Internațional

COLOANA de stiri internationale: Zece ambasadori contra site-ului olandez cu reclamaţii anti-imigranţi

Ziarul de Vrancea
13 feb 2012 440 vizualizări
Ambasadorii din Olanda ai unui număr de 10 ţări din Europa Centrală şi de Est au trimis o scrisoare deschisă liderilor partidelor politice de la Haga pentru a protesta în legătură cu un site creat de formaţiunea antiimigraţie PVV pentru a strînge plîngeri împotriva cetăţilor din statele respective, relatează dutchnews.nl. Scrisoarea face apel la liderii formaţiunilor politice din Olanda să se distanţeze de această "iniţiativă regretabilă".

Ambasadorii ar urma să aducă astăzi acest caz şi în atenţia parlamentarilor. Premierul polonez Donald Tusk este la curent cu acest caz, dar a precizat că opţiunile de proteste sînt limitate deoarece site-ul este iniţiativa unui politician, şi nu a guvernului. Liderul PVV Geert Wilders a spus ca reacţie la scrisoarea ambasadorilor că "este păcat". Site-ul nu se concentrează pe anumite ţări, ci adună informaţii în legătură cu tulburarea ordinii publice şi presiunea asupra locurilor de muncă, a spus Wilders, citat de Volkskrant.
Comisarul european pentru justiţie Viviane Reding declarase vineri seară că site-ul "este un apel deschis la intoleranţă". "Site-ul PVV contravine în totalitate principiilor europene", a precizat Reding. Site-ul, lansat recent, le cere oamenilor să raporteze plîngeri legate de imigranţi din Europa Centrală şi de Est în Olanda. "Aveţi probleme cu oameni din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut slujba în favoarea unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim", se scrie pe site. "Europa să ne slăbească", a spus Wilders ca reacţie la declaraţia comisarului Reding. "Am avut peste 32.000 de rapoarte. Site-ul este un succes", a precizat el. Dutchnews.nl notează totuşi că nu se ştie cîte din aceste plîngeri sînt reale.

Ghimpu acuză Moscova că nu-l lasă să devină preşedintele Parlamentului

Preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova (PL), Mihai Ghimpu, acuză Moscova că l-ar împiedica să ajungă preşedinte al Parlamentului. Liderul liberal a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că autorităţile ruse ar fi supărate pe el pentru decretul prezidenţial (Mihai Ghimpu a îndeplinit funcţia de preşedinte interimar al Republicii Moldova în perioada septembrie 2009 - decembrie 2010) prin care a condamnat anexarea Basarabiei la fosta Uniune Sovietică. Mihai Ghimpu a mai lăsat să se înţeleagă că unii politicieni din Alianţa pentru Integrare Europeană ar servi intereselor Moscovei. În această situaţie, Mihai Ghimpu a declarat că renunţă la funcţia de preşedinte al Parlamentului, care i-ar reveni în conformitate cu acordul de constituire a Alianţei, dacă Marian Lupu, actualul şef al legislativului, va fi ales în funcţia de şef al statului. Mihai Ghimpu, unul dintre cei mai cunoscuţi politicieni de la Chişinău, a criticat de mai multe ori intenţiile Moscovei de a menţine în sfera sa de influenţă Republica Moldova. În perioada cînd a îndeplinit funcţia de preşedinte interimar a semnat un decret prin care a declarat zi de doliu naţional data de 28 iunie 1940, cînd Basarabia a fost anexată la URSS. Decretul său a fost declarat însă neconstituţional de Curtea Constituţională.

Locuitorii unui oraş german şi-au demis primarul prin referendum

Primarul oraşului Duisburg din vestul Germaniei, Adolf Sauerland, a fost obligat să demisioneze duminică, în urma unui referendum organizat în municipalitatea sa, la un an şi jumătate după o busculadă în care au murit 21 de persoane în timpul unei Love Parade. În cadrul acestui referendum lansat de opozanţii lui Sauerland, 129.833 de participanţi au votat pentru plecarea primarului conservator controversat, în timp ce 21.557 s-au pronunţat împotrivă, potrivit site-ului de Internet al oraşului Duisburg. Rata de participare de 25 la sută (respectiv 91.228 de alegători din totalul de 365.000) necesară pentru validarea referendumului a fost atinsă. Rămas surd la apelurile privind demisia sa, edilul a devenit ţinta criticilor după ce s-a dovedit că municipalitatea a aprobat manifestaţia în pofida numeroaselor avertizări cu privire la securitate.


Putin răspunde protestelor cu promisiuni generoase

n printre "cadourile" premierului rus se numără creşterea salariilor, a pensiilor şi ajutoarelor sociale şi scăderea preţurilor

Premierul rus, Vladimir Putin, aflat în campanie pentru prezidenţialele din 4 martie, a promis, într-un articol publicat ieri, că va mări considerabil salariile în sectorul public, pensiile şi ajutoarele sociale, reducînd în acelaşi timp preţurile la bunuri imobiliare. Articolul, publicat în cotidianul Komsomolskaia Pravda, se referă la viitoarea politică socială a lui Putin dacă va fi ales preşedinte pînă în 2018.
El promite creşterea salariilor profesorilor de universitate şi ale medicilor cu 200 la sută, între 2013 şi 2018, precum şi mărirea burselor de studii, a pensiilor şi alocaţiilor familiale. Pe de altă parte, dezvoltînd sectorul construcţiilor, scăzînd preţurile materialelor de construcţie şi dobînzile, Vladimir Putin promite o scădere între 20 şi 30 la sută a preţurilor bunurilor imobiliare în Rusia.
El dă asigurări de asemenea că va dezvolta ajutoare pentru cultură, va ameliora calitatea serviciilor municipale şi a educaţiei încă din creşe.
Vladimir Putin se confruntă din decembrie cu o mişcare de contestare fără precedent de la sosirea sa la putere în Rusia, în 2000. Criticii săi îl acuză că îşi multiplică promisiunile populiste irealizabile pentru a răspunde nemulţumirii populare.

Atentate contra ambasadelor israeliene

Două persoane au fost rănite în timpul exploziei unui vehicul al ambasadei israeliene din capitala Indiei, New Delhi. În acelaşi timp, forţele de ordine din Georgia au reuşit să dezamorseze o bombă descoperită în maşina unui angajat al ambasadei israeliene din Tbilisi, conform afirmaţiilor Ministerului de Interne georgian. Aceste atentate coincid cu aniversarea asasinatului şefului militar al mişcării şiite libaneze Hezbollah, Imad Mughnieh, imputată Israelului, şi care a avut loc pe 12 februarie 2008. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat Iranul că este la originea atentatelor care au vizat personalul ambasadelor sale din India şi Georgia. "Iranul, care este în spatele acestor atentate, este cel mai mare propagator al terorismului în lume", a declarat Netanyahu. "În aceste ultime luni, am fost martorii mai multor tentative de atentate împotriva unor cetăţeni israelieni şi a unor evrei în mai multe state, printre care Azerbaidjan şi Thailanda", a adăugat el. La rîndul său, Iranul a acuzat Azerbaidjanul, o ţară vecină, că ar fi colaborat cu serviciile de informaţii israeliene şi ar fi facilitat asasinatele din ultimii ani care au vizat oameni de ştiinţă iranieni din domeniul nuclear.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.