foarte bine ale unor specii necunoscute, care au supravieţuit pînă la sfîrşitul erei glaciare, din urmă cu 11.000 de ani", a spus profesorul Curnoe. "Acei indivizi ar fi putut fi, totodată, urmaşii unor populaţii necunoscute de oameni moderni, care ar fi emigrat din Africa mai devreme şi nu ar fi contribuit din punct de vedere genetic la bagajul genetic al populaţiilor actuale", aşa cum a fost cazul omului de Neanderthal, dispărut în urmă cu 30.000 de ani, a adăugat savantul australian.
Rămăşiţele fosilizate provenind de la cel puţin trei indivizi au fost descoperite în 1989, în peştera Maludong (Peştera cerbului roşu, în limba chineză), din apropiere de localitatea Mengzi, din provincia Yunnan. Fosilele nu au fost studiate pînă în anul 2008.
Deşi Asia numără în prezent peste jumătate din populaţia Globului, paleoantropolgii cunosc foarte puţine lucruri despre felul în care oamenii moderni au evoluat pe acest continent, după instalarea strămoşilor lor în Eurasia, în urmă cu 70.000 de ani. "Descoperirea acestor hominizi, denumiţi «populaţia cerbului roşu» - după numele animalului pe care îl vînau pentru a se hrăni -, deschide un nou capitol în istoria evoluţiei noastre, a Asiei, iar această poveste se află abia la început", a explicat unul dintre cercetători.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.