Internațional

Prima doamnă a Franţei va avea o statuie la marginea Parisului

Ziarul de Vrancea
13 feb 2012 685 vizualizări
Primarul unei localităţi din suburbiile capitalei franceze vrea să ridice o statuie cu imaginea Carlei Bruni-Sarkozy care să simbolizeze italiencele stabilite în zonă cu 150 de ani în urmă

Primarul din Nogent-sur-Marne, o localitate de la periferia Parisului, vrea să ridice o statuie cu imaginea Carlei Bruni-Sarkozy, proiect care a generat o polemică pe plan local, au anunţat edilul, consilieri ai opoziţiei şi surse din anturajul soţiei preşedintelui francez. Conform primarului Jacques Martin, membru al partidului prezidenţial UMP, această statuie de bronz de doi metri va reprezenta o muncitoare în ţinută de lucru, o referire la prelucrătoarele de pene, femei de origine italiană majoritatea, care lucrează într-o veche fabrică de pene din oraş.
"M-am gîndit la Carla Bruni-Sarkozy pentru că este Prima Doamnă a Franţei şi este cea mai italiancă dintre femeile franceze. I-am propus ca imaginea sa să fie utilizată ca model şi ea a acceptat", a explicat edilul, regretînd o "polemică stupidă".
Statuia va fi denumită "Valnurese" (Femeia din Val Nure), ca un omagiu pentru locuitorii din această vale din Emilia-Romagna care "începînd din 1860" au părăsit Italia pentru a se stabili la Nogent-sur-Marne. Ea va fi instalată "într-un spaţiu privat", în interiorul unei coproprietăţi în curs de amenajare din centrul oraşului, a precizat el.
Surse din anturajul Carlei Bruni-Sarkozy au confirmat că aceasta a acceptat să pozeze pentru artista care a sculptat statuia, Elisabeth Cibot, pe care o apreciază, dar au subliniat că "nu s-a pus niciodată problema să apară numele său".
Acest proiect de statuie "este grotesc", a reacţionat consilierul socialist William Geib, denunţînd o "fantezie" a primarului. "Este o insultă pentru prelucrătoarele de pene italiene, să li se dea imaginea unei persoane bogate. Nu am nimic cu Carla Bruni-Sarkozy, dar ea nu reprezintă lumea muncitorilor", a adăugat el.
Data inaugurării sculpturii nu a fost stabilită, potrivit lui Martin. "Ea va avea loc după alegerile prezidenţiale, pentru a nu se spune că am avut vreun obiectiv politic prin această statuie", a precizat primarul.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.